|
Share

* Възпаление на яйцепроводните тръби
* Брадавици по външните полови органи (веруки)
* Атрофия на яйчниците
* Възпаление на покривката на матката (периметрит)

* Възпаление на яйчниците (оофорит)
* Извръщане на матката
* Язва на маточната шийка
* Спадане и изпадане на матката
* Изкривяване на матката назад
* Изкривяване на матката напред
* Триперен ендометрит
* Хронично възпаление на лигавицата на матката
* Възпаление на лигавицата на маточната шийка
* Бяло течение
* Остро възпаление на лигавицата на матката (ендометрит). Лечение
* Вагинизъм
* Остро възпаление на лигавицата на матката (ендометрит). Лечение
* Възпаление на влагалището (вагинит)
* Оток на срамните устни
* Кила в голямата срамна цепка у жената (херниа инигинолабиалис)
* Екзема на външните полови органи
* Възпаление на Бартолиновите жлези
* Възпаление на външните полови органи
* Сърбеж на външните полови органи
* Стеснение и затваряне на матката. Воднянка на матката

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЯЙЦЕПРОВОДНИТЕ ТРЪБИ

Причини.
Почти във всички случаи то е продължение на възпалителния процес на МАТКАта. Възпалението на тръбите може да стане още при простуда, туберкулоза, след аборт и раждане. Честа причина е и гонореята. Може да бъде едностранно или двустранно.


Признаци.
При остро възпаление жената има силна присвиваща болка ниско в корема, понякога обилно течение, менструацията е много обилна и продължителна. Температурата е повишена.

Постепенно заболяването затихва и преминава в хронично с непостоянни теглещи болки от образувалите се сраствания.

Предсказание.
Сериозно. Често води до безплодие.

Лечение.
Острото възпаление се лекува в болница. При изостряне на хроничното възпаление болната жена трябва да лежи на легло при пълно спокойствие и да избягва съвкуплението.

Добре е да взема и едно от следните средства:

а) Отварка от гръмотрън (корени) 100 г, сапунче (корени) 50 г и цариче 50 г. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 25 минути; веднага се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене.

б) Смес от 1/2 кг пчелен мед със счукан на ситно 100 г анасон. Взема се по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер преди ядене или 10–15 минути след първата отварка.

в) Отварка с бяло вино 1/2 л, вода 1 л, костилки от бели череши 100 г и 2 супени лъжици корени от пелин.

Приготовление:
Всичко изброено се оставя на тих огън да ври, докато остане наполовина, след което се прецежда и се пие 2 часа след ядене, и то само пет дни преди и пет дни след менструацията.

Преди лягане жените да си правят гореща влагалищна промивка – при липса на гной с чай от смляно ленено семе, лайка и бъзов цвят (по 1 супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; като клокне три пъти, се изважда, отварката престоява малко и се прецежда), а при наличност на гной с горещ чай от лайка, бъзов цвят и жълт кантарион (по една супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; кисне захлупено 1/2 час и се прецежда) или с гореща солена вода (на 1 л гореща преварена вода 1 супена лъжица готварска сол). След това се поставя тампонче, приготвено от печен лук, обелен, намазан с малко стопена зайча мас и завързан в марличка.

Самовнушение.
С формулата: „От ден на ден състоянието ми се подобрява.”

БРАДАВИЦИ ПО ВЪНШНИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ (ВЕРУКИ)

Причини.
Неправилна обмяна на веществата. Лоша кръв и нечисти сокове. Отсъствие на чистота, търкане или налягане, бяло течение от влагалището.

Признаци.
Брадавиците се появяват обикновено по няколко на едно място. Могат да бъдат с широка основа, а може и едва да се държат за кожата. Някои са меки, а други твърди, като хрущял. Най-много се явяват по външните срамни устни или над тях, а понякога и около задния проход (ануса).

Лечение.
По същия начин, изложен за брадавици (веруки). С добавка: вместо хладки коремни компреси, натопени във вода, в случая да бъдат с топла отварка от трина (36оС за 15 минути). Също така брадавиците да се посипват с прах от карамфилово семе.

При желание могат да бъдат изрязани от лекар.

При лекуването да се имат предвид и общите упътвания за женските болести.

АТРОФИЯ НА ЯЙЧНИЦИТЕ

Причини.
Остри или хронични инфекциозни заболявания (тиф, холера, туберкулоза, сифилис), хормонални смущения, отравяне с фосфор, арсен и др.

Признаци.
При заболяване в юношеска възраст момичето има още детински изглед, половите му органи са неразвити, както у децата. Такива момичета обикновено са пълни, с развити гърди и подкожна тъкан, обаче нямат менструация, бледи са, малокръвни и апатични.

При жените менструацията обикновено идва по-късно, неправилна е, често пъти престава за известно време и пак се появява, но оскъдна. Болната напълнява, и то предимно в седалищните части и корема. Същевременно усеща сгорещяване на лицето, задух, главоболие, отпадналост, виене на свят. Характерът й се изменя, става нервна, раздразнителна, за най-малкото нещо се разплаква, има безсъние, главоболие, болки в ръцете, краката, невралгии.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Общо за засилване на организма. За целта да се приложи лечението, дадено за късна менструация. Полезно с вземането на смес от мед и счукан анасон по равни части – сутрин, обед и вечер 2 часа след ядене по една чаена лъжичка.

