|
Share

* Въшки
* Себорея (лоетечение)
* Оголване на главата
* Кел (косопас)

* Деца албиноси
* Бълхи и дървеници
* Мъртва кост
* Падане на косата на новороденото
* Брадавици и кокоши трън
* Кръвна гъба (пламък)
* Гнойни пъпки (ектима)
* Мехури (пемфигус)
* Циреи
* Подуване при удар, натъртване
* Сребърна екзема (псориазис)
* Рибени люспи
* Мокра екзема (мокър лишей) със или без мехурчета
* Пършеи (гнойни лишеи)
* Млечна краста
* Краста (шуга)
* Строфулус
* Екзема на бузите
* Просовидно изриване
* Напуквания на кожата
* Копривна треска (уртикария)
* Суха и грапава кожа
* Потница
* Подсичане
* Спарване, зачервяване (интертриго) на кожата
* Общи положения

ВЪШКИ

Въшката е паразитно насекомо, което живее по главата на човека. Снася яйца (гниди), които са залепени по космите. Има други видове въшки, които се въдят по дрехите и половите органи на човека. Те са носители на заразни болести.

Появата на тези паразити у децата предизвиква сърбеж и появяване на кел (косопас), гнойни рани и кори по главата.

За борбата с въшките и тяхното унищожаване вж. „Въшки ” в том III.

СЕБОРЕЯ (ЛОЕТЕЧЕНИЕ)

Усиленото отделяне на кожна мазнина у децата още в утробата на майката е физиологично явление.

Признаци.
Мастите, които се отделят от кожата на главата, смесени с нечистотия, образуват у малките деца жълтоват или мръснокафяв пласт, който скоро покрива като „мазна шапка” цялата глава и затруднява кожното дишане и храненето на космените корени.

Усложнения.
Себореята лесно се обръща в екзема, когато се оставят люспите да надебелеят. Тогава малко по малко те се разлагат, добиват неприятна миризма и причиняват постоянна влага по повърхността на кожата, която се раздразва и напуква. При това нечистотията пречи на растенето на косите и причинява тяхното падане.

Предпазване.
Майката трябва да пречи да се натрупа себорея. Всеки ден, когато ще се мие и облича детето, да му се направи сух четков масаж на цялото тяло (3–5 минути), като и главата му се изчетква с мека (специално за детето купена) четка за глава. Главата да се поддържа винаги чиста като лицето му и поне 2 пъти седмично да се мие с дъждовна вода, размесена с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Лечение.
Ако въпреки всички грижи себореята продължава да се образува (а понякога тя се развива много бързо), не трябва да се изоставя чистенето на детето. Трябва също да се пристъпи към общо лечение.

а) Ако пластът е тънък, преди всичко да се напои изобилно с чисто дървено масло (не олио) и след като се размекне, да се търка с пръст или четка, като без страх се натисне повечко. После да се измие главата на детето с хладка вода (35 °С) и зелен сапун (от аптеката).

б) Ако пластът е дебел, след като се напои с дървено масло, трябва да се покрие главата на детето с фланелена шапчица, натопена също в дървено масло (зехтин), и отгоре да се сложи друга шапчица от мушама. По този начин и най-дебелите люспи падат след 10 или 12 часа.

в) Всяка вечер да се прави на главата парна баня с лайка (5–7 минути) или парен компрес най-добре с торбичка, напълнена с попарена лайка (10 минути). Следва измиване на главата със същия топъл чай от попарената лайка без сапун, внимателно изтриване с мека кърпа и поставяне коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от трина; на главата да се сложи цяла „шапка” от възтопъл селски хлебен квасец и да се държи цяла нощ.

г) Седмично два пъти (сряда и събота вечер например) вместо парната баня на главата или парния компрес главата на детето да се измие с топла вода (най-добре дъждовна), размесена с 1 пълна чаена лъжичка сода бикарбонат и серен сапун (от аптеката). След измиването главата изобилно да се изплакне с чиста вода, да се изтрие добре и да се постави коремен компрес, съчетан с „шапка” от квас, както по-горе.

д) Ако бебето има запек, непременно да се прочистят червата 1–2 вечери с топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка.

Диета и Вътрешно.
За дете, което не бозае – също както при „Суха краста (сърбеж)”. След обяд и вечеря да се дава на по-големите деца по 1/2–1 кафена чашка чай от исландски лишей с мед.

ОГОЛВАНЕ НА ГЛАВАТА

Причини.
Разстройство на жлезите с вътрешна секреция.

Признаци.
Главата на детето става съвършено гола, а често опадат и веждите заедно с миглите.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

а) Първите 1–2 вечери подред да се направят топли клизми (37°С) най-добре с 200–500 г чай от лайка.

б) Всяка сутрин още в кревата да се направи сух четков масаж на цялото тяло (3–5 минути) на детето.

През вечер преди лягане (понеделник, сряда и петък) – парна баня на главата с чай от лайка (5 минути), изтриване, меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди), коремен компрес и „шапка” с възтопъл (36°С) селски хлебен квасец, а върху нея вълнена шапка; държат се цяла нощ. Вторник, четвъртък и събота – парен компрес на главата с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик или попарена лайка (10 минути), последван от меняваща баня на краката, коремен компрес с отварка от трина и „шапка”, напълнена с топла лапа от бамя, сварена с мляко и захар (при липса на бамя да се сложи извара или квас). Компресът и „шапката” се държат цяла нощ.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Забележка.
Щом се появи мъх по кожата на главата, всеки вторник, четвъртък и събота вечер главата да се измива с топъл чай от лайка и с пресен жълтък от яйце, след което да се изтрие до сухо и да се масажира в продължение на 2–3 минути със смес от рициново масло и газ по равни части. Масирането да става с месестите върхове на пръстите и да се последва само от коремен компрес и цяла „шапка” с квас, както по-горе.

Диета.
Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна без месо, люто, солено и кисело, а с повече плодове и зеленчуци. Непосредствено след ядене да се дава на детето 1 чаена лъжичка мед, разбъркан с по 1/4 чаена лъжичка брашно от коприва и брашно от шипка , или 1–2 чаени лъжички яйца с лимон.

Вместо вода болното да пие овесена отварка.

Внушение с формулата: „Миличко, спи спокойно, болестта ти от ден на ден върви към подобрение, в най-скоро време ще оздравееш напълно.”

КЕЛ (КОСОПАС)

Косопасът е заразна кожна болест.

Причини.
Дължи се на микроскопични гъбички, които нападат кожата и корена на космите. Предава се от едно дете на друго посредством шапки, кърпи и пр. Може да бъде прихваната и от животни – котки, кучета, зайци и пр.

Признаци.
Косата опада на кръгли петна. В някои случаи от корените на космите почва да тече гной, която замърсява цялото обхванато пространство. Обикновено болното място сърби, но слабо.

Предпазване.
Да се избегнат причините, които го предизвикват, и да се предпочита ниското стригане на косата и се поддържа чистотата на главата. Главата на детето не трябва да се покрива с разни шапки и шалове, а да се държи по-често на чист въздух.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

а) Ако болното има корави келки по главата, те трябва да се размекнат с чист маслинен зехтин (но не и олио) и внимателно да се откъртят по начина, изложен в „Себорея (лоетечение)”.

б) След това да се обръснат космите на засегнатото място с диаметър 1–2 см по-голям, отколкото е засегнатата част.

в) Ако детето е запечено, прави се топла клизма (37°С) с 200–500 г вода (според възрастта) или се дава очистително – чай от майчин лист.

