|
Share

* Менструални спазми
* Критична възраст с изобилна менструация
* Критична възраст с прилив на кръв в главата, топли вълни, сърбеж

* Критична възраст (климактериум). Общи положения
* Силно маточно кръвотечение (метрорагия)
* Изобилна менструация (менорагия)
* Болезнена менструация (дисменорея)
* Твърде ранна менструация
* Късна поява на менструация
* Отсъствие на менструация (аменорея)
* Ненавременно спиране на менструацията
* Избързване на менструацията
* Закъсняване на менструацията
* Общи положения

МЕНСТРУАЛНИ СПАЗМИ

Причини.
Настинка, различни смущения в протичането на менструацията.

Признаци.
Жената има болки (подобни на колики) ниско в корема, в областта на матката и яйчниците, придружени от главоболие и напъни за повръщане. В повечето случаи те се явяват преди менструацията и изчезват, когато кръвоизтичането е най-изразено.

Лечение.
Общо и в зависимост от причината, която го предизвиква. При поява на спазмите жената да лежи, като си постави топли компреси в долната част на корема най-добре с торбичка, напълнена с търпимо горещ сварен ечемик (врял 10 минути) или с попарена трина; държат се най-малко половин час. След това на същото място да се постави млечен компрес с прясна топла извара (вж. том I) или торбичка с топла лапа от праз лук (вж. том ІІІ „Болки в ухото”), или пък топла лапа от шишарките на хмела (вж. том I). Млечният компрес и лапите се държат до уталожване на болките.

При главоболие на тила се слага торбичка с квасец (вж. том I). Да се правят топли задръжни клизмички (38°С).

Сутрин с помощта на кратки студени фрикции (20°С), и то непосредствено след ставане от леглото, да се усили нервната система.

Вътрешно.
Да се пие всеки час топъл чай от лайка или от маргаритка (бяла рада) – попарват се листата и цветовете и се пие като топъл чай от лайкучка. Или 3–4 пъти на ден да се вземат по 30 капки обикновена валерианова тинктура (от аптеката).

Диета.
Да се употребява лека вегетарианска храна с повече сурови плодове и зеленчуци.

Самовнушение.
Както при аменорея.

При лечението да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, тъй и казаното за менструация.

КРИТИЧНА ВЪЗРАСТ С ИЗОБИЛНА МЕНСТРУАЦИЯ

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при изобилна менструация жената да изпива по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки, 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 1/4 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 винена чашка отварка от медуница (листа и цвят), маточина, овчарска торбичка, полски хвощ и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при менструация с топли вълни.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от овес – 2 супени лъжици овес се запарват с 600 г вряща вода; вари се 20 минути, веднага се прецежда и се засилва с 50 г сок от сурови корени от магданоз, смлени и изстискани. След ядене да изпива 1 чашка кафе от леща (пече се и се вари като турско кафе – на 50 г вода 1 чаена лъжичка кафе).

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка от медуница и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер жената да лежи в кревата с приповдигнати на възглавница крака, като налага долната част на корема си с торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от 9 супени лъжици суров кромид лук, ситно настърган и засилен с 3 супени лъжици ситна сол, отгоре се слага лека превръзка и така се спи. Едновременно тилът се налага с торбичка от тензух, напълнена със сурови картофи, настъргани на по-едро ренде, а отгоре се слага шапка от чорап.

V. Сутрин. Както при буква А.

Важна добавка. През времето, когато жената няма никаква менструация, да прилага лечението, дадено в точка А.

При лечението да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, тъй и казаното за менструация.


КРИТИЧНА ВЪЗРАСТ С ПРИЛИВ НА КРЪВ В ГЛАВАТА, ТОПЛИ ВЪЛНИ, СЪРБЕЖ

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес:

обикновена валерианова тинктура 20 г

тинктура от глогов цвят 20 г

вода от костилките на кайсиите 15 г

камфор на прах 1 г

олио мента (мента на капки) 15 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, горска лазаркиня (листа и цвят) и леонурус (листа и цвят) – по 100 г, жълт смил (цветните главички) 75 г, лавандула, липов цвят, маточина, овчарска торбичка, риган и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка кори от портокал и 3 зелени листа от лимон от вечерта се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупена цяла нощ. Сутринта се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка сутрин на първа закуска жената да изпива 1 чаша овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 600 г вода се варят, докато зърната се разворят; като поизстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване), подсладено с мед и лимон по вкус, и парче ръжен хляб. Полезно е седмично два пъти (понеделник и сряда) на обяд да изяжда по една момица (овча или свинска), приготвена като кюфте, а във вторник и петък по едно кюфте, приготвено от белите бъбреци на овен, мъжко теле или нерез. Забранени са раци, миди, старо сирене и кашкавал.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от 25 шипки, разрязани на две – счукват се в дървен хаван на кашица и се изсипват върху 500 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене при високо кръвно налягане да изпива 1 ракиена чашка настойка от 15 зърна карамфил – заливат се от вечерта с 300 г топла (39°С) вода; кисне захлупена цяла нощ и сутринта се пие. При ниско кръвно налягане да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 50 г чисто печено и смляно кафе и сока на един цял лимон, като преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява на дъното.

IV. Десет минути след настойката или пък сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка: при високо кръвно налягане – от агримония и пр. (вж. точка ІІ), а при ниско кръвно налягане и измършавяване – от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 супени лъжици корени от обикновена коприва, 3 супени лъжици очистен овес (зърна) и 1 лимон, разрязан на 4 части – в 1600 г вода се вари 20 минути, след това се прибавя по 1 пълна супена лъжица борови връхчета, бял равнец и исландски лишей и се вари заедно с 1–2 супени лъжици чист пчелен мед още 15 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се също подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това при силен сърбеж тялото се разтрива с длан, натопена в отварка от смрадлика (листа) – 3 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица готварска сол и оцет. В останалите случаи се слага коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от лайка, а отгоре сухо хасено парче и фланелен пояс. Едновременно и в двата случая тилът се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2–3 супени лъжици настъргани диви кестени, или със сурови картофи, настъргани и полети с 50 г прясно мляко – киснат 30 минути и се изстискват добре, а отгоре се слагат вестник и шапка от чорап. При тежко главоболие е добре на главата да се постави цяла „шапка”, ушита от тънко хасе, напълнена с квасец, засилен с 10–12 супени лъжици диви кестени (или с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на каша), или пък сурови картофи, настъргани и полети с 50 г винен оцет – киснат 30 минути и се изстискват, а отгоре се поставя друга шапка.

Забележка.
При хроничен запек вечер преди заспиване да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист/Senna/ (шушулки, леко опечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение (вж. „Аменорея”), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през устата. Повтарят се и преди лягане.

Неделя. Пълна почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

Важни добавки:


1. При гадене и хълцане от сутринта до вечерта жената да носи в областта на слънчевия възел (на корема под лъжичката) 1/2 глава прясно отрязан кромид лук с корените нагоре, поръсен с камфор на прах на върха на ножа и закрепен с бинт.

2. Да живее на чист въздух и при възможно по-голямо спокойствие, като избягва преумората – умствена, полова и физическа.

3. Ежедневно да прави разходки поне по 2 часа и вечер рано да ляга – не по-късно от 10 часа.

През летния сезон може да прави слънчеви бани със зелени листа, последвани от поливане с хладка слънчева вода, или пък минерални бани по съвета на лекаря. Студени морски и речни бани да не се правят.


КРИТИЧНА ВЪЗРАСТ (КЛИМАКТЕРИУМ). ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Критична възраст се нарича този период от възрастта на жената, когато в нейния организъм настъпват смущения, причинени от загасване на някои от половите функции. Той обикновено не настъпва изведнъж. Загасването на цикъла се проявява преди всичко с промени в менструацията. Времето от появата на първите признаци до настъпването на края на менструационната дейност е критичната възраст. Тя обикновено продължава около две-три години. При различни жени настъпва в различна възраст – обикновено между 45 и 50-годишна възраст. След това настъпва пълно прекратяване на менструацията.

