|
Share

*Апендицит
*Газове
*Диария
*Запек при деца до 4 години

*Запек при деца от 4 до 10 години
*Изпадане на задното черво
*Изпражнения на кърмачето
*Незадържане на изпражненията
*Остро възпаление на тънките черва
*Остро и хронично възпаление на дебелото черво (колит)
*Разраняване на задното черво (ануса)
*Слабинна и пъпна херния (кила)
*Стеснение на правото черво
*Сърбеж на задното черво (ануса)
*Токсична диария
*Хронично възпаление на тънките черва

АПЕНДИЦИТ

Сред кърмачетата апендицитът не е рядкост, при малките деца се появява по-често, а в училищната възраст е много често явление.

Признаци.
Болното дете усеща болки в дясната долна част на корема, понякога има повръщане и много често запек. Има слаба треска и подуване на корема. Често има слузни изпражнения, обаче се появяват и диарийни пристъпи, особено при по-малките деца. Заслужават внимание и следните признаци: енергичното дете чувствува нужда да лежи; повдига му се; има блед израз на лицето и притегляне на десния крак към корема.

Предсказание.
Заболяването е сериозно. Незабавно да се търси помощта на хирург.

Лечение.
От народната медицина се препоръчва общо лечение:

а) болното да се тури на легло по гръб;

б) през деня да му се поставят по 3–4 коремни компреса, натопени в хладка (30°С) отварка от трина или вода, съчетани с шише с топла вода на краката; дневните компреси да се държат по 2 часа или докато досадят на болното дете, а вечерният – или цяла нощ (за да не се събужда от сън), или докато досади, и тогава се поставя наново;

в) през ден да се поставя, и то на корема, студен компрес, който да се държи 1 час, а при болки да се сменява всеки 10 минути; след свалянето на студения компрес да се поставят казаните по-горе компреси.

Вътрешно.
При болки да се дават или по 1–3 чаени лъжички чай от джоджен (запарва се като обикновен чай), или чай от кошличар (самодивски чемшир) – 1 супена лъжица листа и плодове се запарват със 100 г вряща вода, киснат 20–30 минути и се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2–1 кафена чашка.

Диета.
Щом се установи болестта, веднага да се прекъсне храненето (и то за 2–3 дни), като от време на време се дават по 1–3 чаени лъжички чай от джоджен или овесена отварка (вж. „Кърмене”). Гладът в случая е най-доброто лекарство.

При жажда на детето да се дава да смуче резен лимон или кисел бонбон.

След горното постене на болното дете 2–3 дни да се дава отварка от овес, ечемик, плодов сок и по малко кисело мляко. След това вече може да се дадат разбито яйце с малко захар, бисквити и постепенно храната да се допълня.

ГАЗОВЕ

Признаци.
Газовете подуват корема на детето, то плаче и свива крачката си към корема. Набраните газове причиняват болки и силни колики в корема. Това се придружава често със запичане, а понякога и с диария.

Лечение.
На детето се поставя коремен компрес, натопен в топла (37°С) отварка от овес (2 супени лъжици в 1 литър вода, вари се 1/2 час). С такъв компрес детето трябва да лежи по 2 часа всеки ден. При липса на овес да се постави на корема компрес, натопен в топла отварка от трина или вода, или торбичка с топли трици, забъркани с гореща морска сол в съотношение 5:1, или топла тухла.

При упорити случаи коремът може да се намаже и с мехлем против газове, направен от вазелин с 1/3 ким (не кимион), скълцан на брашно.

Вътрешно.
На кърмачетата да се дава три пъти на ден по 1 чаена лъжичка или:

а) отварка от анасон; или:

б) анасон с овесена отварка (вж. „Стомашни разстройства”). На по-големите деца – по 1/2 или 1 кафена чашка от същите отвари или отварка от копърово семе с мляко (вж. „Преяждане и лошите последствия от него”), или 1–2 чаени лъжички брашно от коприва с мед – взема се след ядене.

Диета.
Ако детето суче, между две сучения третото да се замести с топъл чай от лайка с малко чист пчелен мед. Ако детето е по-голямо, необходимо е да му се дава лесно смилаема вегетарианска храна (млечно-растителна), за да се образуват колкото е възможно по-малко газове, например повече сокове от плодове и сурови зеленчуци (моркови, алабаш, домати, спанак и др.), или пък кашици от тях.

ДИАРИЯ

Причини.
Обикновено страдат ония деца, които се хранят изкуствено и живеят при лоши здравни условия, и то главно през горещините. Друга причина за диариите трябва да се търси в качеството на кравето мляко и в нечистото манипулиране с него от момента на издояването до даването на детето. Някои деца получават диария и от неизмити плодове, от простуда – мокри крака, седене на мокра земя, студени плочи, отвиване нощно време. Такива деца да спят в нощна торба, за да не се отвиват.

Признаци.
В повечето случаи те се появяват внезапно. Изхождането по нужда става често, изпражненията са зеленикави и миришат кисело. Детето се хвърля неспокойно насам-натам, отказва да яде и когато му се даде вода, пие лакомо. Температурата на тялото е слабо повишена, краката и ръцете са студени, студена е кожата, детето бързо отпада.

Предпазване.
През горещините децата да не се увиват дебело, да не се държат в горещи помещения, по-дълго време да прекарват на чист въздух. Често да се проветрява детската стая и кърмачетата да не се отбиват през горещините.

Лечение.
Детето незабавно да се покаже на лекар. Народната медицина в тези случаи препоръчва общо лечение за засилване на организма.

а) Да се изпоти кърмачето – най-лесно е майката или бащата да го вземат при себе си в леглото или да му се направи синапова баня. Ако е по-голямо, може да му се направи сухо увиване или парна баня на краката.

б) Всеки 2–3 часа през деня да се поставя коремен компрес, натопен в хладка вода, наполовина размесена с оцет (35–30 °С). През нощта, ако детето спи, компресът да не се сменява.

Ако детето е по-голямо и не е изтощено, вечер преди лягане вместо този компрес по-добре е да му се постави приятно гореща лапа (40 °С) от попарен и добре изстискан кромид лук – коремен компрес (30–28°С), натопен в оцетна вода и джоджен, или от сварен овес, или компрес (и то само на корема), натопен в топла ракия. Също да се поставят шишета с топла вода до краката на болното.

