|
Share

РАЗВРАТ И ПОЛОВИ ИЗВРАЩЕНИЯ

Половият нагон е даден от природата на човека, за да се осигури запазването на човешкия род. Именно затова той е насочен към противоположния пол и пряката му цел е нормалното полово сношение. Всяко отклонение е ненормално явление, извратен полов нагон.

Съществуват различни видове полови извращения, но всички те имат лоши последици както за индивида, така и за обществото.
√ Нарцисизмът е влюбеност на една личност в себе си.
√ Ексхибиционизмът е състояние, при което болните получават удовлетворение, когато показват срамните си части публично.
√ Фетишизмът е прекомерна привързаност, обич към различни предмети (отрязани коси, облекло, обувки, ръце, крака и пр.). В някои случаи тя може да се засили и да вземе болезнени форми. Тогава болните крадат обувки, режат коси и пр.
√ Хипереротизмът е извънредно силно развито влечение към полово общуване.
√ Садизмът е полово извращение, при което се причиняват физически страдания на партньора, за да се задоволи половото чувство.
√ Мазохизмът се състои в доброволното понасяне на жестокостта и болките, причинявани през време на половия акт от любимия (мъж или жена) с крайна цел сладострастие.
√ Флагелантизмът се състои във взаимно биене през време или преди половия акт или други анормални форми на половото задоволяване, които принизяват човека до положението на побесняло животно.
√ Педофилията е желание за полов акт с деца от другия пол. Това се среща най-често у идиотите или старците със старческа деменция (слабоумие).
√ Наблюдателите са извратени хора (предимно мъже), които намират удоволствие при наблюдаване на половия акт на други хора.
√ Содомия (скотоложство) се нарича половото сношение с животни. Среща се най-често у идиотите.
√ Травеститите са хора, които обичат да се обличат в дрехите на противоположния пол.
√ Хомосексуализмът е израждане на половия инстинкт, при което половият акт се извършва на мъж с мъж (педерастия) и на жена с жена (лесбийска любов).

Предпазване.
Необходимо е да се води деен живот, съобразен със законите на природата, да се употребява предимно растителна храна без алкохол и тютюн, да се култивират чисти и възвишени мисли. Освен това добре е винаги да се седи удобно, с отпуснати хълбоци, полезно е да се седи често по турски.

Лечение.
Общо за засилване на организма и по начина, изложен при онанизъм. Освен това всяка вечер на тила и носа да се слагат торбички с хладък селски хлебен квасец, които се държат цяла нощ.

За намаляване на половата свръхчувствителност да се пие чай от ракита — 1 супена лъжица реси от ракита се попарват с 500 г вряща вода и киснат 1/2—1 час. Прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 чаша.

Или чай от маточина — приготовление и употреба като първия чай.

Да се предпочита суровоядството (вж. том I) и задължително преди обяд и вечеря да се яде салата от суров кромид лук с магданоз по равни части, а след ядене да се изпива по 1 чаша вегетарианско вино, приготвено от сок от моркови, домати и грозде по равни части.

 

КЪРВАВА СЕМЕННА ТЕЧНОСТ

Причини.
Възпалителни процеси в пикочния канал, простатната жлеза и придатъка на тестикулите (епидидимит). Страданието често е само признак за някакво заболяване, което трябва да се открие и своевременно да се лекува.

Предсказание.
Повечето пъти благоприятно.

Лечение.
Общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се направи следното: преди всичко е необходимо полово въздържане, и то в продължение на 15—30 дни. Всеки ден сутрин да се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода или пък коремна баня (30—25°С за 10—15 минути). Вечер преди лягане при запечен стомах 1—2 вечери подред се прави топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка, последвана или от коремна баня както сутринта, или пък от кръстосан компрес, натопен в хладка отварка от трина. Държи се цяла нощ.

Вътрешно.
Добре е да се пие чай от жълт кантарион — запарва се като обикновен чай. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета.
Лека природосъобразна (безмесна) храна с повече зеленчуци и плодове.