За спирането на менструацията имат значение климатът, начинът на живот, хранене и труд и др. В някои случаи менструацията спира много рано – още на 35-годишна възраст, и има наследствен характер. Тя обаче може да спре и по-късно – към 55–60 години.

Признаци.
Предвестници за прекратяването на менструацията са обикновено настъпващите няколко години по-рано повече или по-малко значителни разстройства в дотогава нормалните менструации. Тези отклонения се изразяват в постепенно намаление на отделящата се кръв и в скъсяване на менструационния период, в други твърде чести случаи е обратното – отделянето на кръв става все по-обилно и по-продължително, така че отделните менструални периоди се сливат и се разпознават само по усилването на кръвотечението. Най-после менструациите идват все по-рядко след неравномерни и често твърде продължителни периоди, които понякога стигат до 6 месеца. Само в редки случаи настъпва ненадейно прекратяване на месечните кръвотечения, несъпроводено от никакви разстройства. Най-често жените се оплакват от прилив на кръв в главата, топлина, зачервяване, сърцебиене, изпотяване и студени тръпки след това. Освен това жената има често главоболие, безсъние, замайване, шум в ушите, изтръпване на ръцете, лицето се набръчква, загубва своята изразителност и свежест, лесно се уморява. През това време понякога тя е много възбудена, тревожи се от най-дребните неща, друг път изпада в мрачно настроение и не се интересува от нищо. Някои жени имат болезнен страх. При неустойчиви жени може да настъпи и психическо разстройство. Настават разстройства и в различните органи. Появява се запек или диария, образуват се изобилни газове в червата, често уриниране, болки в кръста, а понякога и спазми (схващания) на крайниците. Тези прояви имат временен характер и могат да бъдат отстранени чрез подходящи средства.

През време на критичната възраст жената запазва половото чувство, макар и да са спрели менструациите. Обаче забременяване може да настъпи до една година от пълното прекратяване на менструациите.

Предпазване.
Жената на 40 години не бива да измени своя начин на живот, ако се чувства, разбира се, напълно здрава. Но трябва да се облича по-добре, с по-топли дрехи и непременно да започне правилно и редовно (сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане) дълбоко дишане с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика”). Трябва също да се избягват всякакви вредни влияния върху общото състояние на организма, като настинка, вълнения, заседнал живот, безсънни нощи, всякакви излишества; трябва да се премахнат всякакви раздразнения, гняв, досада, също да се избягват уморителните движения, да не се употребяват месо, алкохол, тютюн, кафе, старо сирене или солен кашкавал. Полезна е работата с умерени движения – повече на открито, но без особено напрягане.

Храната трябва да е вегетарианска, с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити) и чер тричав хляб. Всички други храни – сирене (несолено), масло, яйца и пр. – да се употребяват много внимателно. Добре е сутрин да се закусва само с плодове. След няколко дни вече не се чувства нужда от хляб. Такава храна е особено полезна, защото предпазва от запек (състояние, което трябва непременно да се избягва) и други тежки разстройства. Добре е жената да пие повече чай от липа .

Добре действа и сутрешният сух четков масаж, последван от коремна баня (25 оС за 20–30 минути), или пък всяка вечер да се прави топла баня (36 оС за 10–15 минути). През време на менструацията бани да не се правят. През летния сезон да се отбягват морските бани. При спазване на всички тези предписания менструациите ще се прекратят леко, без разстройства.

Лечение.
Най-напред трябва да се изключи някакво заболяване, като се направи подробен лекарски преглед. След това от народната медицина лечението се провежда по два начина.

СИЛНО МАТОЧНО КРЪВОТЕЧЕНИЕ (МЕТРОРАГИЯ)

Изобилното маточно кръвотечение, което няма нищо общо с менструацията, се нарича метрорагия. Наблюдава се във всяка възраст.

Причини.
У по-млади жени се явява във връзка с нарушение на бременността, при извънматочна бременност, при възпаление на матката и тръбите, при тумори. Обилно кръвотечение може да настъпи и след аборт или раждане, ако са останали части от плода или от плацентата. В по-възрастните жени маточните кръвотечения най-често се дължат на смущения във връзка с критическата възраст или пък на туморни образувания. В някои случаи метрорагията се дължи на психически причини – истерия, силни душевни вълнения, като страх, тъга и пр., порок на сърцето, болести на бъбреците, далака и пр.

Най-честата причина за изобилно и продължително кръвотечение е помятането, когато в матката остане част от плацентата.

Признаци.
Изобилно маточно кръвотечение (често подобно на кръвоизлияние), което е независимо от менструацията. Понякога продължава 30 дни и повече.

Временните силни кръвотечения се случват често пъти след аборт, раждане, след болест, придружена с трескаво състояние, и пр. Те може също да имат нервен характер и да се явят след силна уплаха.

Хроничните силни и продължителни кръвотечения (8–14 дни) почти винаги се дължат на заболяване на половите органи или пък са резултат на някаква болест, която оказва неблагоприятно влияние на кръвообращението и кръвообразуването. Тук се отнасят кръвните заболявания, заболяванията на сърцето, белите дробове, на бъбреците и др.

Лечение.
Да се търси бърза лекарска помощ. Народното лечение е общо и според причините, които предизвикват заболяването (миома, тумор, рак и пр.). Ако причината е неизвестна, лечението е общо и по начина, изложен за изобилна менструация.

Освен това болната да легне по гръб в леглото, като задната част на леглото (при краката на болната) се повдигне с около 25 см. На болната да не се позволява в никакъв случай да става от леглото, даже за ходене по нужда; да й се направи клизма, за да се освободят червата.

Освен това, когато жената страда от силно маточно кръвотечение, на корема често да се слагат студени компреси (без вълнена обвивка), а във влагалището – чист памук, увит в стерилизирана марля. Не трябва да й се позволява да се сближава с мъж или ако това се позволява от лекар, сближаването да бъде твърде умерено; да не се оставя също да кърми деца.

Вътрешно.
Против силното маточно кръвоизлияние болната наред с казаните за менорагия средства да пие и:

а) отварка от имел: вземат се 2–3 стръка (клонки) имел и се варят в 1/2 л вода, докато остане наполовина – пие се по една кафена чашка сутрин и вечер преди ядене; или:

б) силен чай от цариче: 15 г цариче се попарва с 1/2 л вряща вода и кисне 1 час – пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка; или пък:

в) отварка от къпина (корени), дъбова кора, дебела мара, хмел, полски хвощ, овчарска торбичка и малина (листа); от общата смес, приготвена от по равни части от всяко, се вземат 2 супени лъжици и в 1/2 л вода на тих огън се вари, докато остане наполовина – пие се студена и често (всеки 15 минути) глътка по глътка, докато спре кръвотечението. Полезно е половин час след обяд болната да изпива дневно или по 1 лист желатин, разтворен в 1 чаша вряла вода, и към него да се прибави (за вкус и отнемане на миризмата) по 1 чаена лъжичка фруктов сироп, или пък смес от 1/2 кг суха бакла, опечена като кафе и разбъркана с мед да стане като каша – взема се 2 часа след ядене по 1 супена лъжица.

Вместо вода да пие само чай от цариче.


ИЗОБИЛНА МЕНСТРУАЦИЯ (МЕНОРАГИЯ)

Причини.
Недоразвити полови органи, неправилно положение на матката, възпалителни заболявания, тумор в матката, боледуване от хемофилия, чести раждания, сърдечни заболявания.