в) След всяко трето или четвърто ходене по нужда да се прави и малка топла клизма (38°С).

г) Между компресите или баните детето да се постави да поседи 5–6 минути върху гореща тухла, попарена с вряла вода и добре обвита във фланела, за да не пари задничето му.

д) Ако диарията продължава, тогава се прибягва до още по-ефикасно и безвредно средство – да се направи на болното с помощта на тулумбичка клизма с един белтък от прясно яйце, разбит на пяна с 1 лъжичка топла вода, или топла клизма (38 оС) с отварка от ленено семе (предварително леко запечено) – 10 г ленено семе (несчукано) се вари в 200 г вода, докато остане 100 г. Тези клизми са много ефикасни. При нужда да се повторят и на другия ден.

Вътрешно:
а) Ако кърмачето е по-голямо от 4 месеца, да пие 3 пъти на ден по 1/2 чашка топла отварка от дренки или шипки (2 супени лъжици в 1/2 литър вода се варят, докато водата изври наполовина). При липса на дренки или шипки да се дава топъл чай от джоджен или жълт равнец, или от чашките на жълъди (1/2–1 чаена лъжичка, предварително счукани, се варят в 300 г вода) или отварка от корите на нара (1 супена лъжица кори се варят 20 минути в 500 г вода), или чай от подъбиче (1 супена лъжица се вари 5 минути в 250 г вода – дава се по половин кафена чашка с 10–15 капки лимонов сок), или сварено кафе от жълъди, може отвара от сухи боровинки (сваряват се 50–60 г в 150–200 г вода и от получената отварка се дава по 1 супена лъжица всеки час).

б) На по-големите деца се дават или горните средства в двоен размер; или смесена отварка от 1/4 кори от нар, 1/4 лимон с кората, месото и семките, 1 чаена лъжичка джоджен и 1 чаена лъжичка лайка, вари се 10 минути в 400 г вода – пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1/2–1 кафена чашка; или отварка от цикория – 1 чаена лъжичка се вари в 100 г вода 10–15 минути и се прецежда; пие се по 1 кафена чашка един-два пъти на ден. Често диарията спира веднага след като се изпие първата чашка. При кървави изпражнения може към отварката да се прибавя по 1 чаена лъжичка корени от жълта тинтява и червен кантарион.

в) Опича се добре черупката на едно яйце, смила се на прах и се разделя на три части – всяка част се дава сутрин, обед и вечер с някоя от отварките. Дава се 2–5 дни, докато спре диарията.

Диета.
Докато повръщането и диарията намалеят, на детето да се дава само белтък със захар (един пресен белтък се бие, докато се сгъсти така, че да не пада от обърнатата лъжица, след това се разбърква добре с 1/2 чаена лъжичка ситна захар и се изяжда от болното дете. Друга храна да не се дава 3–4 часа. Ако диарията не спре, на другия ден да се даде още един белтък или да се пие овесено мляко (вж. „Кърмене”). След 2–3 дни може да се даде и сок от ябълка (много лековит в случая).

При по-големи деца (над 1 година) се дават сурови ябълки, които се измиват добре с гореща вода, обелват се и се настъргват на ситна каша на обикновеното стъргало или се смилат (без кората, семките и вътрешните твърди части) с машинка за мелене на сурови зеленчуци, предварително попарена обилно с кипяща вода. За малки деца е препоръчително кашата да се прекарва и през сито, като се бърка постоянно с дървена лъжица. Кашата се дава прясна, с малко подсладена вода или чай. Не се дава никаква друга храна. Количеството на ябълките за всяко ядене зависи от възрастта и апетита на детето.

Ефектът от този прост начин на лечение е твърде очебиен. Скоро изпражненията стават по-изобилни, не така редки и по-малко миризливи. Вместо 6–7 пъти на ден детето почва да ходи по нужда само 1 до 2 пъти в денонощие. За два дни температурата спада и болките в корема престават.

След ябълковата диета се преминава към друга храна, но много предпазливо, например гъста пресована супа от моркови, оризова супа, оризова каша, каша от овесени ядки, кисело мляко, айран, чай и др. След като болното позакрепне, дават му се и пюрета от пресен зеленчук – моркови, картофи, но слабо посолени.

Към млечна храна да се пристъпи една седмица след пълното оздравяване на детето.

Вместо вода да се дава следната смес: 2 белтъка от пресни кокоши яйца, 200 г хладка вода, 30 г небетшекер (лята захар) и 1/2 чаена лъжичка лимонов сок се разбиват заедно, докато стане като мляко.

Кърмачето да се кърми сутрин и вечер, а през останалото време на деня да му се дава с лъжичка по малко преварена вода с по 5–6 капки лимонов сок (обаче майката да изцежда млякото от гърдите си). Когато състоянието се подобри, да се кърми три пъти на ден. В такъв случай кравето мляко временно да се изостави и да се замести с овесения чай.

Внушение. Да се прави по указания начин.

При силни болки в задното черво да се постави в тази област торбичка от марля, напълнена с 1–2 чаени лъжички прясна несолена и топла (36°С) извара. При изпадане на задното черво да се направи казаното към това заболяване.

ЗАПЕК ПРИ ДЕЦА ДО 4 ГОДИНИ

Причини.
При кърмачетата – неправилна обмяна на веществата, поемане на малко количество мляко, т. е. гладуване. При по-големите деца – бързо хранене (недостатъчно дъвчене), еднообразна храна, нередовно хранене и нередовен сън, честа употреба на очистителни средства.

Признаци.
Изхождане по нужда един път на ден, а в напреднали случаи и на 2–3 дни веднъж, твърди изпражнения (понякога във вид на топчета или ленти) и много газове. Болното е неспокойно, плачливо, няма апетит, езикът му е обложен, а понякога и дъхът му е лош.

Лечение.
Трябва да се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

А. За деца до 4 години
а) Ако е кърмаче до 6 месеца, да му се даде 1/2 чаена лъжичка бадемово масло (от аптеката), а след 6-ия месец – 1 чаена лъжичка; ако е по-голямо – до 4 години, да му се дадат за разхлабване 3 чаени лъжички чист мед или майчин лист, както при стомашно разстройство.