ПРИАПИЗЪМ И САТИРИАЗИС

Приапизъм се нарича силното, постоянно болестно напрягане (ерекция) на мъжкия полов член, придружено с парене.
Сатириазисът е невроза, която се среща рядко и се изразява в болезнено повишено полово влечение.

Лечение.
И за двата случая е общо. Приапизмът се лекува по начина, изложен за онанизъм у мъжете, с добавка всяка вечер преди лягане на малкия мозък да се слага торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 2 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). Държи се цяла нощ. Сатириазисът се лекува по начина, даден за „Разврат и полови извращения“. При тази болест е полезно да се дава на болния настойка от хмел (вж. „Малария“).

При това и за двете болести са полезни физическите упражнения (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

ОНАНИЗЪМ (РЪКОБЛУДИЕ) ПРИ МЪЖЕТЕ

Онанизмът е уединено любовно наслаждение, което се извършва с помощта на ръцете или инструменти, за да се постигне полово удоволствие или оргазъм. Този порок се среща повече при младежите. Един път вкоренен, той мъчно се изоставя. Дори и женени мъже трудно могат да се отучат, особено когато трябва да се въздържат по време на месечното кръвотечение на жената или когато е бременна.

Причини.
Често продължителният онанизъм е израз на нервно обременяване и на недостатъци на половите органи (фимоза).

Много честа причина е и наличието на чревни глисти, на хемороиди или на екзема и сърбеж. Понякога може да се дължи на полови въшки, които причиняват сърбеж. Нерядко онанизмът се дължи на прекомерна секреция на половите жлези, влияния на лоши приятели, порнографска литература или картини, езда, каране на велосипед, невъзможност на мъжа да задоволи жена си, например когато има предивременна еякулация. Мнозина се отдават на онанизъм и от страх пред жените.

Съществува принудителен онанизъм, който се практикува по-рядко (1—2 пъти в месеца), когато човек е възпрепятстван да има полово сношение, и болезнен онанизъм, практикуван много често и с характер на заболяване.

Признаци.
Онези, които се занимават с онанизъм, са твърде раздразнителни, паметта им отслабва и са неспособни за умствени занятия. Те имат стремеж към усамотение, въображението и чувствата им отслабват. Това се отразява и на другите органи: лицето става бледо, очите мътни, лесно се изморяват, те са лениви, страхливи, имат болки в кръста, нервно сърцебиене.

Всички тези признаци се придружават с намаляване на половата способност.

Последствията от онанизма обикновено зависят от индивидуалността, възрастта, половото устройство и т.н. Колкото по-рано започне да се практикува онанизмът, толкова по-вреден е той. Във всеки случай тези, които се занимават с него, получават главоболие, раздразнителност, обща слабост, психични смущения, полови извращения, апатия, виене на свят, лошо храносмилане. Те изгубват вкуса към брачния живот.

Предсказание.
Благоприятно за умерения онанизъм и сериозно за неумерения, защото е упорит за лечение.

Предпазване.
Борбата срещу този порок, на който е изложена особено младежта, трябва да става едновременно със средствата на правилно проведената полова просвета и със средствата за укрепване на волята, като се използват широко физическият труд, научните занимания. От голяма полза са и колективният живот, пътешествията и др.

От друга страна подрастващите трябва да избягват и всичко онова, което явно или прикрито дразни чувствеността и половото любопитство, като еротични филми и литература, танци, цинични и двусмислени разговори и др. Да се избягва и всичко, което изнежва организма: продължителният сън, спането в меки пухени легла, излежаването след събуждане, както и обилната и възбуждаща (месна) храна, алкохолни питиета, пушенето и др.

Лечение.
Общо за засилване на организма и укрепване на нервната система. За тази цел най-напред да се лекуват глистите, раничките или пъпките по члена, които предизвикват сърбеж, да се оперира фимозата. В останалите случаи:

а) Компрес с две парчета: малкото парче, което покрива половия орган, се потапя в студена вода (от чешмата), а другото парче, което опасва кръста — с хладка вода (25—20°С). Щом компресът се затопли, се снема и на половите органи се прави студена (20°С) фрикция.