Признаци.
Менструацията е често преждевременна, обилна (често прилича на кръвоизлияние) и продължителна (6–8 дни и повече).

Усложнения.
Ако не се лекува своевременно, изтощава организма и причинява анемия. Като твърде силни трябва да се смятат онези кръвотечения, които настъпват по-рано от три седмици след спиране на менструацията и които имат явните признаци на прогресиращо малокръвие: главоболие, шум в ушите, повръщане, бледен цвят на лигавите ципи, умора, сърцебиене, задух и пр.

Предпазване.
Страдащите от обилни менструации не трябва да си позволяват твърде силни, разгорещяващи движения, като танци, скачане и пр.; не трябва да употребяват раздразнителни, възбуждащи и горещи яденета и питиета. Те не трябва да носят къси и тесни дрехи. Трябва да избягват всякакви вълнения. По-малко да стоят прави и по-малко да седят, а повече да лежат. Ползването на горещи бутилки за стопляне е безусловно вредно; напротив, въздухът в стаята трябва да бъде прохладен. Изобщо жена, която е предразположена към изобилна менструация, трябва да се пази особено внимателно във време на периода. Два-три дни преди това тя трябва малко да се движи, да не се изкачва и слиза по стълби, да не вдига и да не носи тежки предмети и ако има възможност, да лежи спокойно на легло с повдигнат (на възглавница) таз. Когато кръвта намалее, болната може да стане от леглото, но и след това тя трябва да се пази от усилени движения, да се разхожда на чист въздух, като често си почива. Трябва редовно да отива по нужда (вж. „Запек”).

Първа помощ.
Когато менструацията продължава да е изобилна или не дохожда навреме, болната непременно трябва да се съблече и да се остави на легло, като й се осигури пълно физическо и душевно спокойствие. Твърде е важно да се отслабят всички връзки (ако болната има такива) и всичко, което пречи на кръвообращението.

Ако е изгубила повече кръв, да се сложи главата по-ниско от останалите части на тялото и да се потърси бърза лекарска помощ, при това да се махне възглавницата, а под кръста и краката да се постави нещо, тъй че да се образува наклон по посока от краката към главата. На корема да се слагат или студени компреси (10°С), натопени във вода и оцет наполовина (компресът да се държи по два часа, като всеки 20 минути отново се накисва), или пък торбичка от тензух (30 на 20 см), която да покрива долната част на корема заедно с половите органи, напълнена с хладка лапа от суров кромид лук, на ситно нарязани 15 супени лъжици, и готварска сол 5 супени лъжици; държи се 8 часа и се сменя с нова. По време на лежането добре е прозорецът да се държи отворен и да се диша дълбоко. При силно кръвотечение да се лежи на легло, докато трае менструацията, и още на първия ден да се направи вече казаното.

При много силна менструация освен казаното по-горе добре е да се вкара във външните полови органи малко отварка от дъбова кора, като се закрива половият орган с памук, за да може да се задържи течността повече време (между срамните устни). Първия ден се вкарва 1 супена лъжица отварка от дъбови кори, от втория до петия ден – по 2 лъжици, и от шестия ден намалява пак на 1 лъжица.

Дъбово отварка се прави, като се взема дъбова кора (танин) 50 г на прах и се слага в 1 л червено вино. Оставя се така 24 часа и преди употребата се прецежда и стопля до 35°С. За през нощта е полезно да се постави и коремен компрес, натопен в хладка (20°С) вода и оцет наполовина, който при събуждането да се замени с друг.

При запек – винаги топли (36°С) задръжни клизмички.

Вътрешно.
Според силата на кръвоизлиянието да се дава на болната да взема в указаната последователност едно от следните средства:

Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 7 белтъка от пресни кокоши яйца, 10 г бяла дъвка (сакъз) и 1/2 изравнена чаена лъжичка винена киселина (лимонтозу), стрити на прах.

Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г:

а) отварка от овчарска торбичка, широколистен живовляк (листа) полски хвощ, ранилист (листа и цвят) и смрадлика (листа) – по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупена 10 минути; или:

б) отварка от канела (дарчин) – 10–15 г се вари в 1/2 л вода, докато остане наполовина; или:

в) отварка от полски хвощ, листа от бяла върба, маточина, къпинени листа и цариче. От всяка билка се взема по 50 г и от общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; захлупена, се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
При много силни кръвотечения дъвченето на накиснато от вечерта ленено семе да замества храната. Плодови сокове да се избягват, също да се избягват кафе, чай, какао, месо, риба, яйца, сирене и сладкиши. Да не се яде и тежка храна, като зеле, всякакъв вид тестени закуски и др. Много е полезно болната да взема дневно черупките на 2–3 яйца, опечени и скълцани на прах, като ги прибавя към храната. А след обяд и вечер да изпива и по една чашка кафе от черна бакла или от леща, или пък от бял боб, опечени до слабо зачервяване и смлени като кафе (на 150 г вода се слагат по 2 чаени лъжички). За питие се препоръчва нещо кисело, като лимонада без захар, отварка от лайкучка или маточина (по кафена чашка на половин-един час).

Самовнушение.
Да се прилага по начина, изложен за отсъствие на менструация.

Лечение.
По време между отделните менструации да се приложи общо лечение, целящо да отстрани основната причина. Ако тя не е известна, тогава да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болната жена да взема по 1 супена лъжица настойка от 9 пресни кокоши яйца, добре измити и залети в подходящ буркан със сока на 13 лимона и покрити с кърпа – стоят 3–4 денонощия, за да се разтворят черупките им. След това с една вилица се разбъркват добре, за да се извадят ципите им, без да се прибавя друго нещо. Държи се на студено, за да не вкисне. Обикновено се изпиват 3 такива дози независимо дали е спряло или не кръвотечението.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от изтравниче, медуница (листа и цвят), маточина, овчарска торбичка, полски хвощ и цариче – по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка да се яде повече варено жито или ашуре от него. След ядене жената да изпива 1 чашка от 150 г овесено мляко (вж. „Анемия”), засилено с 1 супена лъжица смлени орехови ядки и подсладено с мед и лимон по вкус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от овес (2 супени лъжици очистен овес в 600 г вода се варят 20 минути; веднага се прецежда и се засилва с 50 г сурови корени от магданоз, смлени на машинка и добре изстискани). Този чай спира кръвотечението.

III. Два часа след ядене при кръвоизлив да изпие наведнъж смес от 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 1/4 чаена лъжичка чиста бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно. При липса на кръвоизлив да взима по 1 бучка захар с 10 капки валерианова тинктура (от аптеката).

IV. Десет минути след вземане на белтъка или капките от валериана да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), горска ягода (листа), невен (листа и цвят), зайча стъпка, овчарска торбичка (листа и цвят) и цариче – по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; вари се захлупена още 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това при кръвоизлив се ляга в кревата с приповдигнати на възглавница крака и се слага на долната част на корема торбичка от тензух, напълнена с 12 супени лъжици суров кромид лук, настърган и разбъркан с 4 супени лъжици готварска сол, а на малкия мозък – торбичка, напълнена със смес от 3 супени лъжици кромид лук и 1 супена лъжица сол; държат се, докато спре кръвоизливът. При липса на кръвоизлив и кръвотечение да се направи влагалищна промивка (36°С) с 1 л отварка от лайка, полски хвощ, смрадлика (листа) и цариче – по 1 супена лъжица от всички се запарва с 1 л вряща вода; вари се 10 минути, кисне 30 минути и се прецежда. След това се налага долната част на корема с топла (36°С) лапа от прясно зеле или праз лук (бялата му част), на ситно нарязани, с прибавка на 25–30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 3 супени лъжици ленено семе и 150 г прясно мляко — вари се да стане гъста лапа. Или пък с лапа от 200 г ориз, 25 сини сливи, 2 супени лъжици ленено семе и 600 г вода – вари се да стане на тесто; отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставя влагалищно тампонче от печен арпаджик, намазано с малко стопена зайча мас и превързано с вълнен конец, а на тила – торбичка със селски хлебен квасец, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша); държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден на долната част на корема се носи мушама от хаваджива (30 на 15 см), отгоре ? се тропосва тънко парче найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната страна и 15 дни от другата и се заменя с нова.