б) Известно време сутрин и вечер коремът да се разтрива нежно от дясно на ляво (по посока на часовниковата стрелка), а след това да се прави хладка (30°С) задръжна клизма (с 2–3 супени лъжици вода).

в) Коремни компреси и бани, както при стомашни разстройства.

г) Ако изпражненията са много твърди, изхождането по нужда може да се усили, като в задния проход на около 3–4 см се втикне много внимателно или тънко (като кибритена клечка) фитилче от мека, но по-дебела и чиста хартия, натопена в маслинен зехтин (което е за предпочитане от поставянето на сапунчета, защото те винаги лютят и увеличават запека); или дръжката на лист от мушкато, добре намазана с вазелин; или глицеринови свещички (от аптеката) – ако свещичките са дебели, да се разрежат по дължина; когато от първата свещичка детето не се изходи, поставя се втора. Ако се появи малко кръв, няма опасност.

Вътрешно.
На кърмачетата сутрин да се дава (на празен стомах):

а) или 1/2 чаена лъжичка майчино мляко с по 1–2 капки бадемово масло (от аптеката), или 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин с на върха на ножа настъргано индийско орехче (ако детето не го понася, да не се дава); или 1/4 чаена лъжичка краве масло, разбъркано с 1/4 чаена лъжичка чист пчелен мед;

б) пет-десет минути след горното да се дава по 1/2–1 кафена чашка отварка от ечемик (1 супена лъжица ечемик в 150 г вода се вари 20 минути и веднага се прецежда, подслажда се с малко мед и се дава с биберон);

в) много полезно е на кърмачета, по-големи от 4 месеца, да се дава непосредствено преди сучене по 1–2 чаени лъжички сок от ошав от сини сливи (5 сухи сини сливи с 3 бучки захар се варят в 300 г вода, докато омекнат, след това се прецежда, без да се мачкат сливите); или между сученията да се дава 3–4 пъти на ден сок от моркови, подсладен с малко чист пчелен мед – това става така: два часа след сученето да се даде на кърмачето 1/2 биберон със сок от моркови и 1 час след изпиването му (ако прояви Глад) да му се даде да суче, два часа след сученето – пак моркови и т. н. Морковите са ефикасни, обаче да се избягва даването едно след друго ту на моркови, ту на ечемичена отварка, защото се получават газове. Добре е на кърмачетата преди всяко сучене да се дава по 1 чаена лъжичка преварена вода.

За децата, които не сучат, освен казаното е много полезна и следната отварка: 250 г очистен овес с прибавка на 5–6 сини сливи и 1 чаена лъжичка ленено семе (предварително леко запечено) в 1 литър вода ври 20 минути на тих огън и веднага се прецежда; от нея 1 супена лъжица със 150 г прясно топло мляко, подсладено с мед, се дава сутрин на закуска.

На по-големите деца да се дава всеки час като лекарство и по 1 чаена лъжичка хладка преварена вода, която също отстранява запека.

Диета.
Когато от четвъртия месец нататък кърмачето почне да получава плодов и зеленчуков сок, а след петия месец – зеленчукови и плодови каши, ходенето по нужда в повечето случаи става редовно. Ако майката кърми, тя сама трябва да яде много сливи, круши, грозде и други плодове и зеленчуци (тиква, моркови, спанак и пр.) и салати, приготвени с повече зехтин. Ако детето се храни с биберон, млякото да се подслажда с чист пчелен мед или с млечна захар (от аптеката). Два пъти на ден на детето да се дава извън ечемичената отварка и по 1 кафена чашка топла овесена отварка, приготвена по начина, даден при кърмене на бебето.

ЗАПЕК ПРИ ДЕЦА ОТ 4 ДО 10 ГОДИНИ

Да се приложи следното лечение:

I. При обикновен запек сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 бучка захар с 3–5 капки настойка (според възрастта) от босилек – 1/2 шише листенца се заливат догоре с чист маслинен зехтин (не олио) и стоят на слънце 20 дни.

Десет минути след горната настойка да се изпива или:

а) по 1 чашка от 30–50 г запарка от розов цвят (листа) – 1 супена лъжица се запарват с 200 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда; пие се подсладено с мед; или:

б) по 1 чашка от 30–50 г запарка от житни трици – 1 пълна супена лъжица се запарва с 200 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда; пие се подсладено с мед.

II. При хроничен запек сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1/2–1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Десет минути след зехтина да се изпива или по 1 чашка от 30–50 г чай от розови листенца, или запарка от житни трици (вж. по-горе).

Диета:
а) При обикновен запек – вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (обелени, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби, при това слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).
Особено е полезно сутрин на закуска да се дава 1 чашка мляко от 100–150 г, в което е сварено парче праз лук, дълго около 10 см (бялата част), после то се изважда и изстисква върху млякото, а самият праз се изхвърля; подслажда се с мед и се изяжда с парче препечен хляб. На вечеря заедно с другата храна да се изяждат ядките на 2–3 ореха с компот от сини сливи или сушени круши, а през лятото – сурови плодове.

б) При хроничен запек – същата диета, като преди обяд и вечеря се изяжда като аперитив или по 1 чинийка салата от сурови настъргани земни ябълки (гулийка), или ряпа, или по 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд да се предпочитат студените храни и питиета – мляко, булгур, сварена коприва (листа), лапад, спанак, кисело зеле сготвено и др. На вечеря – безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени храни и компоти с черен тричав хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или мътеница, или цвик, или отварка от жълт кантарион – 1 супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода и захлупено се вари 5 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед.

III. Два часа след ядене и в двата случая да се пият само отварките, дадени в точка I, буква а) и б).

IV. Вечер преди лягане при обикновен и хроничен запек да се прави топла клизма (37°С) със 150–500 г вода (според възрастта на болното), последвана от коремен компрес от 2 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка (цвят), над него – вестник и вълнен пояс. На главата – „шапка” от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, над него – вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка.
Децата, при които няма възможност да се прави клизма, вечер преди лягане да изяждат по 1–2 сухи смокини, киснати от сутринта в чашка със 100–150 г хладка вода, след това да изпият и самата вода.