Диета.
Преди всеки обяд и вечеря болната да изяжда салата от магданоз (листа и корени) и самата храна да се поръсва със смляно семе от магданоз.

Вместо вода да пие отварка от корените на магданоза (4 супени лъжици корени в 2 л вода се варят, докато остане 1 л) или отварка от корените на копривата (приготовлява се както отварката от корените на магданоза), или пък отварка от външните люспи на кромид лук с карамфил (една шепа люспи от лук и 1 чаена лъжичка карамфил в 1 л вода се варят 10 минути).

Самовнушение.
С формулата: „От ден на ден състоянието ми се подобрява и в най-скоро време напълно ще оздравея.”

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПОКРИВКАТА НА МАТКАТА (ПЕРИМЕТРИТ)

Периметритът е възпаление на покривката на МАТКАта, което обикновено засяга и коремницата.

Причини.
Неспазване на нужната хигиена при раждане, аборт или някои гинекологични манипулации.

При това възпаление стават слепвания с последващи сраствания с близките органи и МАТКАта изменя нормалното си положение.

Признаци.
Острият периметрит започва със силна треска, постоянно висока температура, болки ниско в корема. Коремът се подува, болната не може да отделя газове. Ако се образува абсцес, температурата започва да се колебае. Ако се развие перитонит, общото състояние бързо се влошава, болната повръща, коремът се подува повече.

Хроничният периметрит протича с непостоянни болки и температура и често причинява сраствания, от които жената остава бездетна.

Предсказание.
Сериозно, особено ако се усложни с перитонит.

Когато периметритът е гноен, той се разпростира по цялата коремна ципа или пък гнойникът се ограничава и се отваря в пикочния мехур, в задното черво или навън; ако той се отвори в корема, също се развива перитонит.

Лечение.
Болнично.

Хроничният периметрит се лекува по начина, изложен за хронично възпаление на МАТКАта.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЯЙЧНИЦИТЕ (ООФОРИТ)

Възпалението на яйчниците може да бъде остро, хронично или гнойно.

Причини.
Заболяването се причинява от болестни микроби, които достигат до яйчниците чрез кръвта или от съседните органи при аборт, гонорея, апендицит и др.

Понякога, когато яйчникът е сраснал с дебелото черво, могат да минат направо микроби от червото и да причинят заболяването.

Признаци.
Острото възпаление протича с явленията на заболяването, което е причинило възпалението – гонорея, апендицит, възпаление на МАТКАта и тръбите. При хронично възпаление има болки ниско в корема от едната или от двете страни, разпростиращи се към кръста. Те се усилват по време на менструация. Забременяването е затруднено.

Когато възпалението не се дължи на зараза на МАТКАта, а е започнало направо от яйчника, болната се оплаква от болки в долната част на корема, разпростиращи се към кръста, треска, повръщане, запек и подуване на корема. Болките понякога се усещат повече в лявата част на корема и се разпростират към вътрешната страна на бедрото и коляното и към мехура. Болната лежи обикновено със свити колене. Болките намаляват при почивка и лежане. Менструациите са изобилни и чести.

При гнойно възпаление може да се образува гнойник, който да се излее в коремната кухина и да причини перитонит, или пък да гнои.

Предсказание.
Сериозно. Ако заболеят едновременно и двата яйчника и болната не се лекува навреме, може да остане бездетна.

Предпазване.
Жената трябва да внимава да не настива по време на менструация. Необходимо е в студено време да се пазят от настиване краката и коремът. Жената не трябва да язди по време на менструация, нито да се пързаля на лед. Ако се случи да се намокрят, краката трябва веднага да се изтрият с малко ракия (спирт) или пък да им се направи гореща баня с морска сол (45°С за 10–15 минути), за да се сгреят, жената да пие  чай от липа или други топли питиета и да легне в леглото, за да се поизпоти. Шиенето на крачна машина да се избягва. Необходимо е още да се избягва честото качване и слизане по високи стълби във време на менструация.

Лечение.
Болнично.

И в трите случая, според причината, която ги е предизвикала и ако не е известна, общо за засилване на организма и за прочистване на кръвта при острото възпаление на яйчниците болната трябва да легне на легло и да лежи в съвършено спокойствие (физическо и душевно), и то докато трае възпалението, като прилага следното:

І. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди лягане да взема по 1 бучка захар с 10–20 капки настойка от арника (100 г листа и цвят от билката арника в 1 л аптекарски спирт 70° стои на слънце или до горящата печка 20–40 дни).