Неделя и при менструация – пълна почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:


1. Лапите и квасецът може да се използват 2 вечери подред, като вечер наново се затоплят и квасецът се засилва с 1 супена лъжица нов квасец за нова ферментация.

2. През време на лечението болната жена да се пази от настинка, като следи краката й винаги да са сухи.

БОЛЕЗНЕНА МЕНСТРУАЦИЯ (ДИСМЕНОРЕЯ)

Нормално менструацията протича безболезнено. У някои жени обаче тя се придружава от различни смущения и особено от различна по сила болка – т. нар. дисменорея.

Причини.
Възпалителни заболявания на матката, стеснение на шийката на матката, тумор (миома), недоразвита матка. Болезнена менструация се среща у жени с особено чувствителна нервна система и у слаби и анемични жени.

Признаци.
Характерен признак на дисменореята са болките ниско в корема и кръста, които могат да бъдат режещи, теглещи, коликообразни или тъпи. Понякога те са толкова силни, че жената е принудена да лежи на легло, не може да си намери място, стене и плаче. У слабите или нервни жени болката може да доведе до припадък. Нерядко на болната се повдига, тя повръща, има главоболие, виене на свят. Понякога, макар и рядко, след една или няколко такива силни кризи от болки от матката изпада ципа – цяла или във вид на малки късчета, това е връхният пласт на лигавата ципа на матката. Понякога болката отшумява на първия или втория ден, след което менструацията протича безболезнено, друг път болката продължава през цялото време. Премине ли този период, жената няма почти никаква болка и се смята здрава.

Първа помощ.
Твърде е важно да се помогне на болната във време на пристъпа на силна болка.

1. Болната трябва да остане на легло и да държи колкото е възможно по-топло на корема и краката си: сухи горещи кърпи, торбички с горещи трици или горещ пясък, тухли, шишета или други съдове, пълни с гореща вода и обвити с фланела, и др. След това да се сложат на долната част на корема торбички, пълни с прясна гореща извара (вж. том I), или пък горещи лапи от ленено семе.

2. Два дни преди появата на менструацията дневно да прави по 1–2 горещи коремни бани (40–42°С), като се стои във водата половин-един час.

3. Горещите коремни бани могат да се заменят с парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик или с попарена трина, с продължителност половин час, или с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, а отгоре се слага топла тухла; държи се 2–3 часа.

4. През нощта да си сложи коремен компрес, натопен в топла отварка от трина и засилен върху половите органи с торбичка, напълнена с топла прясна несолена извара (от това болките бързо намаляват); държат се цяла нощ.

5. Около тялото да се слагат денем и нощем топли шишета или тухли.

6. Независимо от редовността на червата на болната всяка вечер да се правят топли клизми (39°С) най-добре с чай от лайка.

Вътрешно.
Добре е болната жена да пие една от следните отварки:

а) отварка от воден пипер (маясълче) – 2 супени лъжици листа и стебла се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути, като изстине, се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене; или:

б) отварка от семето на люляка – 1 чаена лъжичка в 500 г вода се вари 20 минути и се прецежда, пие се по една кафена чашка всяка сутрин 15 минути преди ядене; или пък:

в) отварка от канела (кора) 5 г, карамфил (зърна) 3 г и лайка (цвят) 50 г – в 1 л вода се вари 30 минути и веднага се прецежда, пие се през време на болките по 1 кафена чашка три пъти дневно.

Диета.
Лека природосъобразна (безмесна) храна, и то в малко количество. Вместо вода се пие чай от ленено семе.

Лечение.
Общо и според причината, която предизвиква заболяването. Ако е от разни разстройства на половите органи (изместена, смъкната, изкривена и възпалена матка, яйчници и пр.) или от малокръвие, силна нервност и др., се лекува основната болест, която го предизвиква. Ако причината не е известна, след преминаване на менструацията, която при това да не е изобилна, народната медицина използва следното лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болната да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката):

обикновена валерианова тинктура 20 г

тинктура от глогов цвят 20 г

вода от горчиви бадеми 15 г

камфор на прах 0,1 г

олио мента 15 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от гръцка коприва (листа и цвят) и широколистен живовляк (листа) – по 50 г, лайка (цвят), невен (листа и цвят) и цариче – по 60 г, и воден пипер 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при отсъствие на менструация. Освен това след обяд и вечеря да взема и по 1–2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе, предварително леко препечено до бежов цвят, за да не става лигава отварката, и лайка (цвят) – по 2 супени лъжици от двете се запарват с 1 л вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бреза (листа), люцерна (листа и цвят), мента пиперита и пелин (листа) – по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка семе от зърнастец (от аптеката) се запарват с 500 г вряща вода; вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие и подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана, и то само от омъжените жени, от гореща влагалищна промивка (39°С) с 1 л отварка от акация (цвят), лавандула (листа и цвят) и лайка (цвят) – по 1 супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; вари се 5 минути и като поизстине до 40°С, се прецежда. След това се поставя влагалищно тампонче, приготвено от 1 изравнена чаена лъжичка пудра захар, увита в марличка и превързана с вълнен конец, за да не се наранят срамните устни, едновременно съчетано (както за жените, така и за момите) с налагане на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка от тензух, напълнена с топла лапа от 200 г ориз, 15–20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1 супена лъжица ленено семе – в 600 г вода се вари да стане на тесто. Коремът може да се наложи и с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 4 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, смачкани на кашица; отгоре се слага фланелено парче и се прикрепва с менструационния бинт. На главата се слага „шапка” от пресен селски хлебен квасец, засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек); отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. В хладно време през целия ден върху половите органи да се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя и при менструация почивка от всичко – пият се само билките, спазва се диетата и се носи мушамата от хаваджива.

Важни добавки:


1. За намаляване на болките преди идване на менструацията, ако няма язва в стомаха или дванадесетопръстника, може като изключение, и то само веднъж, сутрин жената да взема по 1 аспирин, като го изпива разтворен в дадената отварка.

2. След оздравяването добре е болната в продължение още на 1–2 месеца да носи ниско на корема си мушама от хаваджива, за да не се повтарят болките.

3. Ако забременее, много често се случва да оздравее, защото по време на бременността менструацията престава и половите органи се освобождават от болката.

Ако менструацията се яви с много кръв, болната непременно да лежи по гръб и да приложи лечението, дадено за изобилна менструация.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за женските болести.

ТВЪРДЕ РАННА МЕНСТРУАЦИЯ

Причини.
Понякога това се дължи на преждевременна полова зрелост, а в други случаи на дразнене на външните полови органи, нараняване, тумори и др.

Признаци.
За ранна се смята менструацията, когато се появи преди 10-годишна възраст. Когато се дължи на ранен пубертет, тя се придружава и от другите признаци на зрелост на половите органи.

Лечение.
Според причината, която предизвиква ранната менструация. Ако тя е неизвестна, тогава лечението е общо за засилване на организма. За тази цел 1–2 вечери подред да се направят топли клизми (38°С) с чай от лайка. Всекидневно сутрин да се прави коремна баня (37°С за 10–15 минути) с трина или с вода (37–36°С за 10 минути), а вечер – коремен компрес, натопен или в хладка отварка от трина, или във вода и засилен върху половите органи с торбичка, напълнена с топъл (37°С) селски хлебен квас (вж. том I, „Лапи”) – държат се цяла нощ.