V. Сутрин да се прави с длан лек масаж на цялото коремче от дясно на ляво 1 минута, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците и корема и сухо изтриване.

Неделя – почивка от всичко.

Важни добавки:.
1. За да не страда от запек, детето трябва да се научи редовно да спазва режима за ходене по нужда, и то най-добре сутрин, след като се облече и преди да се измие, защото режимът е от извънредно голямо значение за здравето на всяко дете и възрастен.

2. Ако това лечение не даде очаквания резултат, болното да се покаже на хирург с оглед наличието на стеснение на дебелото черво, което изисква хирургическо лечение.

ИЗПАДАНЕ НА ЗАДНОТО ЧЕРВО

Причини.
Слабост (измършавяване), силно напрягане на правото черво, дизентерия, силна диария, разслабване на мускулите, хроничен запек, магарешка кашлица и пр.

Признаци.
При силни и болезнени напъни част от задното черво (5–10 см) се обръща с лигавата ципа навън и тя силно почервенява. Болният се свива и се бои от всякакви движения.

Лечение.
Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Изпадналото черво да се задържи. При скорошно и незначително изпадане може и самото дете, ако не е твърде малко, да вкара червото си с пръст. При значително изпадане детето трябва да легне по корем и опитен човек или с показалеца си, увит в меко платно, намазано с вазелин или чисто дървено масло, или с една топчица памук, вързана в парче марля, обилно намазана с боров вазелин, да вкара внимателно (за да не повреди лигавата ципа) излязлата от червото част. След това под кръста на детето да се подложи възглавница и да се остави да полежи 2–3 часа на гръб, като се тури на ануса му кърпа, натопена в чиста студена вода (20 °С), а над нея – кръстосан компрес, натопен в хладка вода (30–28 °С).

Ако излязлото черво е възпалено, по-напред да се турят върху него студени компреси (кърпи), за да поспадне възпалението, а сетне червото да се вкара.

Когато червото често изпада, полезно е преди самото изхождане по нужда да се прави обикновена хладка клизма (30°С) от 150–200 г вода. След изхождане по нужда да се правят задръжни клизми със 100 г отвара или от дъбови кори (вж. „Рахит”), или от гръцко сено (2 супени лъжици семе в 1 кг вода се вари 10 минути).

Ако червото изпада при всяко напъване при изхождане по нужда, трябва да се задържа от двете страни с пръсти. Ако детето не може да прави това само, да го прави друг. По-добре е такива деца да се изхождат по нужда лежешком или на висок стол, с увиснали крака.

И в двата случая освен горното всекидневно (сутрин и обед) да се правят и по 1–2 коремни бани (30°С за 5–20 минути) с отварка от орехова шума, а вечер преди лягане да се поставя кръстосан компрес, натопен в същата отвара (32°С). Държи се цяла нощ.

Един път седмично, и то по-добре вечер преди лягане, да се правят по 1–2 парни бани на краката, последвани след препотяването от кръстосан компрес, натопен или в хладка отварка от трина, или във вода (30°С).

Вътрешно.
При слабост да се дават накиснати в чист маслинен зехтин смокини.

Диета.
Първите 2–5 дни след изпадане на червото да се дават изключително плодови или зеленчукови сокове (моркови, алабаш и др.), а също овесено мляко. След това – лека и негруба вегетарианска храна (млечно-растителна) с плодове, орехи, салати, черен тричав хляб и пр.

Внушение. По указания начин в том I.

ИЗПРАЖНЕНИЯ НА КЪРМАЧЕТО

Обикновено изпражненията на кърмачето, хранено с майчино мляко, са кашообразни, имат златистожълт цвят и кисела миризма. Но те могат да бъдат и в по-голямо количество и по-особени на вид – редки, на парчета, с много слуз и често със зеленикав цвят. Той се дължи на жлъчката, която се излива нормално в червата. Ако въпреки това детето се развива добре, видът на изпражненията няма голямо значение.

Здравото кърмаче се изхожда по голяма нужда по 2–3 пъти на ден, а може и по-често (3–4 пъти дневно).

При бебета, които се хранят изкуствено с мляко и със слизести или брашнени каши (най-добре е брашнените да се заменят с овесена отварка или с овесено мляко, за да бъдат изпражненията им по-гъсти – вж. „Изкуствено хранене на кърмачето”), изпражненията са с по-светъл цвят, миризмата им е по-неприятна от изпражненията на деца, които са на кърма. Ако на детето се даде зеленчукова каша, в изпражненията му може да се намерят и цели частици от зеленчука. Това не бива да плаши майката и да я накара да прекрати даването на зеленчукови каши.

За пиене вместо обикновена вода може да се дава чай от лайка, подсладен с чист пчелен мед.

НЕЗАДЪРЖАНЕ НА ИЗПРАЖНЕНИЯТА

Причини.
Увреждания на мозъка или на гръбначния стълб от някоя травма, хроничен колит и др.

Признаци.
Неволно изхождане по нужда денем и нощем.

Лечение.
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се вземат 1–2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 500 г чист маслинен зехтин с по 3 супени лъжици  червен и жълт кантарион (листа и цвят) и джоджен (листа) на водна баня – вари се 1 час, почива 1–2 дни и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от агримония, червен и жълт кантарион, мента пиперита, жълт и бял равнец, бяло подъбиче и синя тинтява – по 100 г от всяко. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда, може да се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна – без свинско, говеждо и овнешко месо, консервирани меса и риби. Преди обяд и вечеря да се изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна може да се изяжда и по 50–100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, мляко с ориз, грис, зеленчукови и тестени ястия и компоти (без компот от сливи) с леко препечен хляб. Добре е болното да се храни на всеки 2–3 часа по малко, отколкото наведнъж по много.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката), жълт кантарион и мента пиперита. По 1 супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладено с мед или захар и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 25–50 г отварка от босилек, жълт кантарион, мента пиперита, маточина, риган и цикория (листа и стебла) – по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути на тих огън; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди ядене – разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета 1–2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт. Следва налагане на гръбнака с торбичка от тънко хасе с широчина 10–12 см, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 3–9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно заедно с корите (при липса на кестени – с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), с прибавка на 7–15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 2–4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно. На корема да се постави торбичка от хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан на ситно, полуизстискан, засилен с 10–20 сини сливи, смачкани без костилките, и малко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата). На главата – цяла „шапка” от хасе, напълнена със същия квасец, засилен с 3–9 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно. Върху нея – друга шапка от чорап или вълнена. Държат се до сутринта или докато досадят.