ІІ. Двадесет минути след настойката да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, живовляк широколистен (листа), исландски лишей, невен, пача трева, полски хвощ, спирея и цариче по 50 г. От тази смес се вземат 2 пълни супени лъжици с прибавка и на 1 чаена лъжичка пъпешово семе (предварително счукани добре с люспите) и се запарват с 500 г вряща вода и врят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета – същата като при отсъствие на менструация (аменорея) с добавка след обяд и вечеря да взема по 2 супени лъжици пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа с 1 чаена лъжичка брашно от шипка , малко плодов сок, вода или мед, или захар – да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки не са достатъчни, да пие:

а) при липса на кръвотечение – отварка от ленено семе и исландски лишей по 1 супена лъжица и анасон – семе за 1 чаена лъжичка – от аптеката с прибавка от 1 супена лъжица лайка (цвят) в 1 л вода на тих огън врят 10 минути; след това се прибавя и 1 супена лъжица лайка (цвят) и като клокне 3 пъти, се прецежда;

б) при кръвотечение от МАТКАта – отварка от полски хвощ и койло (цвят) по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 10 минути; като изстине, се прецежда.

ІІІ. Два часа след ядене при температура да взема по 1 прах от 1 грам от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу от аптеката по равни части и стрити на прах.

Заедно с праха:

а) за намаляване на болките – да изпива по 1 кафена чашка отварка от канела (кори) 5 г и карамфил на зърна 3 г, в 400 г вода на тих огън ври 15 минути и преди снемане от огъня се прибавя и 1 супена лъжица лайка (цвят) и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда;

б) в останалите случаи да изпива само по 1 чашка от 75 г отварка от градински чай (салвия), репей (корени), мента пиперита и гръцка коприва по 50 г от всяка; от тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда.

ІV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла 37°С вода. След това лечението се прави по два начина:

Първи начин:
1. При остро възпаление на яйчниците да се отбягва налагането с компреси и други горещи приложения, защото може да се пукнат яйчниците. Да се прави следното: една вечер – долната част на корема (от пъпа надолу) да се налага с торбичка, напълнена с топла 37°С несолена извара, или с топла лапа от прясно зеле, сварено със 100 г мляко и преди поставянето поръсено със захар, едновременно съчетани и с топла 37°С промивка с чай от лайка (4 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда) и се слага тампонче, приготвено:

а) при липса на бяло или друго течение – от печен арпаджик (малки лукчета), намазан със зайча мас от див заек (може и от питомен), увито в марличка във вид на малко топче и превързано с вълнен конец, за да не наранява срамните устни;

б) при наличие на бяло или друго течение – тампончето се прави от 1 чаена лъжичка суха пудра захар, увита в марличка на топче и превързана, както е казано по-горе, и се държи до сутринта или докато досади на болната.

Втора вечер – или с топла 37°С лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан и изстискан с прибавка и на 4 супени лъжици листа от магданоз, ситно нарязани и сварени в 100 мл мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсена и с 1 супена лъжица ситна захар, или пък с пресен топъл и гъст замесен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре) и засилен с 5–7 маслини, счукани на каша заедно с кокичките, и накрая се вкарва тампонче, както по-горе, и се държат до сутринта или пък докато досадят на болната.

2. При хронично възпаление: една вечер – парен компрес на долната част на корема с продължителност 1 час, с огънати на 6–8 парчета, натопени в горещо бадемово мляко, приготвено така: вземат се 15 горчиви бадема или пък толкова ядки от праскова, нарязват се на ситно и се слагат в торбичка, която се потапя в 300 г вряла вода; оставят се да киснат, докато водата изстине до 50–60°С и след това торбичката се изцежда върху нея, за да стане водата млечна; последвани: за жените – от гореща 39°С влагалищна промивка със солен разтвор (от 1 л гореща и преварена вода, в която се разтваря 1 супена лъжица готварска сол) и налагане долната част на корема с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, сварено със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар, или пък с топла лапа от печен кромид лук, засилен с магданоз, както е казано по-горе; едновременно съчетани и с налагане на щитовидната жлеза (гушата) с торбичка, напълнена със същия квас, засилен с 1 чаена лъжичка диви кестени, настъргани с кората, а при липса на такава, с толкова пресни корени от полски бъзак на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, съчетани и с тампонче, приготвено от бяла дъвка, чер пипер и др. (виж по-горе при възпаление на МАТКАта). Държат се цяла нощ или докато досадят на болната.

Втора вечер – или опушване на половите органи, като жената седи над дълбоко гърне, на дъното на което е сложена до червено нажежена тухла, полята със смес от 1 супена лъжица чист маслинен зехтин и толкова оцет, добре завита с вълнено одеяло през кръста; седи се на гърнето, докато е приятно, последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване, лежи се в него 1 час. След препотяването на долната част на корема се слага или компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от прясна зелка (цяла зелка се залива с вода така, че да я покрие с 2 пръста, след това се оставя да се свари и като изстине, се прецежда чрез изстискване и към получената отварка се прибавят и 50 г морска сол и 50 г спирт за горене), или компрес от 4 парчета, натопени в топла ракия или пък торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/2–1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), едновременно съчетани с топла промивка от 39°С чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда), с тампонче и налагане щитовидната жлеза и малкия мозък, както е казано по-горе.

Добавки:
Започне ли болната да оздравява, да се разхожда по малко на чист въздух, като следи дрехите да не я стягат около кръста, за да не пречат на кръвообращението. Ако коремната стена е много разхлабена, да се поддържа с коремен пояс (виж при отслабване на коремните стени у родилката).