Вътрешно.
Препоръчва се чай от ленено семе – пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша, или вино с чесън (вж. „Закъсняване на менструацията”).

Диета.
Както при отсъствие на менструацията.

КЪСНА ПОЯВА НА МЕНСТРУАЦИЯ

Причини.
Наследственост, недоразвита матка или яйчници, аномалия в половите органи, нехигиеничен живот, недостатъчно и лошо хранене, физическо изтощение, някои болести и разстройство на жлезите с вътрешна секреция, анемия, туберкулоза, захарна болест, затлъстяване, душевни болести, като епилепсия, и др.

Признаци.
Късна е появата на менструацията, когато тя настъпи след 16-годишна възраст. За липса на менструация се говори, ако тя не се появи и след 18-годишна възраст.

Усложнения.
Прилив на кръв към главата, често кръвотечение от носа, сърцебиене, нервни и психически смущения.

Лечение.
Общо за засилване на организма. За целта всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на гръбнака с хладка отварка от смрадлика (2 супени лъжици в 500 г вода врят 10 минути) или с вода, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика”). Те се повтарят преди обяд и преди вечеря.

Преди обяд, ако е лятно време, от 11 до 12 часа се прави слънчева баня на корема и на гърба със зелени листа (за 30–60 минути), последвана от обличане на мокра риза, натопена в хладка слънчева вода; лежи се в нея 1–2 часа.

Вечер преди лягане 1–2 вечери подред се прави топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка. След това жените да си направят влагалищна промивка с горещ чай от лайка и бъзов цвят (по 2 супени лъжици от двете се попарват с 1 л вряща вода), последвана през вечер от гореща баня на краката до под коленете (45°С за 10–20 минути), сухо изтриване и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина, засилен върху половите органи, малкия мозък (тила) и опашката с торбички, напълнени с топъл селски хлебен квас (вж. том I); държат се цяла нощ заедно с тампонче (за жените), приготвено от печен кромид лук с бяла дъвка, захар и камфорово масло. През вечер пък се правят парни компреси с търпимо горещ полусварен ечемик за 1/2 час на половите органи и опашката, последвани от същия коремен компрес, засилен със същите торбички с квас, и тампонче за жените, както по-горе; държат се цяла нощ.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на вътрешните средства и диетата.

Вътрешно.
Да се пие едно от средствата, дадени при отсъствие на менструация, или пък отварка от сплита на кромид лук, карамфил и нишадър: 1 кг сплит се нарязва на дребно и се сварява в 2 л вода, докато остане 1 л отварка, прецежда се в по-малък съд, прибавят се 13 г счукан карамфил и 15 г нишадър и се оставя на огъня да поври още 10 минути – пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една ракиена чашка; или хряново вино: 100 г хрянови корени, на ситно рендосани, киснат в продължение на три дни в 500 г чисто вино, след това се прецежда – пие се едновременно с едно от другите средства на обяд и вечер след ядене по една ракиена чашка.

Диета и самовнушение, както при отсъствие на менструация.

При желание може да се приложи изцяло лечението, дадено за липса на менструация.

ОТСЪСТВИЕ НА МЕНСТРУАЦИЯ (АМЕНОРЕЯ)

Причини.
Недоразвити яйчници и матка, аномалии в развитието им, оперативно премахване, някои заболявания, като диабет, туберкулоза, анемия, възпаление на яйчниците или матката. Значение имат и силните душевни вълнения, лошите битови условия, тежкият труд, преумората, лошото хранене, смяната на климата.

Признаци.
Липсата на менструация може да се съпровожда с главоболие, безсъние, отпадналост, сърцебиене, изпотяване и топли вълни.

Усложнения.
Когато менструацията липсва по-продължително време (1–2 години и повече), болната може да получи невроза.

Първа помощ.
При закъсняване на менструацията, ако болната е пълнокръвна и със здраво телосложение, полезно е:

1. Да се направи топла клизма (39°С) с чай от лайка.

2. След клизмата да се направят (за привличане на кръвта към половите органи) горещи бани на краката до под коленете (45°С), като се сложи във водата една-две шепи синап (хардал), морска сол или оцет. Баните да се правят сутрин и вечер и да продължават по 20 минути.

3. Когато настъпи времето за менструация, полезно е да се направи продължителна топла коремна баня (37°С за 30 минути) или да се постави на корема компрес, натопен в топла отварка от трина или в топла вода.

4. При закъснение на менструацията препоръчва се още (но само на девиците) да се направи цяла топла баня (37°С за 15–20 минути) и след това да се легне в постеля.

5. При болки в стомаха добре е коремът да се наложи с топла лапа от лайкучка.

6. Полезно е също три дни преди менструацията болната да си прави топли клизми (39°С) с чай от лайкучка или с топла вода.

Вътрешно.
Препоръчва се чай от лайкучка или от мащерка – по 1 супена лъжица от едната или другата билка се запарва с 1/2 л вряща вода; кисне захлупено 1/2 час, след което се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една чаша. Или отварка от воден пипер (маясълче) 50 г, розмарин 10 г, маточина (листа) 10 г, черешови дръжки 10 г. Нарязват се в обща смес и от нея се взима 1 супена лъжица за 200 г вода; вари се 5 минути. Пие се, докато е хладка, два пъти дневно – сутрин и вечер (тази отварка се употребява, ако спирането на менструацията не е последица от забременяване). При идването на менструацията 3–4 дни да се пие чай от ленено семе.

Забележка.
Ако след употребата на тези средства не се появи кръв, трябва внимателно да се следи състоянието на болната и да се пристъпи към общото лечение.

Диета.
Лека безмесна храна с повече плодове и зеленчуци.

Лечение.
Когато няма промени или заболявания, достатъчни са само хигиенни и диетични мерки; при налични смущения се лекува самата причина. Освен това народната медицина прилага следното.

А. В по-леки случаи:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка и на следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят по 12 г, 1 г камфор на прах и 15 капки олио мента (мента на капки).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, дръжки на вишни, орлови нокти (листа и цвят), синя тинтява (листа и цвят), слезен (корени) и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 пълна лъжичка външни люспи от главите на кромид лук и 3 зърна чисто сурово кафе се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн – не!
Да се отбягват силните кафета и чаят.

На обяд заедно с другата храна (със салата от червен кромид лук и магданоз – листа, домати и краставички с оцет или лимон и чист маслинен зехтин по вкус) може да се изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба – речна или океанска. На вечеря – безмесна храна: кисело мляко с 1–2 супени лъжици сурова настъргана целина (дава хубав тен на лицето), зеленчукови и тестени ястия и компот с малко леко препечен хляб. При това храната да е слабо солена и добре сдъвкана. На обяд и на вечеря да се взема и по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки не са достатъчни, да се пие отварка от магданоз (листа) – 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 100 г прясно краве масло и 1 изравнена супена лъжица течна мурова борова смола (колофон, чамсакъз).

Приготовление:
Медът и маслото леко се затоплят и се бъркат заедно, след което се прибавя смолата и отново се бърка да стане хубава смес, без да завира.

IV. Десет минути след сместа да се изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), глог (плод и цвят), жълт кантарион, жълта тинтява, лопен (корени), мента пиперита, пелин (листа и цвят), салвия (листа и цвят), риган и седефче – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка.
Три дни преди идването на менструацията вместо дадената отварка в точка II да се пие 1 чашка от 50 г отварка от сплита на кромид лук. От него се вземат 8 пълни супени лъжици, при това ситно нарязан, и с един корен от слезен в 2 л вода се варят 25 минути, след това се прибавят 10 г счукан карамфил и 5 г нишадър на прах (от аптеката); вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от гореща баня на краката до под коленете (45°С за 10 минути), сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1–2 пъти. Долната част на корема (от пъпа надолу) се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от 200 г ориз, сварен с 15–20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1 супена лъжица ленено семе – в 600 г вода се вари да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка”, ушита от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10–12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак), а отгоре вълнена шапка; държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея” (казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня в долната част на корема да се носи мушама от хаваджива (25 на 25 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с игла. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Важни добавки:


1. Лапите от квасец и ориз могат да се използват 2 вечери подред, като квасецът се засилва с 1–2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация, а оризът само се затопля до 37°С.