г) Всяка сутрин се прави парен компрес на засегнатото място (10 минути) с торбичка попарена лайка, след него измиване с тричава вода, изтриване с мека кърпа и натъркване на мястото с чеснов лук (една скилидка чеснов лук се обелва, разрязва се на две и се натопява в оцет). След натъркването с чеснов лук болното място се налага или с парчета нарязани домати, или с кашица от рицин (вземат се няколко плода от рицина и се счукват, докато станат като кашица) и се превързва като шапка. Налагането се държи до обяд. На обяд преди ядене се повтаря същото, както и сутринта; налагането се държи до вечерта. Вечер преди лягане да се направи или парна баня на главата с чай от лайка, или парен компрес с попарена лайка, последвана от меняваща баня на краката, а след нея натъркване с чесън и коремен компрес, натопен в топла отварка (37°С) от трина. В понеделник и четвъртък всичко това се съчетава и с налагане на „шапка” от торбичка, напълнена с прясна топла извара; държи се цяла нощ. Във вторник и петък налагането да стане със смес от чиста хума (бяла глина), разбъркана с малко вода (една чаша от разбърканата с вода хума и прибавена към нея лъжица оцет и една чаена лъжичка настойка от горска арника – от аптеката, стига за едно намазване). В сряда, събота и неделя налагането да става с топла каша от овес, смлян (счукан) като трици и сварен с малко вода. При липса на някои от средствата за налагането лечението да продължава само с наличните.

д) Търкането с чеснов лук и налагането да се правят, докато космите пораснат отново, след като мъхът се обръсне.

е) Щом космите започнат отново да растат, което става за около 7–10 дни, постепенно да се намаляват дадените приложения до окончателното оздравяване; кожата на главата, вместо да се търка с чеснов лук, да се масажира в продължение на 2–3 минути със смес от рициново масло и газ по равни части. Масажирането да става с месестите върхове на пръстите.

Вътрешно.
Отварка от корените на гръцка коприва (4 супени лъжици се варят в 1 л вода 30 минути и веднага се цеди).

Диета.
Лека вегетарианска храна (млечно-растителна).
Люто, солено и кисело – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

При лечението да се пази голяма чистота. Ако няма възможност да се купи на детето нова шапка, старата да се изпере в пепелива вода, за да не се зарази отново.

ДЕЦА АЛБИНОСИ

Албинизмът е вроден недостатък на кожата, на която липсва пигментът.

Признаци.
Албиносите имат много бяла (светла) кожа, почти бели коси, тънки като коприна, и често безцветни очи.

Лечение.
Тъй като този дефект е от раждане, мъчно може да се излекува, обаче може до известна степен да се намали нарастването му. За кърмачетата – да се следи никога да не са запечени. При запек да им се направи веднага топла клизма най-добре с чай от лайка или със 150–200 г вода (според възрастта). Вместо всекидневната цяла топла баня (37°С за 10 минути) преди обяд, между 10,30 и 11,30 часа, да се направи слънчева баня и с трина, корени от здравец – по 1 шепа от всички, 1 стиска морска сол и 1/4 отварка от дъбови кори. Една и съща отварка може да се използва за три бани.

За по-големите деца всяка сутрин още в кревата да се прави сух четков масаж (3–5 минути); лятно време преди обяд между 10,30 и 11,30 часа да се направи слънчева баня със зелени листа (без тях е вредна) с продължителност 10–30 минути и последвана от поливане със слънчева вода или от кратко (3–5 минути) къпане в река или море; през вечер преди лягане на детето да се направи коремен компрес, натопен в топла отварка от орехова шума и трина, съчетан с малка торбичка селски квас отпред на шията и през вечер – цяла топла баня (37°С за 15–30 минути) с борови клони, орехова шума, трина, овесена слама, здравец и морска сол с добавка във водата на 1/2 л отварка от дъбови кори.

Неделя. И за двата случая – пълна почивка от всичко.

Вътрешно.
За по-големите деца да се дава отварка от корените на гръцка коприва и мед (вж. „Оголване на главата”); пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 кафена чашка и отварка от исландски лишей с орехови черупки и мед (вж. при увеличени и възпалени гръдни жлези).

Диета.
За кърмачетата, ако бозаят, между кърменията майките да им дават (2–3 пъти на ден) с биберон по една кафена чашка овесена отварка с мед.

За по-големите деца – лека вегетарианска (млечно-растителна) храна без люто и много кисело, а с повече плодове и зеленчуци.

БЪЛХИ И ДЪРВЕНИЦИ

Бълхата е малко насекомо, което живее по тялото на животните и по дрехите на човека. Тя смуче кръв и затова причинява закръглени ухапвания, в центъра на които има черна точка. Задните й крака са дълги, затова скача много добре. Яйцата си снася из подовете и в праха.

Борбата с бълхите изисква чистота не само на дрехите на човека, но и на цялата покъщнина. Тъй като бълхите обикновено се крият в пода на жилищата и вълнените постелки, честото измиване на пода със специални препарати пречи на тяхното размножаване. Изнасянето всеки ден на постелките на слънце също е необходимо за премахване на бълхите.

Дървеницата е дребно насекомо без крила. Тялото й е плоско, затова лесно може да се промъква и през много тесни пукнатини. Тя е нощно насекомо и напада човека, когато спи. Пробожда кожата му, като отделя в раната секрет, който предизвиква възпаление, затова дава по-осезателни ужилвания от бълхата и по-мъчителен сърбеж. Дървеницата живее в пукнатините на стените и дървените мебели.

Борбата с дървеницата е също трудна, защото само с особена чистота и най-старателна дезинфекция може да бъде умъртвена. Унищожаването на дървеницата изисква често посипване на мебелите и дрехите с нафталин или поставяне в дрехите на лавандула и измиване на пода и всички дървени части с препарати, често варосване на стените, обгаряне на железните легла със спирт. В краен случай може да се прибегне и до дезинфекция на помещението с формалин или сяра (от аптеката). Предварително се запушват всички отвори и прозорци в помещението, което ще се дезинсектира, след което се разхвърлят всички дрехи в стаята и се отварят всички шкафове и гардероби. В така приготвеното помещение се внася мангал с добре разгорени въглища, върху които се изсипва около 1/2 кг сяра на прах; по този начин се опушва помещението в продължение на 48 часа. Влизането в такова херметически затворено помещение трябва да става много внимателно (след като навлезе чист въздух).

Първа помощ.
В случай на ухапване намажете ухапаното място или със солена вода, или го натъркайте с парче кромид лук или чесън, или пък го наложете с ягоди или парче ябълка и други кисели плодове. Много е полезно да се турят на възпалените места и компреси от влажна глина или обикновени студени компреси, натопени във вода и оцет по равни части.

В по-тежки случаи на ухапвания вж. „Ухапване от пчели, оси, стършели, паяци и други насекоми в том I”.

МЪРТВА КОСТ

Признаци.
На различни места по тялото излизат подкожни бучки, големи обикновено като малък орех. На пипане са плътни и мазни. Вътрешното им съдържание обикновено е мазнини, а понякога и дълги навити на топчици косми.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист.
Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

а) При запечен стомах да се направят 1–2 вечери подред на детето топли клизми (36°С).

б) Сутрин и обед мъртвата кост се налага в продължение 1/2–1 час с топла лапа от слез, сварен с мляко (една шепа слез с цвят и листа и ако е пресен, се промива добре, нарязва се на дребно и се вари 5 минути в половин литър мляко; след това млечната отварка от слез се прецежда, прибавя се мед или захар и се дава на болното да я изпие наведнъж или на два пъти; лапата се използува за налагане).

Вечер преди лягане мъртвата кост да се връзва (но немного стегнато) с парцалче, натопено във вода и оцет, и съчетано с коремен компрес, натопен в топла отварка (35°С) от трина или хладка вода (32–28°С).

Вътрешно.
Вж. „Брадавици и кокоши трън”.

Диета.
Вж. „Циреи”.

При лекуване на деца над 10 години може да се приложи лечението за възрастни от същата болест.

ПАДАНЕ НА КОСАТА НА НОВОРОДЕНОТО

Причини.
Падането на косата у децата не е опасно.
Причините са вътрешни.

Признаци.
Понякога косата на новороденото пада тъй много, че детето остава без коса.

Лечение.
Младите майки не трябва да се тревожат, когато косата на бебето почне да пада. Нормално е детето да смени косата си още в първите месеци на своя живот.

Когато детето расте, а косата му става гъста и дълга, майката трябва да насочи грижите си за запазване чистотата на главата. Главата на детето трябва да се мие най-малко един път седмично.