3. При гнойно възпаление на яйчниците и яйцепроводните тръби с бяло течение може да се приложи лечението, дадено за хроническото им възпаление с добавка: в този случай налаганията на долната част на корема може с по-голям успех да се замени със следната лапа – взема се парче пресен селски хлебен квас и 1 кг чисто черно брашно и 1 супена лъжица ситна морска сол се замесва на тесто и се оставя 2–3 дни, докато вкисне добре и цялото стане на квас; отделно се вземат 6 глави обелен чесън, счукват се заедно с 1 супена лъжица морска сол и се смесват с получения квас; след това долната част на корема се измива добре с топла вода и сапун, изтрива се до сухо и се намазва с олио и отгоре й се налага торбичка с получения смесен и засилен квас, която се превързва като съгряващ компрес. Държи се 24 часа или докато може да се търпи. Ако има нужда, се повтаря и потретва през 2–3 дни и даже повече. При тежко главоболие добре е вместо торбичка с квас на малкия мозък да се слага и цяла “шапка” на главата от косата до тила, напълнена със същия квас, засилена с двоен размер диви кестени, настъргани с кората (а при липса на такива, с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.

Забележка.
Девойките се лекуват без промивки и без тампонче.

Втори начин:

Вечер преди лягане на засегнатото място се залепва мушама, приготвена от 1/2 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз) и 1/4 чаена лъжичка чист бял тамян, счукани на ситно, 1/2 чаена лъжичка пудра захар, 1 белтък от прясно кокоше яйце, 50 г ракия или спирт за горене и 5–6 супени лъжици бяло брашно. Всички изброени продукти, без брашното, се разбъркват добре, за да стане рядка каша; след това тя се поръсва с лъжичка по лъжичка брашно, като непрекъснато се бърка, за да стане гъста смес, подобна на мехлем, която се размазва върху 1 парче изпран американ, колкото големината на болното място, например за яйчниците 25 на 15 см, залепва се върху тях, като отгоре му се поставя парче жилава хартия и се превързва с широк бинт и така забинтована стои 1–3 дни. След като мушамата се свали, почива се 1–2 дни и ако има нужда и няма пъпки по кожата, на засегнатите места се залепва друга мушама, докато мине болката. При наличност на пъпки по кожата върху тях през нощта се поставят млечни компреси от 2 бархетни парчета, натопени в топло сурово мляко, отгоре вестник и вълнен пояс. Ако няма пъпки, добре е през деня на същото място да се носи парче мушама от хаваджива с тропосано отгоре ? парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша кожата свободно; едновременно с това пациентката всяка вечер да си прави и топла промивка с 1 л чай от лайка и след нея да си поставя тампонче от марля, напълнено с 1 чаена лъжичка суха пудра захар, превързва се с тънък вълнен конец и така спи. С помощта на промивката и тампончето се избягва и бялото течение.

Забележка.
Мушамата от хаваджива се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и ако има нужда още от нея, се заменя с нова такава.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата (вж. том І, “Домашна гимнастика”, дихателно упражнение № 1).

Един-два часа след закуската:

а) Ако болната се лекува по първия начин и е на легло, добре е да повтори или казаното за вечерта, или пък да държи през целия ден на долната част на корема си торбичка, ушита на хоризонтални тегели от по 1 см широчина и напълнена със смес от 9 супени лъжици топла готварска сол и 3 супени лъжици рафинирана сяра на прах, сменя се на 1 месец веднъж.

б) Ако болната не е на легло, да си сложи на долната част на корема мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том І, “Домашна аптека”) 30 на 15 см с тропосано отгоре ? парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя – ако няма нужда – почивка от всичко; ако има нужда – лекуването продължава по плана.

При менструация – пълна почивка от всичко, пият се билките и се спазва диетата.

Важна добавка.
В студено и ветровито време болната да се пази от настинка и да носи топли дрехи. При температура най-добре е да се обърне към гинеколог, за да й помогне оперативно.

При лекуването да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, така и казаното за менструацията.

ИЗВРЪЩАНЕ НА МАТКАТА

Извръщане на МАТКАта се нарича такова състояние, при което вътрешната й страна се извръща навън, както се обръща ръкавица.

Причини.
Тази болест е много тежка, но твърде рядка и обикновено настъпва по време на раждане, водено от неопитна акушерка. Извръщане на МАТКАта се причинява и от подутости, тумори, които са се развивали вътре в нея.


Признаци.
Първият признак при извръщане на МАТКАта е появата на кръвотечение и силна болка в корема, придружена понякога с примиране.

Лечение.
Болнично.

ЯЗВА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

Причини.
Остро или хронично възпаление на маточната шийка с обилно и продължително течение.

Признаци.
Обилно бяло течение, понякога кръвотечение.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува навреме и правилно.

Лечение.
Провежда се от лекар-гинеколог. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене, ако язвичката кърви, жената да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г леща, опечена като кафе до розов цвят и смляна, се разбърква с 250 г чист маслинен зехтин и по 125 г чист пчелен мед и тахан, с който се прави тахан халва.