б) Седмично да се правят и по 1—2 парни бани на корема, последвани след препотяването от кръстосан компрес.

в) Да се следи за редовното отиване по малка нужда, и то винаги вечер преди лягане.

г) При запек винаги да се прави хладка клизма (30°С).

д) Освен това болният най-добре ще направи да се ожени и да не се уединява. За такива болни се изисква да вечерят рано (19 ч.), защото претовареният стомах дава неспокоен сън.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 100 г отварка от червен кантарион, жълт кантарион, исландски лишей и хмел (шишарки) по 50 г, дръжки на вишни и листа от лешник — по 40 г, гръмотрън (корени), мечо грозде и синя тинтява — по 30 г. От тази смес 4 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка корени от дилянка и ленено семе, счукани на ситно, се запарват в 1 л вряща вода. Вари се на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.

Люто, алкохол и тютюн — не!

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, болният може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба — речна или океанска.
Да отбягва сух фасул, леща, грах, гъби, кафе, руски чай и шоколад.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1 супена лъжица сурова настъргана целина или пък с 1 супена лъжица ядки от орехи, счукани на каша, и 1—2 лъжички мед, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. Винаги да вечеря не по-късно от 19 ч.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ечемик (зърна): 100 г в 1 л вода се варят 20 минути. Веднага се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка от жълт кантарион и пр. (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен (който дразни половите органи), се прави хладка (33°С) клизма с 500 г вода, последвана от хладка задръжна клизмичка със 150 г хладка (33°С) вода, с която е добре да се спи. След това се прави фрикция на половите органи с хладка вода (25°С) или коремна баня (30—33°С за 10—20 минути), или кръстосан компрес, натопен в хладка вода (25°С); държи се 2—3 часа или до сутринта. Едновременно се поставя „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Добре е при главоболие „шапката“ да е напълнена с хладка лапа от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети със 100 г прясно мляко — киснат в него 30 минути, изстискват се добре и се поръсват с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слага вълнена шапка и така се държи до сутринта.

Добавка.
При хроничен запек вечер преди заспиване да взема по 1—2 чаени лъжички от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г ревент на прах или майчин лист (шушулките, леко опечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра от аптеката.

IV. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, кръста, седалищните части, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване, а след обличането и от краткотрайна гимнастика за 5—10 минути (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят и преди лягане.

V. Лятно време преди обяд се препоръчва речна или морска баня, придружена от плуване.

Важни добавки:
1. Болният да спи на твърдо легло и да се покрива с вълнени одеяла или обикновен юрган, но не с пухени завивки, защото силното затопляне възбужда половите органи.

2. Да спи само когато му се доспи, и когато се събуди, веднага да става, без да се излежава.

3. Да не се катери по дървета, да не язди коне и велосипед — дразнят се половите органи.

4. Да не чете еротични романи и да не гледа такива картини и филми.

5. Да не спи на гръб и да не се стиска, когато му се ходи по малка нужда.

6. Винаги да държи половите си органи в най-голяма чистота.

7. Да не се уединява, да се включи в някаква обществена работа и навреме да встъпи в брак, за да не се поддава на този порок. Свободното си време да прекарва на чист въздух в разходки или туризъм (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

Внушение.
Да се потърси помощта на лекар.

БЕЗПЛОДИЕ У МЪЖА

Когато един брак е бездетен, много често вината се хвърля върху жената. В немалка част от случаите обаче причина за това е мъжът.

Причини.
Относителна причина за мъжката стерилност е половата слабост. Липсата на достатъчно сперматозоиди или наличието на слабоподвижни или мъртви сперматозоиди е най-честата причина. Това може да се дължи на остри или хронични възпалителни заболявания на мъжките полови органи, на алкохолизъм, тютюнопушене, хронични отравяния, обща слабост, изтощена полова дейност чест онанизъм, полови излишества, трипер.