За детската руса и мека коса най-доброто средство за миене е жълтък от яйце, смесен с малко розова вода, или отварка от лайка с нарязан и сварен в нея 1/2 лимон, или отварка от овесена слама.

За черна и кестенява коса се употребява дъждовна (дестилирана) вода или отварка от орехови листа. Тя има свойството да чисти косата и запазва естествения й цвят.

При гъста и мазна коса главата да се мие два пъти седмично, като се прибавя 1 чаена лъжичка боракс или сода бикарбонат в сапунената вода.

БРАДАВИЦИ И КОКОШИ ТРЪН

Признаци.
Малки израстъци, предимно по ръцете, с различна големина до грахово зърно.

Лечение:
а) При една или две брадавици върху тях се слага кърпа, намазана с мед, която се сменя два пъти на ден – сутрин и вечер. За няколко дни брадавиците безболезнено падат. Преди да се постави кърпата с мед, ръцете да се измият с хладка (20 °С) вода.

б) Ако са повече, да се приложи едно от следните изпитани народни средства: да се превързват с попарена трина (търпимо гореща), като при всяко налагане трината се държи 2 часа. Ако за 3–5 дни това лечение не даде пълен резултат, да се повтори за още 7–10 дни, като се съчетае вече с общо лечение за засилване на организма. В първите 1–2 вечери подред да се направят топли (37°С) клизми. Всяка сутрин – сух четков масаж, последван в топло време от хладка (26°С) фрикция, а вечер преди лягане – коремен компрес, натопен в топла отварка от трина; държи се цяла нощ. Добре действа излагането на пряка слънчева светлина.

Вътрешно.
Отварка от зайча стъпка (вж. „Кръвна гъба”).

КРЪВНА ГЪБА (ПЛАМЪК)

Причини.
Вродено заболяване.

Признаци.
Появява се в повечето случаи като червено петно някъде по тялото, което може да нараства.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

а) Да се направят 1–2 вечери подред топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка, а по-нататък само при запек.

б) Всяка сутрин след събуждане на детето да се направи сух четков масаж на цялото тяло (3–5 минути), последван от фрикция с хладка (26°С) солена вода.

в) По 3 пъти на ден кръвната гъба се налага с прах от печена стипца, като стипцата се насипва на памук и се слага на гъбата.

г) През вечер да се прави цяла топла баня (37°С за 10–15 минути) с отварка от трина или по-добре от трина и овесена слама; през вечер – парен компрес върху кръвната гъба, най-добре с търпимо горещ полусварен ечемик (10 минути), последван от коремен компрес, натопен в топла (36°С) отвара от трина, и налагане с прах от стипца, както по-горе.

д) Налагането със стипца и къпането с отварка от трина да продължи.

Вътрешно.
На по-големите деца да се дава сутрин, обед и вечер преди ядене по 1–2 супени лъжици отварка от зайча стъпка.

Приготовление:
1 супена лъжица да се вари 5 минути в 300 г вода.

Диета.
Вж. „Циреи”.

ГНОЙНИ ПЪПКИ (ЕКТИМА)

Признаци.
У недобре гледани и зле хранени деца (с брашнени храни, месо и др.) се образува изрив от пъпки с различна големина, закръглени, заобиколени с възпален червен кръг, пълни с гной. Тези пъпки при ектимата завяхват и се заменят с черни люспи или се отварят и се превръщат в същински ранички, които оставят белези след оздравяване. Тези пъпки, обикновено малочислени, се появяват предимно по долните крайници. Самите те не са опасни, но са признак за лошото общо състояние на детето.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. Първите една-две вечери подред на болното да се направи топла клизма (37°С) със 150–500 г (според възрастта) вода или чай от лайка. След клизмата, ако детето е на легло, да се направи коремен компрес, натопен в топла отварка от трина (37°С за 10 минути). След това пъпките да се измият с чай от лайка или с отварка от трина, леко да се изсушат чрез поливане (не с триене) и да се наложат с чисти марлички, сгънати на 2–3 ката, натопени в топла настойка от чист зехтин (но не и олио), сварен с червен и жълт кантарион, по начина, даден при язва на стомаха. Върху натопената марличка да се поставя друга суха, а над нея – фланелено парче, и да се държи до обяд. Ако детето не е на легло, достатъчно е само да му се измият раничките и след това да се превържат, както е казано вече.

Вечер преди лягане на болното да се направи цяла топла баня (37–38°С за 10–15 минути) с отварка от борови клони с иглите, орехова шума и смрадлика. От първата се взема 250 г, а от останалите по 100 г; варят се в 20 л вода 20 минути. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване и преобличане в суха нощница. След това се заменя сутрин с 1 цяла топла баня (36°С за 10 минути) с отвара от трина или с отвара от дъбови кори (още по-добре, ако се сменят през ден). Вечер преди лягане да се поставя на детето коремен компрес, натопен в топла отвара от трина (35°С) или в хладка вода (28°С). Раничките да се измиват с хладък чай от лайка или кислородна вода. След заздравяването пъпките да се поръсват с прах от струпейче или с пудрата, дадена в „Млечна краста”, или с болус алба (от аптеката).

МЕХУРИ (ПЕМФИГУС)

Има два вида пемфигус – несифилитичен и сифилитичен.

Причините за несифилитичния пемфигус са неизвестни.

Признаци.
Понякога у новородените се появява по врата, лицето, корема и бедрата изрив от отделни мехури, различни по големина, с прозрачна или светлосинкава течност. Те се пукват и изсъхналата кожа пада, като оставя виолетово петно. У по-големите деца в началото често се изявява на стъпалата с по един-два мехура, които след това бързо се увеличават.

Предсказание.
Острият пемфигус у децата минава благополучно; само в тежки случаи се образуват гнойници и ако те постоянно се появяват и не заздравяват, може поради изтощаване да настъпи и смърт.

Усложнения.
Ако болестта засегне очите и не се лекува, може да настъпи ослепяване.

Лечение.
То е болнично. Народната медицина предлага при несифилитичен пемфигус с водни мехури общо лечение за засилване на организма.

а) Първите една-две вечери подред на болното да се направят топли клизми (38°С) със 150–500 г вода (според възрастта) и най-добре с чай от лайка, а по-нататък само при запек.

б) Всяка сутрин да се прави на детето коремен компрес, натопен в топла отварка от трина и овесена слама, а за по-големите деца – коремна баня (32–28°С за 10 минути), като след банята болното полежи поне 1/2 час. Вечер преди лягане да му се прави цяла топла баня.

в) През лятото са полезни слънчевите бани със зелени листа (без листа са вредни). Правят се между 10 и 11,30 часа с продължителност 20–40 минути, а след тях – или обеден коремен компрес, или коремна баня.

При несифилитичен пемфигус с гнойни мехури лечението е същото, както изложеното за пършей (гнойни лишеи) у децата.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене болното да пие по 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, жълт равнец, листа от горска ягода, орехови листа и листа от френско грозде – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Ако детето бозае, майката да се храни с природосъобразна храна, млечно-растителна, безсолна. Ако детето се храни изкуствено, да се смени млякото.

Ако детето е по-голямо – лека и безсолна вегетарианска храна, предимно сурови плодове и зеленчуци или сокове от тях. Млякото по възможност да се намали, като известна част се замени с овесено мляко. Особено полезни са моркови, алабаш, домати, коприва и спанак.

Сифилитичният пемфигус задължително трябва да се лекува в болница.

ЦИРЕИ

Причини.
Инфектиране на кожата с разчесване.

Признаци.
По тялото се възпаляват отделни места, пробиват се и изпускат гной. Обикновено първият цирей се появява на шията или гърба. Това е малка твърда пъпка с връх, много болезнен на пипане, с топла лъскава кожа. Този цирей узрява (образува се гной) за няколко дни и причинява силни болки при движение на шията или случайно натискане. Понякога циреите са мънички, но многобройни и не дават температура, но понякога излизат и т. нар. слепоци.