Двадесет минути след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от дебела мара (листа), дъбови кори, бял равнец (листа и цвят), къпинови корени, малинови листа, овчарска торбичка (листа и цвят), полски хвощ, смрадлика (листа) и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Ако язвичката не кърви, да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), невен (листа и цвят), ранилист (листа и цвят) и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Както при отсъствие на менструация, с добавка след ядене жената да взема и по 1 супена лъжица бъзов мармалад или пчелен мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и заедно със сместа да изпива 1 малка кафена чашка суров сок от прясно зеле.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от балканска чубрица и джоджен (листа и цвят) – по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене, ако язвичката кърви, да изпива пак 1 чашка отварка от дебела мара и пр. (вж. по-горе).

Ако язвичката не кърви, да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония и пр. (вж. по-горе).

Ако жената има бяло течение, да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бабин зъб, малинови листа и смрадлика (листа) – по 50 г от всяка. От тази смес 1 пълна супена лъжица с прибавка на 1 пълна чаена лъжичка семе от пъпеш (счукано на ситно заедно с люспите) и 10 шипки, разрязани на две, в 500 г вода на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от топла (36°С) влагалищна промивка с отварка от смрадлика (листа) – 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, вари се 50 минути и като изстине до 37°С, се прецежда; или със следната смесена отварка: в 1 л вода се слагат по 4 листа от широколистен живовляк и смрадлика, 1 лист от орех и по 1 изравнена супена лъжица лайка (цвят) и червен и  жълт кантарион и се варят 10 минути; след това се прецежда и се засилва с 1 изравнена супена лъжица сода бикарбонат и 1 щипка морска сол. Едновременно се поставя и влагалищно тампонче от печен арпаджик, обелен, намазан с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек), обвит в марличка и превързан с вълнен конец. На долната част на корема (от пъпа надолу) се слага торбичка от тензух, напълнена с топла лапа от 200 г ориз, 1 супена лъжица ленено семе и 15 сини сливи, смачкани без костилките – в 600 г вода се вари да стане гъста като тесто лапа; отгоре се слагат вестник и фланелено парче. Закрепва се с бинт. Главата се налага с „шапка” от суров зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или с торбичка от тънко хасе, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 г прясно мляко; в него киснат 20 минути и след това се изстискват добре. При силно главоболие „шапката” трябва да е напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7–9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, а отгоре – „шапка” от чорап; държат се цяла нощ.

IV. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея” (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти – подробности вж. в том I, „Психолечение”), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика”).

Забележка.
Добре е жената да си направи и сутрин след тоалета промивка, както е казано за вечерта.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

Важна добавка.
През време на лечението най-добре е половите сношения да се избягват или в краен случай да бъдат разредени и крайно внимателни, за да не пречат на лечението.

СПАДАНЕ И ИЗПАДАНЕ НА МАТКАТА

Спадането на МАТКАта означава изместването й надолу към влагалището, без да премине навън от него. Изпадането на МАТКАта означава излизането й навън от входа на влагалището.

Причини.
Отслабване на връзките на МАТКАта при трудно или често раждане, при оперативна намеса или дори при вродена слабост на поддържащите МАТКАта връзки. Бързото и значително отслабване също е честа причина. МАТКАта може да спадне при вдигане на тежки предмети и при продължителна физическа работа. Значение, разбира се, има и възрастта. Спадането на МАТКАта се улеснява от повишеното налягане в коремната кухина при препълнени пикочен мехур и черва (при запек), при наличие на тумор, при носене на стегнати дрехи, корсети или пояси, които натискат червата върху МАТКАта, и др.

Признаци.
Обикновено спадането и изпадането на МАТКАта стават постепенно и са свързани.

Спадането причинява теглещи болки и натиск, а често и болки в кръста. Жените се оплакват от често уриниране, а в по-тежки случаи и от изпускане на урината при кихане, кашлица, смях и др.

При изпадане на МАТКАта уринирането се затруднява, движението също. Поради дразненето и триенето се образуват болезнени разранявания, оток и възпаление. Често има запек, бяло течение, по-обилна менструация, главоболие, разстройство на стомаха. Спадналата МАТКА при бременност сама се повдига и остава в такова (нормално) положение, докато не свърши бременността. След раждането тя отново спада и понякога в по-силна степен, отколкото по-рано.

Лечение.
Лекото спадане не се нуждае от специално лечение, но е необходимо да се спазва известен режим и преди всичко да се избягва вдигането на тежки предмети. Напредналите случаи се лекуват оперативно.

Народното лечение на по-леките случаи е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк – 5 супени лъжици (листа), на ситно нарязани, в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути, след това се добавя 1/2 кг чист пчелен мед и заедно се варят 10 минути; като изстине, се прецежда през цедка и се прибавя 1 супена лъжица сурово семе от керевиз, счукано в дървен хаван на ситно, след което всичко се разбърква добре да стане хубава смес.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева и слез – по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка след ядене слаботелесните и малокръвните да вземат като десерт 1–2 чаени лъжички от следния крем за усилване: прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици чист пчелен мед, 1 супена лъжица жълъдово кафе и 1 супена лъжица кафе от фий. След това, ако не са склонни към затлъстяване, да вземат и по 2–3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болната да пие отварка от борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, малинови листа и орехови листа – по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес:

обикновена валерианова тинктура 20 г
тинктура от глогов цвят 20 г
розова вода 15 г
камфор на прах 1 г
олио мента 15 капки.