V. Сутрин – разтривка на гръбнака 1–2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт. Следва фрикция с хладка вода на корема и сухо изтриване. След това на гръбнака да се закрепи парче мушама от хаваджива, дълго според дължината на гръбнака и широко 10 см, с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя – почивка от всичко, пият се само билките и се пази диета.

Важни добавки:.
1. Лапите и квасецът може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и квасецът се засилва с 1–2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Ако това лечение се прилага от възрастен, отварките да се пият с чашка от 75 г.

ОСТРО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ТЪНКИТЕ ЧЕРВА

Причини.
Възниква от преяждане или от употреба на неподходяща храна, и то през горещините, когато храната (особено месната, млечната и брашнената) лесно се разваля.

Признаци.
Внезапна силна диария. Изпражненията са придружени с газове и са редки, а в средата – жълто-зелени. Децата са неспокойни, плачливи, сгорещени, нямат апетит и усещат силна жажда. Коремът е подут.

Предсказание.
Заболяването е сериозно. Ако се занемари, болестта може да стане много опасна.

Лечение.
Незабавно да се повика лекар. От народната медицина се препоръчва общо лечение за засилване на организма: коремни клизми, компреси, диета и чист въздух, както при острото стомашно-чревно възпаление с добавка – вечер преди лягане коремът на болното да се налага с торбичка с попарена трина (за 20–30 минути), последвана от коремния компрес.

Вътрешно:
а) За уталожване на жаждата на болното да се дава с лъжичка неподсладен чай от копър или джоджен (1 чаена лъжичка се запарва с 250 г вряща вода) с 2–3 капки лимон. Още по-добре действува отварка от меча стъпка (цялата билка) 30 г и планински очиболец (корени) 20 г. От тази смес 2 супени лъжици врят в 400 г вода 10 минути. Пие се по 1/2–1 супена лъжица сутрин, обед и вечер преди ядене.

б) При силна диария да се дава или отварка от чубрица – попарват се 10 г в 100 г вода, покрито кисне около 30 минути и се дава на 2–3 пъти през деня; или едно от средствата, указани при „Диария”.

Диета.
В продължение на 12–14 часа на детето да не се дава никаква храна. Гладът в този случай е най-доброто лекарство. Който се страхува от Глада, може да дава сок или каша от ябълки (вж. „Диария”). След спиране на диарията да се дава или овесена отварка (вж. „Кърмене”), или овесено мляко, както при спазми на ларинкса у децата, или отварка от ориз. Тя се приготвя, като в 1/2 литър студена вода се сипят 2 супени лъжици ориз. Щом като набъбне, допълваме до литър с кипяща вода и го варим 20 минути. След това прецеждаме и запазваме водата в някакъв съд; когато отделяме за пиене, можем да я постоплим. Да не се пази повече от 24 часа, защото ферментира.

Едва след пълното оздравяване може постепенно да се премине отново към плодове, зеленчукови кашици и млечна храна.

ОСТРО И ХРОНИЧНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО (КОЛИТ)

Колитът е възпаление на дебелото черво.

Причини.
Употреба на неподходящи, дразнещи, пикантни храни, чести чревни простудявания, настинка от седене на студена и влажна земя или камъни, различни инфекции.

Признаци.
Болното има напъни при отиване по нужда, изпражненията му са воднисти или кашави, примесени със слуз. При хроничен колит често има смяна на запек с диария. Също има остри болки под пъпа в лявата долна част на корема.

Предсказание.
Заболяването е сериозно, защото нелекуваният остър колит се обръща в хроничен.

Лечение.
Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене:

а) При запек се взимат 1/2–2 чаени лъжички настойка от 500 г чист маслинен зехтин, сварен с по 1 пълна супена лъжица бял равнец (цвят), червен и жълт кантарион (цвят), синя тинтява (листа и цвят) и мента пиперита (листа). Всичко се вари 1 час във водна баня. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

б) При диария да се взима следната смес: 1/4–1/2 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан добре с 1/4–1/2 чаена лъжичка нишесте и на върха на ножа лимонтозу, стрито на прах.

II. Десет минути след вземане на едно от горните средства:

а) При запек да се изпива по 1/4–1 кафена чашка отварка от босилек, червено подъбиче, червен кантарион и синя тинтява – по 50 г, и бъзов цвят, мента пиперита и смрадлика (листа) – по 25 г от всяко. От тази смес 1 пълна супена лъжица с прибавка на по 1/2 изравнена чаена лъжичка ленено семе (предварително леко запечено) и черни боровинки и 1/4 чаена лъжичка анасон (семе) се запарват с 300 г вряща вода и захлупено се вари на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладено с мед.

б) При диария да изпивка по 1/4–1 кафена чашка отварка от бяло подъбиче (листа), сапина (листа), джоджен (листа), лешникови листа и цикория (листа, клонки и цвят) – по 50 г от всяко. От тази смес 1 пълна супена лъжица с прибавка на по 1/2 чаена лъжичка ленено семе (предварително леко запечено) и черни боровинки в 500 г вода се вари на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета:
а) При запек или вегетарианска храна (млечно-растителна), при това повече кашеста, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Също да не се ядат сурови плодове и зеленчуци с изключение на сурови и настъргани ябълки. Преди обяд и вечеря да се изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50–100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба, и то варено или печено, но не и пържено. На вечеря – безмесна храна; гъсто сварени и пасирани супи, несолена извара, макарони, зеленчукови пюрета, компоти от синя слива и праскова, черни боровинки и пъпеши, печена ябълка и други варени плодове, но без люспите и семките и с малко леко препечен хляб. При това всеки залък да се дъвче, докато се втечни в устата. Като десерт да се взема по 1/2–1 чаена лъжичка смес от 100 г прясно краве масло и 50 г кафе от фий.