Предсказание.
Зависи от причината за безплодието.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Преди всичко безплодието трябва да се установи от лекар чрез изследване на семенната течност, след което да се определи подходящо лечение според основната причина. Народното лечение е общо и според причината, която предизвиква безплодието. Ако не е известна, тогава да се лекува по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене е добре мъжът да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 жълтъка от пресни кокоши яйца, сокът на 3 месести лимона, 200 г чист пчелен мед и 150—200 г чист винен коняк или пък чисто натурално червено вино, най-добре малага, добре разбъркани.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от целина (керевиз): 1 средно голяма глава с листата и стеблата, 1 китка корени от магданоз и по 1 супена лъжица ветрогон (листа и клонки) и широколистен живовляк (листа и цвят) в 2 л вода на тих огън се варят, докато целината се свари както за ядене. Прецежда се. Целината може да се яде като салата, а отварката се пие.

Диета.
Същата, както при полово безсилие. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бъзов цвят: 2 супени лъжици цвят от бъз (свирчовина) се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие със (без) мед, захар или сироп.

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка сироп от 50 г конопено семе и 25 г семе от керевиз, счукани на ситно и разбъркани със 150 г чист пчелен мед.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница и орехови листа — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 пълна чаена лъжичка ленено семе се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се топличка и подсладена с малко чист мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или чай от лайка, последвана от парен компрес на тестикулите с торбичка от тънко хасе, напълнена с 5 супени лъжици търпимо горещ полусварен ечемик (варен 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 10 минути. След него тестикулите се налагат с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 5 сини сливи, смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и фланелено парче. Гръбнакът се разтрива от долу на горе 1—2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт. Коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, а главата с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка.
Това лечение се провежда в продължение на един месец, прави се изследване на спермата и ако е нормална, се пристъпва към половия акт, като 1 час преди това мъжът изяжда тесто, приготвено от следните продукти: 1/2 индийско орехче и по 1/4 г чер пипер (зърна), канела (кора), карамфил (цветни пъпки), кардамон (плодове), исиот (корени), чер кимион (семе) и бял пипер (зърна). Всички твърди продукти се стриват на брашно, слагат се в алуминиева чашка с 50 г чист маслинен зехтин и във водна баня на тих огън се варят 30 минути. Настрана се взема 1/2 г чист бял тамян и се разтваря в чашка с 30 г ром заедно с 1/2 г счукано семе от чер кимион. След това двете смеси се събират в едно, прибавят се 1—2 чаени лъжички чист пчелен мед и се бърка да стане хубава смес, в която се прибавя малко препечено брашно, за да стане на тесто.

Употреба:
След като болният се навечеря с вегетарианска или с месна храна, да изяде бавно 1/4 чаена лъжичка тесто наведнъж, след това да изпие 1 чашка топла вода с 5—6 бучки захар. Това средство се прилага 2—3 месеца подред до постигането на целта, и то веднъж на месеца 5—7 дни след менструацията на жената.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода.

Неделя. Почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

Важни добавки:
1. При слаб кръст добре е мъжът през деня да носи на долната част на гръбнака (от ребрата до опашката) парче мушама от хаваджива с широчина 10 см, с тропосано отгоре Ј парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата добре. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

2. За да бъде лечението успешно, трябва да се спазва половото
равновесие — в смисъл никога да не се злоупотребява.

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО СЕМЕИЗТИЧАНЕ

Причини.
Обикновено се дължи на продължително полово въздържане, на онанизъм, чести нощни полюции, сношения с прекъснат полов акт, студенина на жената, прекаран трипер, полово безсилие, а понякога и обща нервна слабост.

Признаци.
Такива болни се изпразват, преди да са започнали половия акт или в самото му начало, и с това само дразнят жената, без да могат да я удовлетворят.