IV. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 75 г отварка от млада дъбова кора с гръцка коприва (корени) и цариче.

Приготовление.
От дъбовата кора и гръцката коприва се вземат по 2 супени лъжици и в 1 л вода се варят 20 минути, след това се прибавя 1 супена лъжица цариче, вари се още 10 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.


V. Вечер преди лягане 1–2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода: кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а по-нататък винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това първата вечер непосредствено под пъпа (на горния край на МАТКАта) се поставя голяма вендуза с дебела водна чаша или малко гърненце. Държи се 15 минути и след нея на корема и кръста (където се проектира задната част на МАТКАта) се поставят 2 торбички от тензух, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 10 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко хладка вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките, поръсени за всяко място с 1–2 супени лъжици брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лавандула и дъбова кора – 6 супени лъжици на ситно нарязана дъбова кора в 2 л вода врят 50 минути, добавят се 3 супени лъжици лавандула; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Втората вечер се поставя парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) и кръста с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2–3 вечери подред), последван от топла промивка (36°С) с отварка от дъбова кора – 6 супени лъжици в 2 л вода се варят на тих огън 1/2 час и се прецежда. Долната част на корема и кръстът се налагат с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 9–10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). И в двата случая се поставя на малкия мозък (тила) торбичка със същия квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак). При главоболие всяка вечер на главата се поставя „шапка” от същия квасец, даден за малкия мозък, засилен в троен размер; държи се цяла нощ или докато досади на болната.

Забележки:

1. Ако жената страда от хроничен запек, преди заспиване да изяжда следната смес: по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, брашно от шипка и пресен селски хлебен квасец.

2. Ако болната страда от дневно попикаване, всяка вечер да прави разтривки на гръбначния си стълб от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1–2 пъти и след това на него да поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5–7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 2–3 супени лъжици листа от магданоз, на ситно нарязани, попарени и добре изстискани. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на корема и половите органи с хладка вода. След това се повдига МАТКАта с външен масаж по следния начин: жената, лежейки в леглото си, маха възглавницата и сгъва коленете си така, че свободно да опре целите стъпала на дюшека, подир това повдига таза си във въздуха, така че изопнатото й тяло откъм краката да се опре на стъпалата, а откъм главата само на раменете, и в това положение с двете си полусвити длани да повдига МАТКАта си към пъпа. Подир това, оставайки в същото положение, започва да опасва корема си или със специален за целта колан, или пък с изплетен пояс от памучна прежда – чорапена плетка, широк 25 см и дълъг 150 см, с връзки накрая, дълги 40 см всяка, за да може при опасването коланът да се завързва долу на корема. Преди опасването на колана под него върху окосмената част на половия орган се поставя малка кръгла възглавничка, на големина колкото юмрук, за да поддържа МАТКАта на нужната височина. След обличането се правят и 10–20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика”). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа добре е да се прави слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 30–60 минути, последвана от обливане на цялото тяло с топла слънчева вода или пък от къпане в реката или морето с продължителност 5–10 минути.

Важни добавки:
1. Половите сношения през време на лечението да се избягват или пък да са много внимателни.

2. След оздравяването добре е през деня жената да носи в продължение на 2–3 месеца на кръста си мушама от хаваджива. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, като се тропосва върху й тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно, и се пришива върху колан от американ, за да не цапа дрехите.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за женските болести и казаното за менструация, бяло течение, неврастения и др.

ИЗКРИВЯВАНЕ НА МАТКАТА НАЗАД

При това състояние МАТКАта е разположена и прегъната назад в различна степен.

Причини.
Недоразвити полови органи, продължително лежане по гръб след раждане при препълнен пикочен мехур, възпалителни процеси.


Признаци.
Болки в кръста, нередовна менструация, често болезнена и обилна, бяло течение, чести аборти, понякога безплодие.

Предпазване.
Да се избягват възпалителните заболявания в областта на половите органи, след раждане редовно да се изпразва пикочният мехур.

Лечение.
Необходимо е да се търси помощта на лекар-гинеколог. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк – 10 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се добавя 250 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75–100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца) и слез – по 50 г от всяка: от тази смес 3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда; или по 1 чашка от 75–100 г отварка от гръмотрън (корени), див (зловонен) здравец (корени и листа), изтравниче, сапунче (корени), хмел (шишарки) и цариче – по 50 г от всяка, и черна метла (млади клонки) 25 грама. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн – не!