2. Краката винаги да са топли и сухи и в студено време да се носят топли дрехи и бельо.

3. Щом се урегулира менструацията, добре е лечението да продължи още 1 месец.

Б. В по-тежки случаи

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и пр. (вж. буква А, точка І).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 50 г отварка от жълта ружа (корени и цвят), лопен – овча опашка (корени), слезен (корени) и външните люспи на кромид лук – по 1 супена лъжица от всички с прибавка на 5 зърна карамфил се вари в 1 л вода 30 минути и веднага се прецежда.

Диета.
Същата като при буква А.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от магданоз (листа) – 1 китка листа от магданоз се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда, или пък отварка от външните люспи на кромид лук – 1 шепа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г или:

а) отварка от босилек (листа и цвят), лайка (цвят), магданоз (листа), орлови нокти, синя тинтява и цариче – по 50 г от всяка: от тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда; или пък:

б) отварка от синя тинтява – 3 супени лъжици в 1 л чисто натурално червено вино на тих огън се варят 15 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г чай от лайка или с топла вода, последвана през вечер от баня на краката до под коленете (45°С за 10–15 минути), сухо изтриване и налагане на долната част на корема и половите органи с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от 150 г ориз, сварен с 20 сини сливи без костилките и 1 супена лъжица ленено семе – в 450 г вода се вари да стане на тесто; отгоре се слага и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка” от същото хасе, както е казано в буква А. През вечер или се повтаря казаното по-горе, или пък се слагат парни компреси на ануса (задния проход), слабините, срамната кост с опашката и пъпа с продължителност 20 минути, последвани от същите налагания, както по-горе, и така се спи.

V. Сутрин. Както е казано в буква А.

Важни добавки:


1. Този план да се прилага десет дни, преди да се появи очакваната менструация.

2. При съмнение за бременност този план да не се прилага.

3. Да се обърне особено внимание и на движението. Разходките и къщната работа сами по себе си не са достатъчни, за да се отстранят кръвозастоите в корема. Най-подходяща е работата, при която тялото се навежда – градинският и полският труд. При липса на възможност да върши такава работа жената да си прави седмично по 2–3 общи масажа или всеки ден гимнастика (вж. том I, „Домашна гимнастика”), като предпочита упражненията, които засягат коремните мускули. Масажът е отлично средство за възстановяване на силите, особено при онези жени, които нямат желание и воля да вършат физически упражнения. Масажите могат да се правят преди обяд.

НЕНАВРЕМЕННО СПИРАНЕ НА МЕНСТРУАЦИЯТА

Причини.
Силна простуда, внезапна и голяма уплаха, преумора и др.

Признаци.
Менструацията спира веднага по време на самото протичане или пък не настъпва, когато вече е времето, с което причинява доста големи нервни и други разстройства.

Лечение.
Общо за засилване на организма, и то по два начина:

Първи начин.
Ако болната е изгубила менструацията си от настинка. Необходимо е жената да се стопли и изпоти, като за целта си направи или гореща баня на краката до коленете (42–45°С за 10 минути), във водата може да се сложи една шепа синап или морска сол, или цяла гореща баня (39–40°С за 10–20 минути), или пък да постави на стъпалата си синапова лапа, приготвена със сол и оцет (вж. том I, „Синапизми”). Този синап действа отлично при простуда на краката и не само ги стопля в най-скоро време, но възбужда и кръвообращението. При запек да се направи топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка.

Вътрешно.
Препоръчва се да се пие:

а) чай от лайка – 1 супена лъжица лайка (цвят) се запарва с 1/2 л вряща вода, захлупва се и кисне 1/2 час; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша, подсладен с мед; или пък:

б) отварка от люляк, черница и вишна – 1 чаена лъжичка семе от люляк и по 2 супени лъжици корени от черница и вишна в 2 л вода се варят, докато остане наполовина, след това се прецежда; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка, и то 3–4 дни подред, докато менструацията се появи.

Диета.
Както при отсъствие на менструация.

Втори начин.
Ако болната е загубила менструацията си от ненадейна уплаха. Всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на гърба с хладка отварка от смрадлика (2 супени лъжици в 500 г се варят 10 минути), а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика”).

Преди лягане 1–2 вечери подред се прави топла клизма (38°С) с чай от лайка, а след това само при запек, последвана от парни компреси на тила, половите органи и на опашната част за 20 минути и меняваща баня на краката. След това се поставя коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина, засилен върху половите органи и опашката с торбички, напълнени с топъл (36°С) хлебен квасец (вж. том І). На малкия мозък (тила) се слага торбичка, напълнена с хладка лапа от синап, сол и оцет (вж. том I); държат се цяла нощ.

Вътрешно.
Както при отсъствие на менструация. При силна нервност два часа след ядене да се взема и една от отварките, дадени в раздела за нервните болести.

Диета и самовнушение – вж. „Аменорея”.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за женските болести.

ИЗБЪРЗВАНЕ НА МЕНСТРУАЦИЯТА

Когато от първия ден на една менструация до първия ден на следващата менструация изминат по-малко от 21 дни, се смята, че има чести, изпреварващи менструации.

Причини.
Изпреварването на менструацията се дължи обикновено на слабост на тялото и яйчниците, нерационално хранене, възпаление на лигавицата на матката, някои общи заболявания (туберкулоза, базедова болест), умствена преумора (у студентки и ученички).

Признаци.
Менструацията обикновено се появява през двадесетина дни, дори на две недели, а в някои случаи и на 10 дни. Количеството на загубената кръв може да надмине и 250 грама.

Лечение.
Различно според причините, които го предизвикват. Необходимо е обаче да се потърси лекар-гинеколог, който да направи подробен преглед и да определи лечението. Народната медицина препоръчва следното:

Всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика”). Вечер преди лягане 1–2 вечери подред да се прави топла клизма (37°С) с 500 г чай от лайка, а след това само при запек обикновена клизма, последвана през вечер от парен компрес на половите органи за 20 минути и от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, засилен в областта на половите органи с торбичка, напълнена с топъл пресен селски хлебен квас (вж. том I, „Лапи”); държат се цяла нощ. През вечер се прави топла коремна баня (37°С за 10–20 минути) с отварка от трина или пък същото, както по-горе.

Неделя. Почивка от всичко.

Вътрешно.
Да се пие една от следните отварки:

а) отварка от анасон, лайкучка, авлиджан и канела – по 1 супена лъжица от всичко с прибавка на 1 чаена лъжичка карамфил (зърна) и 5 зърна чер пипер се вари в 1/2 л вода, докато остане наполовина; прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по една кафена чашка; или:

б) отварка от цариче – 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути; пие се, както първата отварка.

Диета.
Както при малокръвие.

ЗАКЪСНЯВАНЕ НА МЕНСТРУАЦИЯТА

Причини.
Закъсняването на менструацията се дължи често на слабост на тялото и на яйчниците, на умствена и физическа преумора, диабет, силни душевни вълнения, някои инфекциозни болести, анемия.

Признаци.
При някои жени менструацията закъснява с една и повече седмици, при други идва два или три пъти в годината, на трети менструацията идва само през топлите месеци на годината.

Лечение.
Насочено е към самата причина. Ако нередовността на менструацията не е във връзка и не се отразява зле върху общото здравно състояние и самочувствие на жената, на нея трябва да се гледа като на една присъща на организма особеност, а не като на болест.