Лечение.
Лечението на тези циреи е общо с цел да се заздрави организмът.

а) Да се направят на болното една-две вечери подред топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка.

б) Всяка сутрин на детето да се прави сух четков масаж (3–5 минути), а в топло време – фрикция с хладка (26°С) солена вода, след която да полежи малко в леглото, за да се затопли по-бързо.

Преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) на болното да се направи цяла топла баня (37–38°С за 10–15 минути) с отварка от трина или по-добре с отварка от борови клони (с иглите), овесена слама и трина, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването и от фрикция, както сутринта. Вторник, четвъртък и събота да му се прави коремен компрес, натопен в топла отварка от трина; държи се цяла нощ.

в) За да се ускори узряването на цирея, през деня и нощта той се налага с горещи лапи от ленено семе, сварено с мляко и преди поставянето поръсено с 1 чаена лъжичка захар, или със смес от мед и ленено масло (от аптеката) в пропорция 2/3 мед и 1/3 ленено масло. В тая смес се потопява тампон от памук и се поставя върху цирея. Сменя се сутрин и вечер, докато оздравее, или се взема 1 парченце прано хасе, намазва се с мед и се посипва със счукан нишадър, след което се поставя върху цирея. Сменя се 2–3 пъти през деня.

г) При лечението на циреите се препоръчва най-голяма чистота, защото чрез гнойта им заразата се разнася по съседни места на кожата и може да заразите себе си или околните.

Вътрешно.
Вж. „Пемфигус”.

Диета.
Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци или сокове от тях. За предпочитане са коприва, алабаш, моркови и спанак.

ПОДУВАНЕ ПРИ УДАР, НАТЪРТВАНЕ

Причини.
Падане, удари, контузии и натъртване.

Признаци.
Подуване и посиняване на удареното място.

Лечение:
а) В по-леките случаи подуванията се премахват чрез студени компреси, натопени във вода (20–25°С). Те се слагат върху отока всеки час или по-често. Още по-добре действуват тези компреси, ако върху тях се сложи топла тухличка, шише или друг добре затоплен предмет. От влажната топлина натъртеното място бързо минава, без да останат следи.

б) В по-тежки случаи може да се приложи същото лечение, комбинирано вечер преди лягане с коремен компрес, натопен в хладка вода (28°С). Още по-ефикасно е върху силно набитото (натъртено) място веднага да се слага лапа, приготвена от суров кромид лук със сол (3 супени лъжици рендосан лук, 1 лъжица сол). Налагането се прави сутрин и вечер, съчетано със същия коремен компрес с хладка вода. Ако след 2–3 дни набитото не оздравее, лапата от лук се замества със селски хлебен квас и се налага, както с лука. В последния случай коремният компрес може да се слага и на обяд.

в) При запек да се правят топли клизми (37°С).

СРЕБЪРНА ЕКЗЕМА (ПСОРИАЗИС)

Признаци.
Проявява се с дребни розови възелчета върху зачервена ясно ограничена основа, покрита със сребристобели люспици, наслоени на няколко пласта, които лесно се олющват.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1–2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от трионче (алое арборесценс).

Приготовление:
Вземат се 10–20 зелени листа с обща тежест 200 г, махат им се бодлите, смилат се на каша и към нея се прибавят 30 г корени от сар-сапарила (от аптеката), по 400 г чист пчелен мед и малага или чисто натурално червено вино и 1 лимон, разрязан на 4 части. Варят се във водна баня 30 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Държи се на хладно място.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, великденче, гръцка коприва (листа и клонки), исландски лишей, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), орехови листа, листа от френско грозде и полски хвощ – по 50 г от всяка. Две изравнени супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка счукано семе от уров (фий) се запарват с 500 г вряща вода и се варят 15 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Също така да не му се дава кафе и черен чай.

Преди обяд детето да изяжда 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна – винаги придружена със салата от кромид лук с магданоз (листа) с малко и от други любими салати с винен оцет и чист маслинен зехтин – може да изяжда и 50–100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря – безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти от круши и други плодове с малко ръжен или черен тричав хляб. След закуска, обед или вечеря болното да взема и по 1/2 изравнена чаена лъжичка от следната смес: 300 г чист пчелен мед, 150 г кафе от фий (уров), а при липса на фий от леблебия, стрита на брашно, 50 г сода бикарбонат и 25 г рафинирана сяра (от аптеката).

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие домашна шумяща лимонада – в чаша със 100 г вода се изсипва 1/2 чаена лъжичка ситна захар и с върха на ножа лимонтозу (от аптеката), разбъркват се добре и след това се слага 1/2 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат, разбърква се бързо и се изпива наведнъж. Едновременно с лимонадата детето да изпива и 1 чашка от 25–50 г отварка от  червен и жълт кантарион, синя тинтява, мента пиперита и цикория (листа и стебла) – по 50 г от всяка. Две изравнени супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и подслажда с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма със 150–500 г топла вода (според възрастта), последвана от цяла топла баня (37–38°С за 10–15 минути) с отварка от борови клонки, орехови листа, смрадлика и трина. След нея болното да се увие сухо за по-бързо изпотяване, а след препотяването да се изтрие сухо тялото и да се намаже на кожните изменения с домашен мехлем, приготвен от 100 г чист боров катран от аптеката (предварително измит с 10 води), 300 г грес и 10 г розова вода. Едновременно се слага „шапка” на главата от 6–7 зелени листа от орех, леко напръскани от лицевата страна с малко оцет („шапката” да покрива само косата), или от пресен гъсто замесен селски хлебен квасец; над нея – шапка от чорап и болното се слага да спи така.

IV. Сутрин след тоалета мехлемът да се изтрие с памуче, натопено в отварка от пипериче (1 супена лъжица се вари 5 минути в 250 г вода).

V. Лятно време преди обяд между 9 и 11,30 часа детето да направи слънчево-въздушна баня (разхождайки се голо по слънцето около 1/2 час). Следва слънчево-пясъчна баня, като болното се зарие в горещия пясък до шията, със студен компрес на сърцето. Главата му да е покрита със сламена шапка или чадър, за да не получи слънчев удар. Банята продължава, докато сърцето на детето е спокойно. След тази баня следва сухо изтриване с горещ пясък и хладка баня в реката или морето (5–10 минути), като през цялото време болното е до шията във водата.

Неделя. Пълна почивка от всичко. Пият се само билките, спазва се диета и кожните поражения се мажат с дадения мехлем.

Важна добавка.
Дете, което няма възможност да прави слънчево-пясъчни бани след слънчево-въздушните, може да ги замени с обикновени слънчево-въздушни бани, като внимателно се следи кожата му постепенно да потъмнява, без да изгаря. За целта всеки 5 минути да се обръща по гръб, по корем, на лявата и на дясната страна.

РИБЕНИ ЛЮСПИ

Признаци.
Прекомерно суха кожа с образуване по нея на голямо количество люспи и рогови наслоявания.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене детето да взема по 1–2 чаени лъжички (според възрастта на детето) сироп от плода на полския бъзак.

Приготовление:
В голям буркан се нареждат един пръст узрели зърна от бъзак, над него един пръст ситна захар и т. н., докато се напълни бурканът, като най-горният пласт е 3–4 см ситна захар. Отворът се завързва с платнено парче и бурканът се поставя на светло място, докато зърната се стопят. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, поръсва се с малинова есенция и се разлива в няколко добре затворени бутилки, които се държат на студено. Вместо сиропа от бъзак може да се пие сироп от трионче (алое арборесценс), както при псориазис.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 чашка (25–50 г) отварка от агримония, борови връхчета и др., както при псориазис.

Диета и вместо вода като при псориазис у децата.

III. Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка 25–50 г (според възрастта) отварка от 5 ореха (счукани с ядките и черупките и вързани в марличка), по 1 супена лъжица корени от обикновена коприва, репей и ранилист. Всичко се вари в 2 л вода на тих огън 20 минути, след което се прибавят и 3 супени лъжици от следната смес: жълт кантарион, кървав здравец, спирея, цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка, и се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане. Една-две вечери подред на болното се прави топла клизма със 150–500 г (според възрастта) вода или чай от лайка, а през следващите дни само при запек. След нея се прави цяла топла баня (37–38°С за 10–20 минути) с отварка от полски бъзак (1–2 коренища заедно със стеблата и листата, но без плодовете), прибавят се и едно снопче борови клони с иглите и шишарките и по 1 двойна шепа бял равнец, здравец, орехови листа, листа от смрадлика и житни трици (вързани в кърпа) в 15–20 л вода; варят се 30 минути и веднага се прецеждат във ваната. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1–2 одеяла за по-добро изпотяване. Така детето да лежи около 1 час, а след препотяването, което се познава по изсъхналото чело, да се изтрие до сухо и засегнатата от люспите кожа да се намаже с бадемово масло (от аптеката) или с чист зехтин (не олио). С една и съща отварка може да се направят три вечери подред бани, като се затопля водата до казаната температура.

Забележка.
За по-големи деца и юноши банята може да се замени с обличане в „мокра риза”. Най-подходяща е бархетна нощница, натопена в същата топла отварка. Болното лежи в нея увито с 1–2 одеяла, докато хубаво се препоти. Ако след банята чувствува главоболие, да му се постави „шапка” от зелени листа от орех или прясно зеле, леко напръскани от вътрешната страна с малко оцет; върху тях – друга шапка, и така да спи.

V. Сутрин. Да се направи фрикция на цялото тяло на детето с хладка отварка от листа на смрадлика (4 супени лъжици се варят 10 минути в 1 л вода), а след нея да се намажат засегнатите места с бадемово масло или чист зехтин.

Неделя. Почивка от всичко. Да се излиза на екскурзия в планината.

МОКРА ЕКЗЕМА (МОКЪР ЛИШЕЙ) СЪС ИЛИ БЕЗ МЕХУРЧЕТА

Предпазване.
Като казаното за сухата екзема.

Лечение.
Общо за засилване на организма. Лечението, дадено за сухата екзема, остава в сила по отношение на вътрешно, диета, клизми и топли бани, но с добавка: при сваряването на отварката за баните да се добавят и 1–2 шепи (според възрастта на детето) кора от летен дъб, нарязана ситно. Да се употребяват само следните средства и мехлеми:

а) Докато екземата е още влажна, да се поръсва с пепелта от изгорелите листа и стебла на бял пелин, след което внимателно да се превързва с чист широк бинт.

б) Същите места да се намазват със следната смес: 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1/2–1 изравнена чаена лъжичка (според възрастта на болното) печена хума, стрита на прах, след което леко се забинтова. С този мехлем се мажат екзематозните изменения сутрин и вечер, след като предварително се изсушат чрез попиване (не чрез изтриване).

ПЪРШЕИ (ГНОЙНИ ЛИШЕИ)

Причини.
Резултат е от вид гъбички и се среща предимно у деца от двата пола и у младежите от мъжки пол.

Признаци.
Пършеят се появява почти винаги на покритите с косми части на тялото. В началото има силен сърбеж и единични малки, жълти, гнойни пъпки (големи колкото просено зърно), в средата на които стърчи косъм. Постепенно цялата окосмена част на главата се покрива с жълто-сиви отлагания и получава вид на медена пита. След отстраняване на коричките кожата на главата издава миризма на плесен и гнило. Космите също се засягат. Те загубват своя блясък, стават сухи, чупливи и безцветни, краищата им се разцепват, лесно падат.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина предлага общо засилване на организма:

а) Преди всичко да се остриже косата най-ниско.

б) В продължение на 1–2 вечери подред на болното да се правят топли клизми (37°С) с чай от лайка, а после при запек.

в. Всекидневно сутрин топла баня на главата с отварка от слез (38–40°С за 10 минути), а след нея изтриване до сухо, но не чрез търкане, а само чрез допиране със суха мека кърпа. Едновременно на болното се слага коремен компрес, натопен в топла отварка от овесена слама и трина. На главата и други засегнати места се слага чиста марля, сгъната на 3–4 ката, натопена в топъл маслинен зехтин (не олио), сварен с червен и жълт кантарион, и покрита с фланелено парче. Отгоре се поставя топла лапа от слез, сварен с прясно мляко, или лапа от счукано ленено семе, сварено с прясно мляко, поръсено преди налагането със захар. Лапата се слага в тънки торбички, покрити с фланела, които се държат заедно с компреса до обяд.

Преди обяд да се постави отново коремният компрес, съчетан с топла лапа, както сутринта. Компресът се държи 2–3 часа, а лапата – до вечерта.

Вечер преди лягане се прави парна баня на главата на болното, последвана веднага от меняваща баня на краката, след нея изтриване, коремен компрес и налагане на главата с топла лапа, както на обяд: компресът и лапата се държат до сутринта. Наред с това 2 пъти на ден (най-добре след топлата баня) да се изтриват коричките с чист памук, натопен в хладка (25°С) лимонова вода (чаша вода, смесена с 1/2 чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок). След няколко дни коричките се размекват и опадват, а под тях се появява почервенялата кожа. От нея трябва да се изскубнат (с помощта на пинцети) многочислените заболели косми, за да се предотврати повторното заболяване, тъй като в космените торбички (корени) остават зародиши на гъбичката.

Вътрешно.
Вж. „Мокра екзема”.

Диета.
Вж. „Екзема на бузите”, но тук е необходимо прясното мляко да се замести предимно със сокове от сурови плодове и зеленчуци.

Вместо вода детето да пие чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай), подсладен с мед.

МЛЕЧНА КРАСТА

Причини.
Неправилна обмяна на веществата поради прехранване с мляко, яйца, брашнени каши и др.

Признаци.
Млечната краста се явява в повечето случаи още през първите седмици и месеци след раждането отначало като сухо, а по-късно като влажно изриване на покритата с косми част на главата и бузите. Тя може постепенно да се разпростре по цялото тяло. Понякога се появяват мехурчета, които за един ден стават големи колкото двулевови монети и покриват цялото тяло. Само от натиска на дрехите мехурчетата може да се пукнат, а от тях изтича мътна течност.

Предсказание.
Благоприятно. Заболяването няма лоши последствия.

Лечение.
Посочените кожни изменения изчезват чрез промяна на диетата и основно пречистване на организма. Лечението чрез мехлем е недостатъчно. То отстранява само външните прояви, а корените на болестта остават незасегнати. Необходимо е общо лечение.

а) Една-две вечери подред да се пречистят червата с топла клизма (37°С).

б) Всяка сутрин на детето да се прави цяла топла баня (36°С за 10 минути) с отварка от трина или по-добре с отварка от борови клони с иглите и трина. След това добре да се завие в леглото, за да се изпоти.

в) Преди обяд на болното да се постави коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, а вечер – цяла топла баня (както сутринта) или коремен компрес с трина, който се държи цяла нощ. Между баните да се измива лицето на болното с вода, в която се размесва малко настойка от горска арника (от аптеката), или с медена вода, или с меден мехлем. Те не позволяват да се образуват корави кори и ускоряват лекуването.

г) След баните и компресите детето да се избърсва леко с мека кърпа и после да се пудри с прах от струпейче (див босилек, клиноподиум вулгаре): вземат се 3–4 стръка, изсушени на сянка, и се скълцват ситно като прах; с него се посипват струпеите (пъпките) сутрин и вечер, като предварително се промиват с отварка от трина или с хладка вода.

д) Полезни са и внимателно приложените слънчеви бани със зелени листа, последвани от грижлива фрикция на цялото тяло с отвара от трина (26°С).

Диета.
Ако детето не суче, да му се дава предимно овесена вода или овесено мляко, а също сурови плодове и зеленчуци или сокове от тях.

КРАСТА (ШУГА)

Тази болест е заразна и се предава на детето от друго заразено лице.

Причини.
Крастата се дължи на загнездване под кожата на паразит (кърлеж), наречен акарус. При навлизане в кожата той образува малки черни каналчета.