При анемия преди обяд и вечеря жената да изяжда по 1
чинийка салата от зелените кълнове на ечемика (посажда се в саксия и се чака да стигне на височина 4 см) – яде се забъркана с 2 супени лъжици сурово жито (киснало в малко вода 48 часа), прясно зеле, на ситно нарязано, и настъргано захарно цвекло по равни части и с малко винен оцет и олио по вкус. Тази салата съдържа много витамини. След ядене да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: чист пчелен мед 500 г, семе от анасон и обикновена коприва по 50 г и семе от копър 100 г, всички предварително счукани в дървен хаван като брашно. Подир това (ако жената не е склонна към затлъстяване) да изпива и по 2–3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки – агримония, борови връхчета, великденче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, френско грозде (листа и плод) и червена хвойна (зърна) – по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75–100 г отварка от магданоз (корени и листа), маточина и слез – по 1 супена лъжица, и анасон (от аптеката) 1 пълна чаена лъжичка – запарват се с 600 г вряща вода и се варят на тих огън още 10 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1–2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути, след което се прецежда), а по-нататък винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това първата вечер на долната част на корема (от пъпа надолу) се поставя парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използува 2–3 пъти подред), с продължителност 20 минути, а след него се прави топла (38°С) влагалищна промивка с отварка от акация (листа), бял равнец, живовляк (листа), лайка (цвят), пипериче, смрадлика (листа) и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряла вода; след това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине до 39°С, се прецежда.

Долната част на корема се налага с торбичка, напълнена:
а) с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 10–12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван); или:

б) с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 15–20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и на ситно нарязани (без костилките), и 2–3 супени лъжици брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата); или:

в) с топла лапа, забъркана от 100 г пресни корени от обикновена коприва, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, 5–7 супени лъжици пресен селски хлебен квас, 2 белтъка от пресни кокоши яйца, 1 супена лъжица пудра захар и малко брашно, за да стане на гъста каша. Във влагалището се поставя тампонче, приготвено от печен арпаджик, намазано със стопена зайча мас (може и от домашен заек) и леко поръсено с пудра захар, или тампонче от серива вълна, намазано с малко мехлем от хаваджива и зайча мас – за него се взема 1 супена лъжица корени от хаваджива, счукват се на ситно, пресяват се като брашно и се разбъркват с 1 пълна чаена лъжичка стопена зайча мас. Поставят се на огъня и се бъркат непрекъснато, докато се сгъсти и се махне пяната. Тампончето може да се приготви и от 1 супена лъжица листа от пресен магданоз, на ситно нарязани, леко попарени (за да омекнат) и полети с 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин, след това изстискани. Тампончетата се увиват в марличка във вид на топче, краят на което се завързва с вълнен конец. Едновременно на главата се поставя цяла „шапка” от пресен селски хлебен квас, засилен с 9–12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица).

Втората вечер се поставя голяма вендуза (може да се използва специално за целта гърненце), и то над пъпа, и се държи 15 минути, последвана от гореща влагалищна промивка и поставяне на тампонче, както първата вечер. Същата част от корема се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9–18 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени, стебла и листа от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Едновременно на главата се слага цяла „шапка”, а на гушата торбичка, напълнена с квасец, както първата вечер. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Добавки:
1. При слаб кръст и болки в него всяка вечер да се прави разтривка от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1–2 пъти и след това от плещите надолу да се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на кашица). Държат се цяла нощ.

2. При срастване на МАТКАта, придружено от болки в кръста, всяка вечер и на кръста да се слагат същите лапи, с които се налага коремът отпред.

3. През студените месеци лапите за корема и кръста може да се заменят с т. нар. зимни мушами (вж. „Изкривяване на МАТКАта напред”), като отгоре върху мушамата се залепва и едно тънко парче бархет, за да не се залепва смолата на мушамата по дрехите. При срастване на МАТКАта със съседни органи по същия начин се залепва на кръста и встрани до хълбоците подходящо парче от същата мушама с прикрепено отгоре му парче бархет. Едновременно се прави промивка и се поставят влагалищно тампонче и торбичка на корема от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2–3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица; държат се цяла нощ.

Ако жената не може да понася сърбежа, който предизвикват тези мушами, да опита следното: през нощта да ги държи, а през деня да ги сваля, като една и съща мушама може да се използва десет вечери подред. Ако кожата изобщо не понася тази мушама, тогава да се лекува само по начина, даден по-горе.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение (вж. том I, „Психолечение”), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На долната част на корема се поставя мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека”) или кърпа, леко намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах, отгоре се покрива с пергаментова хартия и вълнен пояс. След обличането да се постави на окосмената част на половите органи торбичка с 6 цели диви кестена, зашити в два реда по 3. Сменят се всеки 30 дни с нови. Накрая се правят 10–20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика”). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се препоръчва слънчева баня на корема със зелени листа (от репей, слънчоглед, тиква и други подобни), докато е приятна, или пък цяла слънчева баня на тялото със зелени листа, също докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от обтривно-седяща баня (26°С за 20–30 минути).

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко – пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:

1. През време на лечението се препоръчва въздържане от полови сношения или те да са много внимателни, като жената се пази от забременяване.

2. При студено време да се носят топли дрехи.

3. Ако жената се чувства добре, може всяка неделя да прави екскурзия в планината или по други хубави места.

ИЗКРИВЯВАНЕ НА МАТКАТА НАПРЕД

МАТКАта нормално е наклонена и прегъната леко напред. Ако този наклон стане по-голям и прегъването по-силно, възниква болестно състояние.

Причини.
Това състояние най-често се дължи на недоразвита МАТКА, на някои възпалителни процеси в половите органи, чести раждания, обща слабост, бързо затлъстяване и др.