В противен случай народната медицина препоръчва лечение, което цели да укрепи и заздрави организма. За тази цел да се приложи даденото лечение за отсъствие на менструация със следните добавки.

1. Вътрешно.
Към дадените отварки може да се прибавят и следните:

а) отварка от кората на корена на памука (една чаена лъжичка кора да се остави 10 минути във вряла вода и след това да се изцеди) – пие се три дни преди менструацията сутрин и вечер преди ядене по една чаша, а непосредствено след ядене се вземат по две лъжички вино с чесън (в 1 чаша старо червено вино се слагат 3–4 скилидки ситно нарязан чесън, сгорещява се до степен на възвиране и лукът се изважда); вземат се по 4 лъжички дневно;

б) отварка от кромид лук и карамфил: външните люспи на 7–8 глави кромид лук и 2 чаени лъжички карамфил в 1/2 л вода се варят 10 минути – пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка; или пък:

в) отварка от розмарин, невен, решетка, седефче, червен кантарион, босилек, маточина, бял равнец и горчив корен – от общата смес, приготвена от по равни части, се взема 1 супена лъжица и в 400 г вода се вари 10 минути, след което се прецежда; пие се както отварката от буква б.

2. Диета.
Да се избягват всички кисели ястия, каквито и да са те, и всяка трудно смилаема храна: бяло и червено зеле, грах, боб, леща и пр. Да се избягват и тлъстите храни – месо, риба и пр., какаото и шоколадът.

По отношение на питиетата се препоръчва да не се употребяват вино, бира, силен чай, кафе.

3. Тези мерки обаче не трябва да се вземат след закъсняването на менструацията, а трябва да се прибегне към тях на 28-ия ден от предишната менструация.

4. Освен казаното, при хубаво време да се правят разходки навън в продължение най-малко на два часа и самостоятелно да се върши къщната работа за движение, навеждане и клякане.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Менструация се нарича маточното кръвотечение, което жената има всеки 28 дни (всеки лунарен месец). То се среща у всички млади, здрави жени, когато те не са бременни и не кърмят, освен в твърде редки случаи. Във връзка с менструацията и в зависимост от нея в тялото на жената през този период стават промени в кръвообращението и в обмяната на веществата; в зависимост от общото състояние на организма това неразположение обикновено е незначително.

Поява на менструацията. В умерения климат на България първата менструация се появява средно между 12–15-годишна възраст и спира между 45–50-годишна възраст. Тя настъпва много по-рано в топлия климат (на 9–12 години), отколкото в студения (на 16–20 години). Значение за появата й имат и условията на живот, храната, хигиената и условията на труд, а и индивидуалните особености на девойките. Първото течение обикновено не е изобилно; то продължава два, три, четири дни, после престава и се появява отново в неопределено време. Първата година менструацията идва ту редовно, ту се изгубва за няколко месеца или пък дохожда често. Щом подобни явления не се съпровождат с някакви болестни признаци, те не застрашават здравето на жената. Ако това състояние продължи по-дълго време, е необходимо да се направи подробен преглед от лекар, за да се открият причините и да се вземат мерки.

Появата на първата менструация е съпроводена с развитието на вторичните полови белези: закръгляне на формите, развитие на гърдите, психични промени и т. н. Обикновено тя минава незабелязано, без резки смущения, като не се смята онази тежест, тъпа болка в долната част на корема. Ако момичето не е подготвено, може да се изплаши. Уплахата може да бъде тъй силна, че започналата менструация да спре и да се прекрати понякога за доста дълго време. А като резултат на това спиране могат да възникнат тежки заболявания. Ето защо всяка майка е длъжна да посвети момичето си и да го подготви, за да не бъде изненадано от тези естествени промени. В никакъв случай не бива да се предизвиква появата на кръв с изкуствени средства, ако менструацията е закъсняла. Количеството на изгубената при всяка менструация кръв не е еднакво у различните жени – обикновено месечно се губят по 50–100 г кръв. По-обилна е кръвта в по-младата възраст.

Нормалната менструация се появява обикновено през четири седмици, т.е. през 28 дни, и продължава от 3 до 5 или 6 дни. Възможно е това да става и на по-кратък интервал (21 дни) или на по-дълъг (31 дни). Нормално е също да има колебания в интервал от 2 до 3 дни. Менструалната кръв е тъмночервена, слизеста, лепкава и със своеобразен дъх.

У повечето жени менструацията е съпроводена с местни и общи разстройства – в едни жени по-леки, в други по-тежки: болки в кръста, тежест и болки в долната част на корема, нервна възбудимост, чувство на топлина по цялото тяло, главоболие, обща отпадналост и нежелание за работа, намален апетит, понякога диария. Гърдите малко наедряват и стават болезнени, под очите се появяват тъмни кръгове. При някои жени се появяват и пъпки по кожата на лицето, шията или раменете.

В появата и протичането на менструацията могат да настъпят различни промени. Често пъти особени причини за това няма, но тези промени могат да бъдат проява и на различни заболявания. Затова е необходимо навреме да се търси съвета и помощта на лекаря.

Хигиена на жената по време на менструация.
Женските полови органи свързват коремната кухина с външната повърхност на тялото. Поради това са необходими специални хигиенни грижи, особено по време на менструация. Тогава жената трябва да избягва телесни и душевни напрежения и тревоги. Да избягва на всяка цена половите възбуди, особено сношенията, телесното пресилване, преяждането, препиването и пушенето. За препоръчване е растителната храна. Не бива да се допуска запек. По време на менструацията жената трябва да поддържа чисти половите си органи. Те трябва да се измиват два пъти дневно с топла вода и да се подсушават добре. Влагалищни промивки не бива да се правят.
Топлите лечебни бани да се прекъснат.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

Още...

МЕНСТРУАЛНИ КРЪВОТЕЧЕНИЯ

При извънредно силни менструални кръвотечения се пие сутрин на гладно, половин час преди закуска, чаша запарен чай от следните хубаво смесени билки: 25 г цветове от арника, 50 г корени от валериана. 25 г исландски мъх, 25 г маточина, 25 г бял равнец и 25 г салвия. Взима се една препълнена чаена лъжичка за 1/4 литър вода, попарва се и се оставя три минути да се изкисва. Чаят трябва да продължи да се пие и когато кръвотеченията се нормализират. Тези билки дават на тялото идващо от корема приятно усещане, не допускат разрастването на климактерични явления и въздействието им се запазва с години.
Преди години една млада жена ме помоли за тази рецепта. Тя имала невероятно силни менструални кръвотечения и вече две лекарски интервенции В клиниката на своя брат - гинеколог, но без Всякакъв успех. Чаят помогна също така бързо, както и на мен, когато след тежкото ми заболяване от тиф се появиха кръвотечения, които с нищо не можеха да бъдат спрени. Лекуващият ми лекар тогава бе на мнение, Че трябва да опитаме с билки. Така тази чудесна рецепта попадна в ръцете ми. Над 11/2 години страдах от месечни кръвотечения, които продължаваха до 14 дни, та и повече. След точно четири седмици билките помогнаха и нормализираха менструацията. Пих този чай В продължение на пет години без прекъсване.

Безценните рецепти на Мария Требен

Още...

МАГНИЙ ПРОТИВ ПМС

Какие витамины и микроэлементы могут облегчить предменструальный синдром?
Советует доктор медицинских наук, профессор, заведующая курсом клинической фармакологии Ивановской государственной медицинской академии, консультант Российского отделения Международного института микроэлементов ЮНЕСКО Ольга Алексеевна Громова.