Лечение.
Общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава в леки случаи се прилага начинът на лечение, изложен за онанизъм. В тежки случаи лечението е както при полово безсилие. Значителен резултат може да се постигне и чрез самовнушение (вж. том I, „Психолечение“). В такива случаи жената трябва да прояви разумно и нежно отношение към заболелия си мъж и чрез тактични похвали, че има напредък в това отношение, да засили вярата му в себе си. При лечението е необходимо да се спазва полово въздържане и полово успокоение, като се избягват каквито и да са дразнения на половата област.

ПОЛОВА СВРЪХВЪЗБУДИМОСТ

Причини.
Неправилна обмяна на веществата, прекалена употреба на месо, риба, яйца и други силни храни, нервно обременяване, недостатъци в половите органи, прекомерна секреция на половите жлези и др.

Признаци.
Наблюдава се главно в младежката възраст, но също и в зрялата, дори в старческата. Хора, страдащи от това, мъчно устояват на половия си нагон.

Лечение.
Общо за засилване на нервната система и по начина, изложен за онанизъм. В случая добре действа чаят от цветовете на хмел. Първата седмица дневно да се пият по 3 чаши от по 150 г всяка, а след втората седмица по 2 чаши. Два пъти седмично на обяд да се изяжда по едно кюфте от бял бъбрек, а вечер да се яде и пие по-малко.

Вечер преди лягане да се слага на главата „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5—9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). На долната част на корема и половите органи да се слагат торбички с хладък селски хлебен квасец. Държат се цяла нощ.

Препоръчват се също спортът и ходенето.

ПОЛОВО БЕЗСИЛИЕ (ИМПОТЕНТНОСТ)

Половото безсилие е неспособност за полов акт. То може да бъде абсолютно, временно и относително. Абсолютно е пълното полово безсилие, временното е за известно време, а относителното настъпва само при известни обекти и обстоятелства.

Безсилието у мъжа се изразява със следните разстройства: на половата напрегнатост, на половото влечение, на половото възбуждане и разстройство в ерекцията и спускането (еякулацията).

Причини:
а) Разстройството на половата напрегнатост се среща при недоразвити полови жлези, при липса на полови хормони, при евнухоидизъм, при прекалена езда, измършавяване, затлъстяване, захарна болест, ниско кръвно налягане, множествена склероза и др.

б) Разстройството на половото влечение се дължи на някои нервни и психични заболявания, на продължително практикуване на прекъснат полов акт с цел да не забременее жената, хроничен трипер и простатит, възпаление на семенната могилка. Алкохолът и тютюнът също отслабват половото влечение и понякога водят до пълна загуба на способността за полово общуване.

в) Разстройство на половото възбуждане се среща при нервна и физическа преумора, при случаи на отвращение от жената, страх от зараза, малък ръст и други дефекти, които пораждат чувство за малоценност у мъжа.

г) Разстройство на ерекцията и спускането (еякулацията). Липсата на ерекция може да бъде абсолютна (през целия живот) и се среща като изключение у полово студените мъже, у скопците, у хора с недоразвити полови органи. Тя може да бъде и временна и да се дължи на преумора, изтощение, отравяне с олово, живак, йод, алкохол, морфин, кокаин, никотин, малокръвие, изтощителни болести, силни душевни преживявания и др. Психичното състояние в момента също влияе на половата способност — например ако през време на акта мъжът се замисли върху нещо друго, макар и за някой маловажен факт, той може да стане неспособен да продължи. Липсата на ерекцията може да бъде относителна и се дължи на същите причини, които предизвикват разстройството на половото възбуждане.

Признаци.
Най-важният и общ признак на половата неврастения е страхът от полова несполука. Обикновено той е придружен от други безпокойства, като страх от изчервяване, виене на свят и др.

При разстройство на половата напрегнатост липсва половата възбуда, необходима за извършване на половия акт. Хора, които нямат полова напрегнатост, нямат и полово влечение. Понякога при нормално полово влечение половото възбуждане може да бъде слабо изразено или да липсва. Това са случаите на относителна неспособност — мъжът се възбужда от една жена, а от друга не.