Признаци.
Болки преди настъпването на менструацията, които са присвиващи и преминават след появата на изобилна кръв.

Предсказание.
Благоприятно.

Усложнения.
Болезнени менструации, безплодие.

Предпазване.
Необходимо е преди всичко общо да се закрепи организмът, да се предпазват органите от извънредно напрягане, възпаление и пр.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене добре е жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк – 10 супени лъжици листа в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се добавя 1/2 кг чист пчелен мед и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75–100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца) и слез – по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при отсъствие на менструация.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, великденче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, френско грозде (листа) и червена хвойна (зърна) – по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г от отварката, дадена при болезнена менструация в точка III.

IV. Вечер преди лягане 1–2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути, след което се прецежда), а след това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. На кръста се поставя парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2–3 пъти подред), с продължителност 20 минути, а след това се прави гореща (38°С) влагалищна промивка с отварка от акация (цвят), бял равнец, живовляк (листа), лайка (цвят), пипериче, смрадлика (листа и цвят) и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 1 л вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине до 39°С, се прецежда. Кръстът се налага с торбичка, напълнена:

а) с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 10–12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каша); или:

б) с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 15–20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, на ситно нарязани без костилките, и 2–3 супени лъжици брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата); или:

в) с топла лапа, забъркана от 100 г пресни корени от обикновена коприва, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, 5–7 супени лъжици пресен селски хлебен квас, 2 белтъка от пресни кокоши яйца, 1 супена лъжица пудра захар и малко брашно, за да стане на гъста каша. Поставя се и влагалищно тампонче, приготвено от печен арпаджик, намазано със стопена зайча мас (може и от домашен заек) и леко поръсено с пудра захар, или тампонче от серива вълна, намазано с малко мехлем от хаваджива и зайча мас – за него се взема 1 супена лъжица корени от хаваджива, счукват се ситно, пресяват се като брашно и се разбъркват с 1 пълна чаена лъжичка стопена зайча мас. Сместа се поставя на огъня и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти и се махне пяната. Тампончето може да се приготви и от 1 супена лъжица листа от пресен магданоз, на ситно нарязани, леко попарени (за да омекнат) и полети с 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин, а след това изстискани; тампончетата се увиват в марличка във вид на топче, краят на което се завързва с вълнен конец. Едновременно на корема се поставя във вид на компрес торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от прясно зеле (при липса на зеле – от бялата част на праз лук), на ситно нарязано, 2–3 китки листа от магданоз, също нарязани на ситно, 2–3 супени лъжици брашно от царевица и 100 г прясно мляко – на тих огън се вари да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Главата се налага с цяла „шапка” от пресен селски хлебен квас, засилен с 9–10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а в областта на щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка с чист квас; държат се цяла нощ или докато досадят на болната.

Добавка.
През студените месеци лапите за кръста може да се заменят с т. нар. зимни мушами (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека”). Държат се най-много 14 дни, а ако кожата не ги понася, възпалява се и се разранява, веднага да се свалят. След това пъпките по кожата да се изтрият с камфоров спирт и 2–3 вечери да се налагат с торбички, напълнени с прясна топла несолена извара. След като кожата напълно се успокои и изчисти от пъпките, може да се сложат нови зимни мушами, едновременно съчетани с изброените по-горе приложения.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На долната част на корема се поставя мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека”) или кърпа, леко намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах, отгоре се поставят пергаментова хартия и вълнен пояс. След обличането се правят и 10–20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика”). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчева баня на корема със зелени листа (от репей, слънчоглед, тиква и други подобни), докато е приятна, или пък цяла слънчева баня на тялото със зелени листа, също докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от речна (морска) баня за 5–10 минути.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко – пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:
1. През време на лечението жената да се въздържа от полови сношения или те да бъдат много внимателни, като се пази от забременяване.

2. При студено време да се носят топли дрехи.

3. Ако жената се чувства добре, може всяка неделя да прави екскурзия в планината и по други хубави места.

ТРИПЕРЕН ЕНДОМЕТРИТ

Причини.
Триперна (гонорейна) зараза.

Признаци.
Възпалението започва обикновено от шийката на МАТКАта и обхваща цялата вътрешност. В повечето случаи минава и по-нататък – простира се в яйцепроводите. Може да започне изведнъж (остро) или постепенно (хронично). В първия случай болната се оплаква от остри болки в долната част на корема, има гадене и повръщане, понякога и диария. Скоро забелязва жълто, гнойно течение. Понякога тези признаци са съпроводени с лека треска и повишаване на температурата. След няколко дни всички признаци изчезват с изключение на жълтото течение, което може да намалее, но не и да изчезне напълно. Острият ендометрит често остава хроничен.

Усложнения.
Тази болест е много опасна за жената, защото възпалението в много случаи не се ограничава във вътрешността на МАТКАта, а минава по-нататък към яйцепроводите и дори вън от тях – в коремната кухина, където причинява перитонит. Като последица на това тръбите се запушват и жената остава в повечето случаи безплодна.

Лечение.
Провежда се от акушер-гинеколог.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВeXTReMe Tracker