- Какие новые подходы в лечении предменструального синдрома появились в последние годы?
- До сих пор до конца не изучены причины, ведущие к предменструальному синдрому (ПМС). В настоящее время считается, что изменения самочувствия во второй половине цикла развиваются под воздействием нескольких факторов.
Самыми распространенными из них являются гормональный дисбаланс, наследственность и дефицит витамина В6 - пиридоксина. Также ПМС нередко возникает после переохлаждения, перегревания, травм, непосильной физической нагрузки. Но чаще всего его усугубляют эмоциональное и умственное перенапряжение, стрессы.
В последние годы ученые открыли еще один важный фактор развития предменструального синдрома - недостаток в организме магния.
Дефицит магния встречается значительно чаще, чем принято считать. Причина - уменьшение содержания этого химического элемента в рафинированных продуктах питания. Обычно в каждодневном рационе слишком мало продуктов, богатых магнием. К ним относятся миндаль, тахинная халва, соевая мука, жареные фисташки. Много магния в фасоли, какао, орехах, семечках подсолнечника.
Научные исследования доказали, что прием препаратов магния и витамина В6 значительно уменьшает такие проявления предменструального синдрома, как раздражительность, депрессия, агрессивность, плаксивость, чувство усталости.
Женщины, принимающие во вторую половину менструального цикла магний и витамин В6, реже жалуются на болезненность молочных желез, метеоризм, отеки, одышку и жажду.

- Обычно при раздражительности женщины пользуются такими успокаивающими травами, как валериана или пустырник. Можно ли их применять при предменструальном синдроме в комплексе с препаратами магния?
Магний называют металлом жизни. Многие процессы в организме идут при его участии. Он способствует всасывание фосфора, калия, витаминов группы В, С, Е.
Но главное предназначение этого химического элемента - защита нервной системы от разрушительных стрессов. А как уже говорилось, именно стрессы являются одной из ведущих причин развития ПМС.
Пониженное содержание магния в организме вызывает состояние беспокойства, нервозности, нетерпения, бессонницы и усталости. Часто люди жалуются на беспричинные головные боли, повышенную утомляемость, тревожность, не подозревая, что им просто не хватает магния.
Совместный прием лекарственных трав и препаратов магния возможен. Но эффект от магнийсодержащих лекарств будет только тогда, когда нарушения нервной системе связаны с дефицитом этого микроэлемента.
Если же причина беспокойства, нервозности и усталости другая, применяют успокаивающие препараты, в том числе и лекарственные травы.

- Какие причины ведут к нехватке в организме магния?
- Нужно учитывать, что во время термической обработки теряется половина магния, содержащегося в продуктах. Замораживание уменьшает количество металла жизни" в пище на треть, а в процессе рафинирования теряется до 99% этого микроэлемента.
К недостатку магния в организме также приводят неправильный образ жизни, жесткие диеты для похудения. Женщины, желающие обрести стройность, нередко исключают из рациона высококалорийные орехи и семечки, провоцируя этим нехватку магния в организме.
"Врагами" магния являются слишком жирная пища, сладости, продукты из белой муки, алкоголь. Употребление слабительных и мочегонных средств, некоторых антибиотиков также может стать причиной дефицита этого минерала.

- Какие лекарства содержат магний? Можно ли просто пить поливитамины с минералами?
- При предменструальном синдроме врачи обычно рекомендуют препарат "Магне-В6".
Помимо магния, он содержит витамин В6, обладающий специфическим действием. Пиридоксин является "тележкой", доставляющей внутрь клетки 4 атома магния. Витамин В6 особенно важен, если ПМС сопровождается депрессией и неврологическими симптомами - онемением кожи, ползанием мурашек, подергиванием мышц.
Для восполнения только дефицита магния можно использовать и другие препараты - аспарагинат магния, магния цитрат или "Магнерот".
Поливитаминные комплексы с минералами зачастую содержат смесь микроэлементов, мешающих усвоению друг друга. Так, всасывание магния снижается в присутствии кальция. Поэтому эффективность поливитаминов с минералами значительно ниже, чем у специальных препаратов, содержащих магний.
Помимо магния и витамина В5, во второй половине менструального цикла гинекологи назначают витамин Е. Он оказывает влияние на гормональную систему и помогает облегчить такие симптомы, как болезненность молочных желез, беспокойство и депрессия.

- Может ли применение магния уменьшить боли, которые беспокоят женщин незадолго до критических дней?
- Боли различной локализации отмечают больше половины женщин с ПМС. У них часто болит голова, грудь, низ живота, иногда бывает ломота в суставах. Все эти симптомы взаимосвязаны и являются следствием гормонального дисбаланса и избыточной выработки особых тканевых гормонов - простагландинов.
Магний и витамин В6, наряду с другими лекарственными препаратами, могут помочь справиться с этими симптомами. Так, частота болей внизу живота перед менструацией и в первые дни при приеме "Магне-В6" снижается в два раза.

- Какую диету нужно соблюдать женщинам с ПМС, чтобы помочь усвоению магния?
- Уменьшить неустойчивость настроения и перебороть тягу к сладкому можно, употребляя пищу, богатую сложными углеводами. Полезны, например, спагетти, хлеб или каши. Эти продукты способствуют выработке серотонина - гормона удовольствия, которого так не хватает незадолго до месячных.
Ешьте меньше и чаще. Когда вы едите понемногу, но часто, содержание сахара в крови остается стабильным. Это успокаивает и немного снижает аппетит.
В качестве замены сладостей можно попробовать есть свежие фрукты. Полезна и халва, как подсолнечная, так и тахинная. Халва является отличным источником магния. Не забывайте про крупы: овсяную, гречневую, пшенную и другие.
Диета должна также содержать достаточное количество белка, особенно растительного. Это продукты из сои, фасоль, горох и другие бобовые. Ешьте больше овощей, богатых витаминами и «микроэлементами: брокколи, цветную капусту, тыкву, сельдерей.

- А что есть нежелательно?
- Много молочных продуктов. Пейте обезжиренное молоко или кефир на ночь. Разделяйте прием орехов, шоколада, арбузов, зелени и употребление молочных продуктов. Такое сочетание может не только блокировать в организме усвоение магния, но и вызвать вздутие живота.
Ограничьте также потребление жирных продуктов животного происхождения: жирной баранины, свинины, сметаны, сливочного йогурта. Твердые животные и некоторые растительные жиры, например пальмовое масло, маргарин, могут усугубить и без того нарушенное равновесие женских половых гормонов.
Важно ограничить в питании рафинированную соль. Низкосолевой диеты нужно придерживаться в течение 7-10 дней до начала месячных. Лучше исключить на время из рациона колбасу, ветчину, сосиски, сыр, чипсы, рыбные консервы и икру.
Способствуют отекам также блюда китайской кухни, супы из бульонных кубиков и острые соусы для салата.
Кофе уместен утром, и не более того. Крепкий чай, кола, энергетические напитки могут повысить колебания настроения, раздражительность и напряженность. Кофеин к тому же ухудшает сон. Поэтому за 7-10 дней до месячных не злоупотребляйте содержащими его напитками. Полезны брусничный и клюквенный морсы, травяные настои. Из лекарственных растений в период перед месячными рекомендуются шиповник, боярышник, мелисса и пустырник.
Полностью откажитесь от спиртного. Прием алкогольных напитков приводит к вымыванию магния, задержке жидкости, усилению отеков. Замечено, что перед критическими днями даже небольшие дозы спиртного приводят к головной боли.

- Какие рекомендации по образу жизни вы можете дать?
- Желательно соблюдать режим дня. Перед месячными постарайтесь уменьшить умственную нагрузку, особенно работу за компьютером. Исключите тяжелые физические нагрузки, спортивные соревнования. Не планируйте на предменструальный период важные встречи и переговоры. Здоровый и продолжительный сон, нормальная психологическая обстановка в семье и на работе смягчают ПМС.

Ольга МУБАРАКШИНА
Источник:
Журнал "Женское здоровье"


eXTReMe Tracker