Признаци.
У новороденото (кърмачето) крастата започва по ръцете, краката и бедрата, които най-вече се допират до болни, носещи причинителя. У по-големите деца се появяват много мънички пъпки по тялото, главата, по местата с тънка и нежна кожа (между пръстите на ръцете, подмишниците, на корема, от вътрешната страна на бедрата и китките, около половите органи и др.). Те са придружени от много силен сърбеж особено нощем, когато тялото се затопли.

Лечение.
Може да се приложи с успех един от следните начини на лечение.

Първи начин:

а) В продължение на 5 минути се натрива цялото тяло на болното с изключение на лицето със зелен сапун (от аптеката), а след това се оставя да поседи половин час в топла баня (38°С), чиято температура се поддържа чрез доливане на по-топла вода.

б) През време на банята майката непрекъснато разтрива намазания по тялото на детето сапун, а след излизане от банята го изтрива до сухо. После болното се намазва със следната мас: 20 г рафинирана сяра, 10 г калиев карбонат и 120 г свинска мас (несолена). Намазването може да стане с мека четка за зъби, като се маже внимателно в продължение на 2–3 минути.

в) Без да се изтрие маста, се обличат чисти дрехи и детето стои с тях 3–4 часа, докато маста убие попадналите случайно и в дрехите кърлежи.

г. Следва втора баня (37–38°С за 10–20 минути), като този път тялото се измива с катранен сапун (от аптеката), избърсва се с чист чаршаф, обличат се чисти долни и горни дрехи и се сменят завивките. По този начин крастата се лекува най-бързо.

Втори начин:

а) Тялото на болното се намазва със зелен сапун и след това се прави цяла топла баня, както е казано по-горе.

б) В продължение на 2–3 минути се намазва тялото (заразените места) с помощта на мека четка за зъби със следната мас от аптеката: 15 г перуански балсам, по 5 г спирт и зелен сапун и 30 г свинска мас (несолена).

в) Обикновено се маже вечер преди лягане, като след това се обличат чисти долни дрехи и се сменят чаршафите, калъфите на възглавницата и завивките.

г) След 3–4 часа кърлежите умират и болното заспива.

д) На сутринта се прави цяла топла баня за чистота с катранен сапун и пак се преоблича детето в чисти долни и горни дрехи. Сменят се също бельото и завивките на леглото.

Трети начин:

а) Намазва се тялото със зелен сапун.

б) Прави се цяла топла баня за чистота.

в) Изтрива се до сухо, след което заразените места се намазват с газ, но без да се трие кожата. Така приложената газ навлиза в лъкатушните канали и убива бързо кърлежите, без да предизвиква изрив.

г) След като газта съвсем изсъхне, на намазаните места се прави втора баня за чистота, но с катранен сапун; после се изтрива до сухо, болното се преоблича в чисти долни и горни дрехи и се сменят цялото бельо и завивките на кревата.

Ако при прилагането на някой от споменатите начини се появи отново краста, лекуването трябва да се повтори, като най-строго се спази всичко казано. Достатъчно е да остане един паразит неумъртвен, за да се поднови изцяло болестта. През време на лечението непременно трябва да се ликвидира източникът на заразата при контактното лице. Докато то е болно и в контакт с детето, болестта непрекъснато ще се повтаря. След успешното прилагане на един от начините за унищожаване на кърлежите да се направят на оздравялото дете 5–7 вечери подред по една цяла топла баня (37°С за 10—15 минути) с отварка от трина или по-добре с отварка от борови клони с иглите и трина за заздравяване на кожата и заякчаване на целия организъм.

За предпазване от ново заразяване чрез дрехите и постелките те трябва да се варят в пепелива вода. Дебелите горни дрехи, които не могат да се варят, се обеззаразяват чрез продължително изглаждане с гореща ютия.

СТРОФУЛУС

Причини.
Строфулусът е често явление при деца, които са чувствителни към белтъчини (месо, яйца и др.). Тези храни причиняват копривна треска, която при повторение се затвърдява и дава добра почва за настаняване на дълготраещ обрив особено в седалищната област (изходното място на чуждите вещества). Има три кожни заболявания у кърмачетата и малките деца, които са близки по произход и се преливат едно в друго – копривна треска (уртикария), строфулус и екзема. И трите кожни болести се дължат на неподходящо хранене, прехранване, даване на нецелесъобразна, тлъста, неподходяща храна на детето или храна, към която то е свръхчувствително.

Признаци.
По кожата, особено по крайниците и седалището, излизат малки пъпчици, които по някой път се превръщат в мехурчета. Кърмачетата имат силен сърбеж по кожата, затова се чешат много и я разраняват.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. За целта да се приложи начинът за лечението при копривната треска (уртикария) у децата.

Диета.
На нея да се обърне особено внимание. Яйца на болното да не се дават, а вместо прясно мляко да му се дава овесено мляко (вж. „Кърмене”), но за да не се повтори болестта, е нужно да се избегнат направените грешки при храненето. Тук даваме режим за дете на тази възраст, което има наклонност към такива кожни болести.

Сутрин – закуска с липов чай, мед, хляб или кифла с несолено (изкиснато) сирене.

Втора закуска в 10 часа – 200 г грозде, добре изкиснато в оцетена вода.

Обяд – супа от зеленчуци, пюре от зеленчуци (но не зеле, леща или сух фасул) и компоти.

Следобедна закуска в 16 часа – овесено мляко.

Вечеря в 19 часа – каша от овесени ядки, печена ябълка (или круша), изкиснато сирене, компот от дюли, квасено мляко и пр.

Детето няма да преяжда, ще яде умерено и главно най-разнообразна зеленчукова и плодова храна. Особено през есента и до декември да се приемат много плодове. Детето не бива да употребява месо и риби, сол в яденето да се поставя много малко. Да се внимава детето добре да сдъвква храните, да ходи редовно по нужда, да не се чеше, да спи в хладна стая при отворен прозорец или в добре проветрена стая.

ЕКЗЕМА НА БУЗИТЕ

Причини.
Стомашно-чревни разстройства (предимно от изкуствено хранене с мляко и брашнени каши), рахит, миене и къпане с лютив сапун, дразнене на кожата от химически вещества.

Признаци.
Кожата на бузките на детето е зачервена във вид на големи петна и сърби. Понякога от засегнатата повърхност се отделя секрет.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма.

а) Първите 1–2 вечери да се направи по една топла клизма най-добре с чай от лайка.

б) Сутрин и вечер да се прави цяла топла баня с отварка от трина или по-добре с отварка от трина и борови клончета с иглите (36°С за 10–15 минути).

в) Щом лицето се изчисти, в продължение на 7–10 дни вечерната баня да се замени с компрес на коремчето, натопен в топла отварка от трина.

г) След завършването на тези приложения детето да се къпе през ден или два с отварка от борови игли или трина.

д) Ако екземата е покрита с люспи, те се махат с парче плат, натопено или в чисто дървено масло (не олио), или в чисто бадемово масло (от аптеката), което стои в продължение на 12 часа. Дървеното масло (зехтинът) размеква коричките и те падат лесно.

е) Да се отстрани всякакво дразнене на засегнатата част.

ж) Да се пази строга чистота. Болното да не се мие със сапун, а само с отвара от трици или с чай от жълт кантарион и лайка (по 1 супена лъжица врят 5 минути в 500 г вода), като кожата се изсушава много добре след измиването само чрез допиране с топчета от памук или много мека кърпа.

Вътрешно.
Ако детето е по-голямо, да му се дават сутрин, обед и вечер по няколко чаени лъжички до 1 кафена чашка топъл чай от лайка или топла отварка от фий, подсладен с мед.

Диета.
Ако детето не суче и не е по-голямо от 3–4 месеца, млякото да се замести с овесена отварка. Ако е по-голямо – с овесено мляко и сокове от плодове и зеленчуци.

ПРОСОВИДНО ИЗРИВАНЕ

Причини.
Неправилна обмяна на веществата, лошо хранене (особено с мляко, държано в нечисти съдове, с много тлъсти храни и брашнени каши), обличане с много топли дрехи, недостиг на чист въздух.