Ерекцията може да бъде разстроена в различна степен — половият орган може да бъде полутвърд или съвършено мек. Хора, които са полово студени, и нямат полово влечение, нямат и ерекция. Обаче един мъж може да бъде темпераментен, да има полово влечение, да се възбуди полово, но да няма ерекция.

Колко време трябва да трае ерекцията?
За да се извърши нормално полово сношение, тя трябва да трае най-малко 3 минути. В противен случай полово сношение не може да се извърши.

Предсказание.
Обикновено е благоприятно, защото при липса на органично увреждане е напълно излечимо, особено в младежката възраст.

Предпазване.
Да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Ако причина за половата слабост са различни заболявания на мозъка, захарна болест, затлъстяване, измършавяване и др., трябва да се лекува основната болест и с отстраняването на причината изчезва и самото полово безсилие. В останалите случаи лечението е общо за успокояване и укрепване на нервната система. Първо условие за премахване на половата слабост е отказът от всякакви полови дразнения под каквато и да е форма. Всеки несполучлив опит води до нови и нови разочарования, а това засилва половата слабост на мъжа и действа на нервната система и на психиката на жена му. Затова е необходимо да се приложи следното общо лечение, целящо да засили организма и вярата в собствените сили:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, розова вода 15 г, камфор на прах 1 г и ментови капки 10 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от бабиче (горчива чубрица — теукриум шамаедрис), бъз (свирчовина — корени) и ветрогон (цялата билка с корена) — по 100 г от всяка. От всяка билка се вземат по 2 пълни супени лъжици и заедно с 1 малка глава целина със стеблата, корените и листата и 5 зърна карамфил в 1 л вода се варят на тих огън, докато целината се свари за ядене. Веднага се прецежда. Целината може да се яде и като салата с малко маслинен зехтин и винен оцет по вкус.

Диета.
Обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко, консервирано месо и риба.

Люто, алкохол и тютюн — не!

На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и по 150 г младо месо от агне, теле или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета, компот, плодове (винаги измити) и хляб. След ядене да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или чист пчелен мед, засилен с 3 ядки от вишни, смачкани на ситно. Храната може да бъде и безмесна с повече зеленчуци и плодове, съдържащи витамините А, B1 и Е. Витамин А се намира в морковите, маслото, сметаната, спанака, прасковите, кайсиите и др. Витамин В1 се намира в хлебната и бирената мая, черния дроб, яйцата, млякото, маслото, а витамин Е се намира в кълнящите житни и овесени зърна, в кокосовото масло и др. (подробности вж. в том I).

Полезно е на обяд и вечеря да се яде салата от листата и корените на магданоза. При липса на магданоз може да се употребява и салата от марули и целина. Също е полезно да се яде сурово, кисело или сготвено зеле (бяло или червено), чеснов лук и смокини. Храната да се поръсва със смляно семе от магданоз. Като сезонен десерт се препоръчват варените или печените кестени, посолени с малко сол и пипер, и гроздето. След ядене се взема по 1/4—1/2 чаена лъжичка сив прах (вж. том I, „Домашна аптека“) и подир него се изпива сокът на 1 лимон или 1 чаена лъжичка селски хлебен квас, разреден с няколко лъжици топла вода, мед и лимон по вкус. Алкохолът и тютюнът да се изоставят завинаги.

Забележка.
При желание може 2—3 пъти седмично да се изяжда на обяд и по 1 кюфте, приготвено от белите бъбреци (семенници) на бика.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от овес: 2 супени лъжици в 600 г вода се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда чрез изстискване и се засилва с 1 лимон, смлян с кората, но без семките.

III. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица сироп от ветрогон (корени) и корени от магданоз — по 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят по 2 супени лъжици широколистен живовляк (листа) и семе от керевиз, счукано на ситно, 1 супена лъжица конопено семе, счукано на ситно, 1 чаена лъжичка канела на прах, по 1/2 чаена лъжичка индийско орехче и исиот, стрити на прах, и 3 супени лъжици чист пчелен мед. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бабиче и пр. (вж. точка II) или отварка от бяла черница (листа) 100 г, исландски лишей, кошутина, пача трева, телчарка, троскот и синя тинтява — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и по 1 изравнена чаена лъжичка семе от керевиз, слънчоглед и диня, счукано на ситно, се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 500 г вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти. След това в областта на бъбреците се поставя торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—10 маслини, счукани на каша заедно с костилките. Едновременно се поставя и компрес на корема от зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко. Като омекне, се свива на руло, изстисква се и се закрепва заедно с торбичката на кръста с вълнен пояс. Главата се налага с цяла „шапка“ от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет; отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. При липса на зеле може да се сложи „шапка“, напълнена с хладък селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре друга шапка и така се спи до сутринта.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще бъда напълно здрав и уверен в себе си“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти подред (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на подмишниците, кръста и половите органи или от хладък душ на цялото тяло (25°С за 1—2 минути). Накрая се прави сухо изтриване на тялото.

През деня половият член да се превързва със синапена лапа, приготвена със сол и оцет (вж. том I). Държи се, докато е приятна.

Неделя.
Пълна почивка от всичко, придружена от излет в планината.

Важни добавки:
1. Добро средство за възстановяване на половата способност е почивката. Под това се разбира не само въздържане от полови сношения, но изобщо въздържане от всякакви полови възбуди. Болният, ако е млад, трябва в течение на 3 месеца да бъде по-далече от своята жена, да спи в отделна стая, да не прави безполезни опити за съвкупление. През това време влечението става все по-силно и по-силно и той постепенно забравя, че с него може да се случи някаква неприятност. Тогава с увереност пристъпва към акта и го завършва сполучливо.

Времето за почивка трябва да се определи от лекар-специалист за всеки конкретен случай. Хора над 40 години трябва да спазват почивка понякога и цяла година.

Твърде е важно женените мъже да не странят от жените си, но да се въздържат от любовни преживявания, докато не закрепне нервната им система.

2. Много е важно да се повдигне вярата в собствените сили.

3. Свободните движения (вж. том I, „Домашна гимнастика“) са твърде добри, но когато са умерени и се избягва напрягането.

4. За избягване на полюциите не трябва да се спи на гръб, да се вечеря не по-късно от 18—19 ч. и да се избягват възбуждащите удоволствия.

ПОЛЮЦИЯ (СЕМЕИЗХВЪРЛЯНЕ ПРЕЗ ВРЕМЕ НА СЪН)

Полюцията е свързана с ерекцията и оргазма (най-високата точка на половата възбуда — изхвърлянето на семето).

Полюциите биват нормални и ненормални (болезнени). Нормалните се случват нощно време от 1 до 4 пъти в месеца у хора, които дълго време се въздържат от полов живот. Ненормални са тези, които са много чести, почти всяка нощ.

Причини.
Разстроена нервна система, честа полова възбуда, полова слабост, онанизъм.

Признаци.
По време на сън съвсем несъзнателно се отделя сперма.

Предсказание.
При полово въздържане полюциите облекчават, но са опасни, когато са чести — през 2—3 дни.

Усложнения.
Когато болестта напредне, започват да се явяват и дневни полюции, което предизвиква голяма слабост.

Лечение.
При ненормалните полюции то е общо и по начина, даден за онанизъм. При тази болест от голяма полза е болният на обяд и вечеря да изяжда по 1 малка чинийка салата от хрян и вечер да не пие много течности, за да не претоварва пикочния мехур. Преди да си легне, трябва да отиде по малка нужда.

Вътрешно.
Особено се препоръчва чай от маточина или чай от върхарите на конопа — 1 супена лъжица се запарва с 300 г вряла вода, кисне 1/2 час и се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

НЕВОЛНО СЕМЕИЗТИЧАНЕ (СПЕРМАТОРЕЯ)

Сперматорея се нарича изтичането на семенна течност (сперма) от пикочния канал на мъжа без оргазъм или без ерекция (втвърдяване на члена), особено при отиване по голяма или малка нужда.