б) При диария да се ядат сурова ябълка, обелена и настъргана на ситно без корите и семките, супи от ориз и овесени ядки с малко препечен хляб и да пие сок от моркови и кисела ябълка – по равни части, или сок от черни боровинки с малко леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие при запек – отварка от копър (семе) – 1 пълна чаена лъжичка счукано семе се запарва с 500 г вряща вода, вари се 10 минути и като изстине, се прецежда; тази отварка успокоява червата; при диария – или отварка от червени дренки (20 дренки в 500 г вода се варят 15 минути), или отварка от черни боровинки (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 20 минути); като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене:

а) при запек да се изпива по 1/4–1 кафена чашка отварка от босилек и др. (вж. точка II, буква а);

б) при диария да се изпива по 1/4–1 кафена чашка отварка от бяло подъбиче и др. (вж. точка II, буква б). При пиенето всяка чашка се засилва с 1/4–1/2 изравнена чаена лъжичка смес от ленено семе (леко препечено до бежов цвят), стрито на кафе, разбъркано с пепелта на изгорели кори от ябълка и пудра захар по равни части.

IV. Вечер преди лягане:

а) При запек (даже еднодневен) клизма със 150–250 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на два-три джоба, напълнени с топла лапа от праз лук (бялата му част), може и от прясно зеле, на ситно нарязани, с прибавка на 1/2–1 изравнена супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко. Вари се, докато стане гъста лапа като тесто. Над нея – вестник и фланелен пояс. Държи се цяла нощ или докато много досади.

б) При диария – налагане на корема със същата торбичка, ушита на тегели на разстояние 2 см и напълнена със сухи житни трици, напръскани с гореща вода, за да се затоплят; над нея – вестник и фланелен пояс. Държат се цяла нощ с грейка на корема.

При главоболие и в двата случая да се постави „шапка” или от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или от пресен топъл селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 2–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; над нея – друга вълнена шапка и така спи.

V. Сутрин – фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, последвана от сухо изтриване. През деня да се носи фланелен пояс.

Неделя – ако няма болки, пълна почивка от всичко. Ако има болки, лечението продължава.

Важни добавки:.
1. При болни сливици сутрин и вечер сух масаж на сливиците с палците – 15 пъти напред и 15 пъти назад от под ушите към брадата и обратно.

2. Когато няма нито запек, нито диария, вместо казаните по-горе билки да се дава за пиене сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене 1/4–1 чашка отварка от жълт кантарион, джоджен и салвия – по 50 г от всяко. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода и се вари захлупено 5 минути; като изстине, се прецежда.

3. Болестта е упорита и лечението може да продължи дълго време.

РАЗРАНЯВАНЕ НА ЗАДНОТО ЧЕРВО (АНУСА)

Причини.
Нередовно и немарливо почистване на ануса след изхождане по нужда.

Признаци.
Кожата около задното черво на детето се разранява силно, което му причинява болки и то непрекъснато плаче.

Предпазване.
След всяко изхождане по голяма нужда задното черво на детето, след като се почисти, да се измива с топла вода.

Лечение.
Сутрин, обед и вечер, а също и след всяко изхождане по голяма нужда задното черво на детето се измива първо с топла вода, а след това и с памуче, натопено или в топла отварка от жълт кантарион и лайка, или в чай от лайка. След това да се изсушава със сухо памуче и да се налага или с памуче, натопено в чист маслинен зехтин, сварен на водна баня с червен и жълт кантарион (както при язва в стомаха), или с прясна топла извара (вж. в том I за млечен компрес с извара), или да се напудри с пудрата, дадена при подсичане. От всички тези средства детето получава бързо облекчение и оздравява.

Ако детето има запек, преди всяко изхождане по нужда да се прави и топла (37оС) клизма с чай от лайка.

СЛАБИННА И ПЪПНА ХЕРНИЯ (КИЛА)

Най-често изкилването е последица на вродена слабост на тъканите и се явява при вдигане на тежки предмети, силно напъване, когато не се носи пояс, лошо скачане, силно повръщане, дълбока кашлица, силен вик или плач.

Признаци.
Част от черво или друго коремно съдържание (най-често булото) излиза през слабинния пръстен и образува под кожата подутина. Тя има различна големина. По-малките подутини се показват при изправяне или вдигане на тежко, закашляне, напъване. Самата подутина е еластична и при натискане се губи. Когато е излязло черво, при натиск се чува куркане. С връщане на съдържимото в корема се усеща каналът, през който то минава. У малките деца често се среща изтърсване в пъпа. Изтърсването в слабината на корема се прибира обратно в корема, но по-трудно от килата в пъпа. Когато килата не може да се прибере обратно, необходимо е незабавно да се потърси лекарска помощ, защото може да се касае за т. нар. заклещване на килата, което налага незабавно болнично лечение. Някои кили, макар и малки, причиняват болки при всяко движение. Болките се разпростират по целия корем, болното дете често се оплаква от стомашни разстройства. Ако килата се остави, без да се лекува, тя се увеличава, усложнява и може да се получи заклещване. При заклещената кила се усещат силни болки в корема, не може да се излиза по голяма нужда, нито се пускат газове, а съдържанието на килата не може да се върне в корема. Болките са особено силни в областта на притискането на килата. Явяват се повдигания, чести повръщания, като отначало се повръщат храна, лиги, а по-сетне жлъчка и изпражнения. Пулсът се учестява, дишането става по-късо, лицето добива особен вид – бледо, със студена пот лице, хлътнали очи, заострен нос.

Предсказание.
Заболяването е сериозно особено при заклещване на килата, което, ако не се оправи (да се вкара обратно в корема) или оперира до няколко часа, притиснатото черво развива гангрена, последвана от перитонит и за няколко дни настъпва смърт.

Предпазване.
Да се отбягват напъните, да не се вдигат тежести. Да се прави гимнастика за засилване на коремните мускули. Добре действуват коремните бани – всекидневно да се прави коремна баня (32–26°С за 5–10 минути) или фрикция на тялото (26°С).

Лечение.
Народната медицина дава общо лечение за засилване на организма.

А. При изкилване в торбичката

а) Детето да легне по гръб и предпазливо коремното съдържимо да се натъкми на мястото му, което се прави лесно. След това да се облече „мокра риза”, натопена в топла отварка (37°С) от борови пръчки. В нея детето да лежи час и половина.