Признаци.
Появяват се червени петна, които се превръщат в бели мехурчета. Те се напълват много бързо с бистра течност. Тези пъпчици повишават леко температурата на тялото, но общото състояние не страда. Те причиняват сърбеж. Детето е сърдито, нетърпеливо и плаче, чеше се, издрасква люспите и разкървавява кожата си.

Предсказание.
Благоприятно. Това заболяване не представлява никаква опасност и трае 3–5 дни.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

а) Трябва да се премахнат причините (пухени постелки, завивки и пр.), защото в противен случай болестта много лесно може да се повтори.

б) На болното дете да се направи 1–2 вечери подред топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек.

в) До изриване на болното сутрин и вечер да се облича „мокра риза”, натопена в топла солена вода (37°С), и да се завива добре с вълнени завивки, за да се изпоти хубаво.

г) Щом се появят пъпките, да му се измие тялото добре с хладка (32°С) вода.

д) Всекидневно (започвайки от следния ден) на детето да се прави цяла топла баня с отварка от борови игли или от трина (36°С за 10 минути), а вечер – коремен компрес, натопен в топла отвара (36°С) от трина или в хладка вода.

е) Изривът да не се мие със сапун, а само с отварка от трина или от трици, като се изсушава много добре след измиването само с поливане. При нужда след банята може да се употреби и народната пудра, посочена при спарване у децата. Болното да се изнася по-често на чист въздух, за да заякне и се закали. Това ще го предпази най-добре от повтаряне на болестта.

Вътрешно.
Отварка от решетка (1 корен от решетката се нарязва на дребно и се вари в 500 г вода 1/2 час. Отварката се пие сутрин, обед и вечер по 1/2–1 кафена чашка преди ядене) или пък отварка от слез.

Диета.
Също, както при строфулус.

НАПУКВАНИЯ НА КОЖАТА

Причини.
Често напукванията на кожата са последица от бързата промяна между много студен и много топъл въздух особено при студен и влажен вятър или когато се излезе от топла стая с влажни ръце на студения въздух.

Признаци.
У децата, пък и у възрастните, често се напуква кожата на ръцете и краката, особено есен и пролет, а при хрема се напукват и устните, носът, даже и брадата. Кожата изглежда като че ли по нея са правени резки, от които понякога тече лимфа или кръв.

Лечение:

а) Вечер пукнатините да се обвиват с леки компреси, натопени в топла отварка (36°С) от трина и трици.

б) По-големите деца трябва един път дневно да си потопяват ръцете или краката в хладка вода (30°С) по 1–2 минути за разхлаждане и заякчаване, след което ръцете и краката много добре да се изсушат и намажат с глицерин, разреден с малко сок от лимон. Мнозина мажат напуканите места с лой или мас, но с това се запълват всичките пори на кожата, което пречи на правилното ? потене.

в) Полезно е всяка вечер да се поставя и коремен компрес, натопен в обикновена хладка вода (30–28°С) или още по-добре в топла отварка (35°С) от трина.

г) При запек винаги топла клизма (36°С).

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер преди ядене – по 1/2–1 чашка чай от бял равнец (попарва се като обикновения чай).

Диета.
Лека вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчукови сокове.

КОПРИВНА ТРЕСКА (УРТИКАРИЯ)

Копривната треска е често заболяване у децата.

Причини.
Понякога употребата на яйца, месо, мляко, боб и други храни, съдържащи много белтъчини, правят чувствителен организма на детето. Стомашно-чревни разстройства, трудносмилаема храна, особено мляко от крава, която се е отелила едва преди 20–30 дни, нервен стомах, някои лекарства, увреждане на бъбреците и други довеждат нерядко до уртикариален обрив.

Признаци.
По кожата се появяват големи с неправилна форма петна (кабари), които сърбят и приличат на увреждания на кожата, предизвикани от ужилване с коприва. Те се задържат за няколко часа, изчезват, появяват се на нови места и така може да обхванат последователно цялото тяло. Обикновено обривът се появява без температура, но при по-изявени случаи може да се появи и температура и детето боледува три-четири дни по-тежко. Обривът се изявява с червен или порцеланов цвят.

Предсказание.
Заболяването е сериозно, защото ако не се лекува, става хронично.

Лечение.
Провежда се от лекар. Понякога е доста трудно, понеже трябва да се изясни причинителят. Чрез отстраняване на този фактор детето може да се излекува. Ако причината не е известна, народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива но 1 кафена чашка от 25–50 г отварка от фий (уров), семе. Към 1 изравнена супена лъжица семе, счукано в дървен хаван, се прибавят 1–2 чаени лъжички мед и се вари 10 минути в 300 г вода. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед или захар и лимон по вкус.

Диета.
На първо място трябва да се отстранят онези храни, които предизвикват обрива. Освен това да се намали количеството на храната, като временно се отстранят месото, яйцата, рибата, консервите, солените храни, даже понякога и доматите. След това оставете детето по-продължително време на вегетарианска храна – предимно растителна с повече плодове и зеленчуци, винаги добре измити, или обикновена храна без свинско, говеждо, овче и консервирани меса и риби, а също и без прясно мляко, яйца, сухи плодове, бобови растения, орехи в сурово състояние, какао, шоколад, хайвер.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пие и пуши в стаята на болното).
Храната да е варена или печена (но не и пържена), винаги пасирана във вид на пюре или каша. На закуска детето да изпива 1 чашка овесено мляко (1 супена лъжица очистен и измит овес се вари в 300 г вода, докато зърната се разпукат напълно, след което се цеди през кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед или захар и лимон по вкус) с малко леко препечен хляб или бисквити. Преди обяд и вечеря да се изяжда 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, която да е богата на витамин Е и С, може да изяжда 30–100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле или прясна риба, варена или печена, но не пържена). На вечеря на болното да се дава безмесна храна – гъсти и пасирани супи, чорби от зеленчуци и корени, пюрета от картофи, моркови, спанак, лапад, компоти, кремове (ако уртикарията не е от белтъчини) и кисело мляко с малко препечен хляб – всички добре сдъвкани. След обяда и вечерята да му се дава по 1/2–1 изравнена чаена лъжичка от следната смес: 100 г пудра захар и 5 г рафинирана сяра с малко чай от лайка (1 супена лъжица цвят се запарва с 200 г вряща вода, кисне 1 час и се прецежда).

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие следната запарка: 15 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват в 250 г вряща вода и като клокнат три пъти, се свалят. Като изстине отварката, се прецежда през тънка кърпа.

II. Два часа след ядене болното да изпива 1 кафена чашка отварка, приготвена от 3 ореха, счукани с ядките и черупките, с 1 супена лъжица корени от гръцка коприва, 1 супена лъжица корени от репей и 1 супена лъжица очистени зърна от овес. Поставят се в 1200 г вода на тих огън и се варят 20 минути, след което се добавят по 1 супена лъжица борови връхчета, жълт кантарион и мента пиперита и се варят още 15 минути заедно с 1 лимон, разрязан на 4 части. Веднага се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед, захар или сироп и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) задължително клизма с 250 г топла вода, последвана първите три вечери подред от цяла баня (37оС за 10 минути) с разтвор от 20–40 г (според възрастта на детето) сода бикарбонат. След нея се прави сухо увиване с хавлия и 1–2 одеяла за по-бързо изпотяване и препотяване, което се познава по изсъхналото чело. Ако уртикарията не изчезва от тези три бани, да се направят бани с отварка от борови клони (1 голямо снопче с 1 двойна шепа корени от коприва се варят 20 минути в една кофа вода, след което се прибавят по 50 г орехови листа, листа от смрадлика и от черница и врят още 15 минути). Следва сухо увиване, както е казано вече. С една и съща отварка може да се правят бани три вечери подред. След последната баня измиването да не става със сапун, а с яйце (белтък и жълтък, добре разбити); накрая да се облее с чиста топла вода. Преди обличането с чисти дрехи пъпките по тялото да се намажат с чист зехтин или с медена вода (1 чаена лъжичка чист мед се разбърква в 100 г вода), или с меден мехлем (50 г чист мед и 50 г бяло брашно се разбъркват с малко топла вода, докато стане достатъчно гъста кашица). Последните две средства се препоръчват, когато пъпките са разчесани от детето. След намазването на ръцете и краката на детето да се обличат стари дрехи, за да не раздразват пъпките.