Причини.
Онанизъм, пиене на възбудителни питиета, стягане на главичката на члена било с гащите, било от кожичката на члена, когато тя е дълга и тясна, често вземане на слабителни лекарства, употреба на твърде топли клизми, хемороиди, възпаление на семенните кесийки, глисти в задното черво, четене на съблазнителни романи. Твърде чести причини за тази болест са триперът и стесняването на пикочния канал. При някои болести на гръбначния мозък също настъпва сперматорея.

Признаци.
Признаците на нервното изтощение, което причинява това семеизтичане, отначало са слаби — болният, като стане заран от леглото, усеща слабост, има сърцебиене. Освен това постоянно е запечен, умствените му способности намаляват. Повечето такива хора са бледи, слаби, постоянно им е студено. Настроението им е различно — едни стават раздразнителни, избягват общуването, а други изпадат в мрачно отчаяние.

Лечение.
Както при всяка болест, така и тук преди всичко трябва да се отстрани причината на болестта, ако е известна. В останалите случаи начинът на лечението в началото на болестта е същият, както при онанизъм, а в по-напреднали случаи с признаци на полова слабост — по начина, изложен за полово безсилие (импотентност) у мъжа. И в двата случая болният трябва преди лягане да ходи по малка нужда и през нощта пак да се събужда да уринира. Да не лежи на меко, нито да се завива с тежка покривка. В топло време достатъчно е да завие само краката си. Да избягва да спи на гръб. През лятото е полезно да прави речни и морски бани. При запек винаги да си прави хладки клизми (25°С). Вредно е язденето на кон или велосипед.

Също вредно е да чете възбуждащи книги. Не трябва да има чести сношения с жени и особено с такива, които допущат волности, защото в тези случаи членът се намира по-дълго време в ерекция. Трябва да се избягва седящият начин на живот, при което половите органи се сгряват и се страда от постоянен запек. Когато семетечението се дължи на онанизъм или на често съвкупление, те принасят повечето вреда, отколкото полза. Тогава трябва да се избягват всякакви дразнения.

С подобряване на състоянието болният добива добро разположение на духа и по-голяма увереност в себе си. В такъв случай, ако женското общество възбужда у него желание за съвкупление, а той е още слаб, по-добре е да се избягва такова общуване. Желателно е да прекарва времето си на чист въздух, но не и да се движи твърде много. Когато съвкуплението стане вече възможно, отначало трябва да става не повече от един път на две седмици.

ХЕРПЕС ЗОСТЕР ПО ГЛАВИЧКАТА НА ЧЛЕНА

Причини.
Вирусна зараза.

Признаци.
По венеца около главичката и по самата нея се явяват мехурчета, които са болезнени, изпълнени с бистра течност. Ако се инфектират допълнително и нагноят, температурата се повишава, общото състояние се уврежда.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от широколистен живовляк (листа) и полски хвощ — по 75 г, гръцка коприва, воден пипер и пача трева — по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при полово безсилие.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, бял равнец, жълт кантарион, леска (листа) и мечо грозде — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане се прави топла баня на члена в по-дълбок съд (37°С за 10—15 минути) с отварка от лайка (цвят) и слез (листа и цвят): по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 5 минути, последвана от сухо изтриване. Главичката се увива с марлички, намазани с домашен мехлем от жълтък, брашно, мед и зехтин (вж. „Нарастване на гърдите у мъжа“). Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят 5 минути), отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 5—7 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша. „Шапката“ може да се напълни и с хладка лапа от сурови картофи, настъргани на едро — в един съд се заливат със 100 г прясно мляко, киснат 30 минути, изстискват се добре и се поръсват с 1—2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, а отгоре се слага вълнена шапка и така се спи.

IV. Сутрин се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане. След това се прави топла баня на члена и превързване, както е казано за вечерта. Преди обяд е добре да се направи пак топла баня на члена с последващо превързване, както сутринта.

eXTReMe Tracker