б) Всеки ден да се правят по 2 коремни бани за 5–10 минути с отварка от трина и дъбови кори (приготвя се по начина, изложен в том I, като вместо вода се използува отварка от трина). Започва се с температура на отварката 37°С и постепенно бавно се понижава до 32°С. Вечер преди лягане да се поставя кръстосаният компрес, натопен в отварка от трина, а подложката (ниско на корема) от 4–6 ката да се натопи в отварка от дъбови кори. Държи се цяла нощ. При липса на трина и дъбови кори да се прави с вода (28–26°С). При баните и компресите, ако болното дете носи бандаж, той трябва да се сваля.

в) В седмицата веднъж на по-големите деца да се прави парна баня на краката за изпотяване, последвана от фрикция с хладка вода (25°С) и след нея – кръстосан компрес. Държи се 2 часа.

г) При запек – топла (37°С) очистителна клизма, най-добре с чай от лайка. Да се отбягва работа, при която се иска напъване.

Вътрешно.
Всяка сутрин и вечер преди ядене да се дава отварка от млада дъбова кора – по 1–3 чаени лъжички за заякчаване на другите части на тялото, и сутрин, обед и вечер – жълъдово кафе по 1 кафена чашка след ядене (вж. том I).

Б. При слабинна херния
а) Да се намести обратно в корема. Отначало това става лесно, като на детето се направи топла (38°С) клизма, а след нея или да се постави по-голяма вендуза от страната на килата и 4 пръста над нея, за да се засмуче навътре, или да се направи цяла топла баня (39°С), при която се опитва да се вкара килата назад чрез леко натискане. Ако това не се удаде, да се турят парни компреси на болното място, и то в продължение на 1–2 часа, като болното лежи на гърба си със свити към корема крака и с напълно отпуснат корем.

б) Ако килата остане навън повече от 2 часа, непременно да се повика лекар за наместването й, защото всяко натискане на излязлата кила е опасно – тя може лесно да се заклещи и да стане опасна за живота.

в) Щом килата се намести, веднага мястото да се намаже добре или със смес от 3 жълтъка, разбити с 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтозу) и малко винен оцет, за да стане сместа като кисело мляко, или с лапа, сварена от листата и корените на незабравка. И двете приложения в началото се правят сутрин и вечер, а от четвъртия ден нататък — само вечер, като се редуват с компреси от отварка на дъбова кора и орехова шума или пък като на мястото на килата се залепи якия за изкълчена става (вж. том I); държи се 3 дни, като през това време болното трябва или да лежи, или да седи мирно на стол със специална превръзка при изкилване (вж. „Слабинна и пъпна херния”), която винаги да се поставя в легнало положение (тогава килата се дръпва навътре), и то така, че средната част на превръзката да минава под бедрото, след това да се преметне откъм горната част на крака към засегнатата страна и да се превърже на кръста. Възглавничката на превръзката да бъде от 8–12 парчета, за да притисне добре килата; ако килата не се е прибрала, превръзка не бива да се слага.

г) След вкарването на килата добре е да се приложи за 1–2 седмици и общото лечение (с парни бани, коремни компреси и пр.), дадено в буква А, с добавка: всяка вечер преди поставянето на кръстосания компрес самата кила (при липса на дъбова отвара) да се наложи с кърпичка, намазана или със смес от несолена свинска мас и винен оцет, взети по равно. С тази смес се намазва кърпичката и се налагат слабините, или с мерудия (магданоз), запържена със свинска мас или с чист маслинен зехтин (не олио): 1–2 шепи нарязан магданоз се счуква и леко се запържва със зехтин или свинска мас.

След това слабините се налагат всяка вечер, докато спаднат отокът и възпалението. Да се отбягват вдигането на тежки предмети, напъването, кашлянето и да се носи постоянно бандаж или още по-добре превръзка при изкилване.

Диета.
До наместване на слабинната кила – никаква храна, а след това да се дава храна, която подпомага правилното изхождане по голяма нужда и която не образува газове: лека вегетарианска (млечно-растителна) храна без кисело зеле, фасул, леща, грах, гъби, чай, кафе, какао и шоколад. Белият хляб да се замести с черен тричав и сладкишите да се намалят до минимум, защото предизвикват запек. Захарта да се замести с мед.

Важни добавки:.
1. Всяка вечер килата да се налага с торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от сурова настъргана тиква или от сурови необелени, но също настъргани картофи, леко посолени и добре изстискани.

2. При малките деца не бива да се бърза с операция, ако килата не е заклещена, защото понякога минава и без операция. Доста от килите след опериране се повтарят и потретват. Затова и след оперативно лечение трябва да се носи пояс и да се избягва вдигането на тежести.

3. След излекуването на хернията на детето може да се разреши умерена гимнастика, игри и пр. Да се вземат сериозни мерки организмът да бъде заякчен. За целта всяка сутрин през лятото веднага след събуждането още в кревата да се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода (25°С) и пак да се завие в леглото. През останалото време, включително и зимния период, да се правят седмично по 2 бани от трина (36°С за 10 минути).

СТЕСНЕНИЕ НА ПРАВОТО ЧЕРВО

Причини.
Появява се при зарастването на язвички в правото черво, при възпалителни процеси или рани в червото, притискане. Понякога е вродено.

Признаци.
Хроничен запек, изпражненията излизат с напъни като лентички или топчета и понякога примесени с кръв или лиги. Коремът е подут от многото газове, болното има гадене и лошо настроение.

Лечение.
Трябва да се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер преди ядене да се взема 1/2–1 чаена лъжичка от следната смес: 250 г чист пчелен мед, 2 супени лъжици майчин лист, стрит на прах, 10 г рафинирана сяра на прах (от аптеката) и по 5 г бяла дъвка (сакъз) и бял тамян, счукани на ситно.

II. Десет минути след сместа да се изпива 1 чашка от 50 г отварка от агримония, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), коприва (листа), мента пиперита, невен, розов цвят (листенца), слез (листа и цвят) – по 50 г от всяко. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) се запарват с 500 г вряща вода и се вари захлупено 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се топличко и подсладено с малко мед.

Диета.
Или вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити) и зеленчуци – според сезона, или обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.

Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд заедно с другата храна, която е повече кашеста, може да се изяжда и по 50–100 г агнешко, телешко месо, пиле или прясна риба.