След баните пъпките да се пудрят с „народната” пудра, дадена при спарване на децата.

СУХА И ГРАПАВА КОЖА

Причини.
Някакво сериозно разстройство на потните жлези във връзка със смущения в жлезите с вътрешна секреция, като хипотиреоидизъм (недостатъчно тиреоидно вещество), или някакво разстройство на самата кожа във връзка с неправилно хранене.

Признаци.
Необикновено суха и грапава кожа.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

а) Първите 1–2 вечери подред на детето да се направи топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка с 200–500 г вода (според възрастта).

б) Всекидневно още в кревата да се направи сух четков масаж (3–5 минути) най-добре с кадифена ръкавица, последван от лека разтривка на тялото с бадемово масло или с чист зехтин (не олио). След това детето да се положи в леглото за няколко минути, за да се стопли отново. Преди обяд, ако е лятно време, да му се направи слънчева баня със зелени листа (без листата е вредна) между 10 и 11 часа с продължителност 20–30 минути, последвана или от поливане със слънчева вода, или от кратка (3–5 минути) речна или морска баня. Вечер (през вечер) цяла топла баня (38°С за 20 минути) с отварка от трина или още по-добре с отварка от борови клони, трина и орехова шума, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване. През вечер да му се прави коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, и малка торбичка от тънък плат, напълнена с хладък селски хлебен квас, привързана отпред на шията над адамовата ябълка. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Вътрешно.
Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1/2–1 кафена чашка (според възрастта); може да се подслади с мед.

ПОТНИЦА

Причини.
У малките деца се дължи на многото дрехи, с които ги претрупват.

Признаци.
Явява се обикновено изведнъж подир обилно потене поради телесна умора, пиене на горещи питиета и други. Болното чувства горещина и сърбеж на някои части, а понякога и по цялото тяло. По кожата се появяват дребни водни мехурчета, големи колкото просени зърна, чиято основа е нормална или слабо зачервена. Силният сърбеж дразни детето, поради което като усложнение може да се появи зачервяване.

Първа помощ.
Да се премахне причината на потенето, многото пелени и дрешки. Всяка сутрин тялото на детето да се измива добре с хладка (35°С) солена вода (на 1 л вода – 1 чаена лъжичка морска сол), след което да се посипе с народната пудра, дадена в спарване у децата.

Ако сърбежът е много силен, да се измие кожата на детето с тричава отварка или още по-добре да му се направи цяла топла тричава баня (36°С за 10 минути).

Да се преоблича често болното.

ПОДСИЧАНЕ

Причини.
Допирането на урина и изпражнения много лесно раздразва кожата на кърмачето (ако не се държат достатъчно чисто или страдат от диария). Влиянието на горещината, особено на слънчевите лъчи, върху откритите части също може да предизвика подсичане.

Признаци.
У малките пълни деца в гънките на кожата, зад ушите и пр. обикновено, ако не се полагат особено грижи за чистотата, се появява силна червенина, придружена от болки, понякога доста силни, сърбеж и повърхностни изриви, от които се отделя течност със силна, особена миризма.

Предпазване.
Подсичането може да се избегне с пазене на чистота, смяна на пелената на детето (когато е нечисто), пудрене с „народната пудра”, често къпане и като се премахнат всички причини за дразнене на кожата.

Лечение.
В леки случаи:

а) майката трябва да полага грижи за чистотата, които препоръчахме за предпазване от подсичане;

б) да прави чести омекчителни промивки на спарените места с хладка (30oС) отварка от трици или с отварка от трина, или с отварка от ружени корени (1 шепа корени на 500 г вода се варят, докато водата остане 300 г) и да предпазва болезнените места от търкане едни о други, като ги отдели с глинен компрес от чиста хума, разкисната във вода, или с платно, натопено в глицеринов мехлем.

В тежки случаи да се прибегне и до общо лекуване за засилване на организма. Още в началото на лечението да се направи 1–2 вечери подред топла клизма (37°С), съчетана с топли бани с отварка от трина и коремни компреси.

Вътрешно и диета, както при спарване у децата.

СПАРВАНЕ, ЗАЧЕРВЯВАНЕ (ИНТЕРТРИГО) НА КОЖАТА

Причини.
Неправилна обмяна на веществата, неправилно хранене, замърсяване, прегряване чрез дебело обличане и други.

Признаци.
Явява се най-често по гънките на кожата, която се зачервява, възпалява, става влажна, болезнена и започва да сърби, а понякога се образуват и малки ранички, пришки и пукнатини, които се покриват с вонящ секрет. Кожата бива оголена, синкава. Най-честите места, които се спарват, са подмишниците и слабините, гънките на бедрата.

Лечение.
Болното място да се измива често (5–6 пъти) с хладка вода или с чай от лайка и доброкачествен (нелютив) бебешки или глицеринов сапун. След това кожата да се изсушава добре и напудря със следната народна пудра, която може да се набави от аптеката: боракс на прах 5 г и нишесте 50 г.

Децата трябва да се пудрят след всяко намокряне, като старата пудра се избърсва с мека кърпа. Да не се увиват с много пелени или дрехи.

Ако с тези средства не се постигне подобрение, всяка сутрин на детето да се прави по една цяла топла баня (36°С за 10–15 минути) с отварка от борови клони или с отварка от трина, а вечер да му се поставя коремен компрес, натопен в същата топла отварка или в хладка вода (32°С). От тези бани и компреси кожата заяква и детето престава да се подсича.

При запек (даже еднодневен) – топла клизма (37°С).

Диета.
Ако детето не суче, да му се дава лека вегетарианска храна с малко мляко и повече сурови плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или сокове от тях, а особено от спанак, моркови и алабаш.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер преди лягане на по-големите деца да се дава по 1 кафена чашка чай от бял равнец с мед.


ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Кожата на децата през първите месеци е така нежна, че лесно реагира на външни и вътрешни влияния. Изривания се появяват особено лесно по гънките на шията, слабините и при изхода на правото черво. Явяват се и обриви, които понякога бързо се разпростират и могат да обхванат цялото тяло. Тогава децата са неспокойни, плачат, спят малко и поради това отпадат. Такива състояния се предотвратяват най-лесно чрез поддържане на чистота. Детето никога не трябва да се оставя мокро, а да се почиства веднага. След къпане кожните гънки да се изсушават грижливо и да се поръсват с „народната” пудра, дадена при спарване и зачервяване у децата. При изривания силно възпалените места да се потупват с памук и след това да се поръсват с казаната пудра. Къпането да не се прекратява.

Когато в червата се развива някакъв възпалителен процес, той често се изразява чрез кожни изривания в повечето случаи под формата на силно сърбящи пъпки. В такъв случай преди всичко трябва да се премахне основната причина на изриването (храносмилателното разстройство) чрез подходяща диета, при която децата да не се хранят с мляко. При такава диета бързо изчезват възпаленията на кожата и пъпките.

Децата често да се излагат на въздух, всекидневно да се къпят и пудрят с казаната пудра, а през нощта да им се поставят компреси на корема (най-добре натопени в отварка от трина).

Обстоятелството, че тези кожни болести у децата са много чести, пък и не твърде голямата сериозност, която представляват повечето от тях, е причина да не им се обръща достатъчно внимание и да не се полагат за тях грижите, които заслужават. Наистина в много случаи тези болести изчезват от само себе си така бързо, както са се и появили. Но често липсата на внимание ги усилва до неприятни размери и такава болест, която би изчезнала скоро след добро гледане още в самото начало, става после твърде упорита.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ


eXTReMe Tracker