След ядене непременно да се изяжда и по 1 кафена чашка концентриран ошав – 150 г сини сливи (за компот), без кокичките, 3 супени лъжици смокини, нарязани на парченца, врят в 700 г хладка вода, докато се сварят, добавя се още 500 г топла вода и се вари да остане 300 г ошав, прецежда се, като се претрива през цедка, и се подслажда с мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или софийска минерална вода, или чай от лайка.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 кафена чашка отварка от агримония и др. по точка II.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави топла клизма със 150–250 г чай от лайка – 1 супена лъжица цвят се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда. След клизмата:

а) при липса на торбовидно разширение (дивертикул) целият корем на детето да се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа от праз лук (бялата му част), ситно нарязан, с прибавка на 1 китка магданоз (листа), 1 супена лъжица ленено семе и 100 г прясно мляко – всичко ври на тих огън, докато стане гъсто като тесто;

б) при наличност на дивертикул с кръв или без кръв коремът да се налага със същата торбичка, напълнена с топла лапа от 150 г ориз, 15 сини сливи, смачкани без костилките, и 450 г вода, вари се да стане на пилаф, след това се добавя 1 супена лъжица ленено брашно (предварително леко запечено) и се вари още 10 минути; като изстине, се смачква на тесто; отгоре се слагат вестник и фланелен пояс, едновременно съчетани с „шапка” на главата от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре – друга шапка от памучен чорап. Държат се цяла нощ.

Забележки:
1. Същите лапи може да се употребяват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. При болки около ануса върху него да се постави торбичка от марличка, напълнена с топла прясна и несолена извара.

V. Сутрин да се прави 1–2 минути лек масаж на корема от дясно на ляво със суха ръка, последван от фрикция на корема с хладка вода и сухо изтриване и носене през деня в областта на правото черво – от лявата страна на корема, на парче мушама от хаваджива 15 на 15 см с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се от едната страна 15 дни, после от другата също 15 дни, след това се заменя с нова.

Неделя – почивка от всичко, носи се само мушамата от хаваджива.

Забележка.
При силен запек, продължил повече от 2–3 дни, детето трябва да бъде прегледано от хирург с оглед на операция.

СЪРБЕЖ НА ЗАДНОТО ЧЕРВО (АНУСА)

Причини.
Болното има глисти (острици), нервен сърбеж по корема или възпалителен процес на околната кожа и др.

Лечение.
При острици да се лекува, както за глисти. При нервен сърбеж по кожата помагат или всекидневните (сутрин и вечер) кръстосани компреси, натопени в хладка (35°С) отварка от трина или вода, или вместо тях коремни бани (32–30°С за 5–10 минути). Освен това преди отиване по нужда да се прави на болното по една хладка (30°С) задръжна клизма със 100 г вода. След всяко изхождане по нужда анусът да се измива с хладък чай от лайка.

Вътрешно: Вж. „Нервност” при децата.

Диета.
Лека вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, при това почти безсолна.

ТОКСИЧНА ДИАРИЯ

Причини.
Най-често се дължи на проникване на микроби в храносмилателните органи или на лошокачествена храна. Може да се дължи и на някоя от причините, изложени за диария у децата.

Признаци.
Детето преди заболяването обикновено е здраво и весело през целия ден. Вечерта започва обилно да повръща и има диарични изпражнения, които съдържат много вода и излизат навън буквално като течна струя. Отначало температурата е висока и може да достигне 40–41 °С. Устните на детето посиняват, лицето му става сиво-жълто. За два дни изгубва много от теглото си, просто се смъква. Ръцете му са студени и малко сини, кожата му е суха и като че ли по-твърда.

Това тежко заболяване се съпровожда в първите дни често с изгубване на съзнание.

Предсказание.
Заболяването е много сериозно. Болното трябва незабавно да бъде предадено в ръцете на лекар.

ХРОНИЧНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ТЪНКИТЕ ЧЕРВА

Причини.
Освен изложените причини при острото възпаление на червата у по-големите деца често във връзка с общи разстройства на храненето се развива хронично възпаление на червата. Понякога е последица и на прекарана кръвна диария или дизентерия.

Признаци.
Детето е отпаднало, изпражненията му са много вонящи, редки, изобилни, запекът се сменя с лека диария (2–3 пъти на ден), апетитът често е запазен, общото състояние е удовлетворително. Ако болестта е предимно в дебелото черво, изпражненията се увеличават и са лигави (със слуз) или гнойни.

Предсказание.
Заболяването е сериозно.

Лечение.
Трябва да се провежда от лекар. От народната медицина се препоръчва общо лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да се взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с два месести лимона, разрязани, изстискани и смлени с машинка за месо заедно с корите, но без семките.

II. Десет минути след това да се изпива по 1 кафена чашка от 50 г отварка от жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), мента пиперита и салвия – по 100 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) и 1 изравнена лъжичка семе от анасон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда. Пие се топличко, защото от лененото семе става лигаво. При желание може да се добави мед и лимонов сок по вкус.

Диета.
Обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Също да се отбягват пържените храни и всеки залък да се дъвче, докато напълно се втечни. На вечеря е желателно безмесна храна, и то повече кашеста.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие софийска минерална вода.

III. Два часа след ядене да се взема по 1 чаена лъжичка от следната настойка: 2 цели пресни и сурови кокоши яйца се заливат със сока на 7 лимона, така че да се покрият на около 1/2 см, и захлупени, престояват 3–4 дни, за да се разтопят черупките им. След това с вилица се изваждат ципите и се прибавят 2 супени лъжици коняк и 150 г небетшекер, счукан на ситно. Държи се на студено да не вкисне.

IV. Десет минути след настойката да се изпива пак по 1 кафена чашка отварка от жълт кантарион и други по точка II.

V. Преди вечеря при запек (даже еднодневен) да се прави топла клизма с 200 г топла вода.

VI. Преди лягане – компрес на корема (отпред) от две бархетни парчета, натопени в топла отварка от джоджен (3 супени лъжици в 500 г вода врят 10 минути), отгоре – вестник и вълнен пояс; държи се до сутринта.

VII. Сутрин – фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, последвана от сухо изтриване.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker