|
Share

* Разширено сърце
* Затлъстяване на сърцето
* Разрив на сърцето

РАЗШИРЕНО СЪРЦЕ

Разширението на сърцето е болестно състояние, при което сърцето се уголемява и разширява, увеличава своя обем, без да засилва своята дейност, и обратно тя намалява в резултат на изтощение на сърдечния мускул.

Причини.
Сърцето се увеличава и разширява при сърдечен порок, повишено кръвно налягане, хроничен нефрит, хронични белодробни заболявания, особено у стари хора бронхит, бронхиална астма, туберкулоза и др. Обикновено в началото сърцето успява да се справи с повишеното натоварване, но постепенно тези възможности се изчерпват и настъпват сериозни смущения в сърдечната дейност, а и в целия организъм.

Признаци.
Те са различни според степента на сърдечното увреждане. В началото болните лесно се заморяват, имат задух при физическо усилие, сърцебиене, болки в сърдечната област. Понякога имат нощни пристъпи от задух. Явяват се отоци по краката, черният дроб се увеличава. По-късно посиняват устните, ушите, крайниците, задухът е постоянен, отоците се разпространяват.

Предсказание.
Неблагоприятно.

Предпазване.
Да се отбягват причините, които го предизвикват.

Лечение.
Необходим е пълен физически и душевен покой строг постелен режим. Болните се оставят на лека храна с мляко, плодове и зеленчуци, варени или печени картофи, течностите и солта се ограничават. Задължително лечението се провежда от лекар-специалист, в някои случаи се налага бърза медицинска помощ. В началото на лечението се дава очистително или се прави топла клизма най-добре с чай от лайка (38°С). След това при запек клизма с 500 г топла вода. Всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло (с продължителност, докато е приятен на болния), последван от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.

Преди обяд при желание и възможност болният да си направи коремна баня (32-38 °С за 10-15 минути) или пък коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Държи се два часа.

Редовното и правилно дълбоко дишане (вж. том I, „Дихателна гимнастика“) сутрин, обед и вечер преди ядене, а също и преди лягане по 10-15-20 пъти е много полезно.

При сърцебиене или сърдечна мъка болният да лежи в легло и на сърдечната област да си поставя студени компреси, които да сменя всеки половин час, а в по-сериозни случаи да направи и казаното при сърцебиене.

През време на пристъпите да се прибягва до баня на лявата ръка до рамото (вж. том I, „Разни видове бани“).

Освен това болните с разширено сърце трябва да избягват усилените физически движения. Ала и почивката е вредна, защото води към затлъстяване. Трябва да се правят леки физически упражнения до първите признаци на умора (вж. том I).

Да се избягват вълненията.
Да не се пият кафе, чай, спиртни питиета и да не се пуши.

Вътрешно.
Да се пие или:

а) чай от изтравниче 10 г от прясната билка се запарват като чай със 100 г вряща вода; пие се сутрин, обед и вечер по 1 кафена чашка преди ядене; или:

б) отварка от цветовете и плодовете на белия глог 1 супена лъжица в 500 г вода се вари 10 минути; пие се, както чаят; или:

в) отварка от исландски лишей, глог, бъзов цвят и дилянка взема се след ядене в съчетание с едно от по-горните средства.

Диета.
Храната трябва да бъде природосъобразна (безмесна), лека, невъзбуждаща, лесно смилаема и предимно растителна. Непосредствено след ядене болният вместо десерт да взема и по 1 чаена лъжичка смес от балканска чубрица, мащерка и мед.

Приготовление:
От чубрицата и мащерката се взема по 1 супена лъжица, а от меда 2 супени лъжици и се разбъркват добре. След нея може да се взема и по 1/2 кафена чашка кафе от семките на глога.

Вместо вода болният да пие малко вода с лимон или да утолява жаждата си с плодове.

Самовнушение.
Болният трябва да вярва в лечението и да има бодър дух.

Най-важното при лечението на тази болест са спокойствието, почивката и постоянните лекарски грижи и надзор.


ЗАТЛЪСТЯВАНЕ НА СЪРЦЕТО

Причини.
Те са разнообразни. Преди всичко към него води общото затлъстяване, което се съпътства със затлъстяване на различните органи. Постоянното преяждане съдейства за затлъстяване на сърцето у тези хора, които са предразположени към него. Освен това за затлъстяването съдействат още неправилната обмяна на веществата, боледуването или възпалението на сърдечния мускул.

Признаци.
Затлъстяването настъпва бавно. Болните се оплакват от задух, нередовен пулс, често сърцебиене, чувство на тежест и напрежение в областта на сърцето, лесна умора.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение.
В случая трябва да бъде насочено към основната болест, следователно в повечето случаи съвпада с лечението на затлъстяването. В останалите случаи начинът на лечението остава същият, както е изложен при разширено сърце.

Освен това успешни резултати дават масажът, леките разходки, движенията, умерената гимнастика и лечението с лимони.

Употребата на тлъстини, алкохол и тютюн е вредна, затова трябва да се избягва.


РАЗРИВ НА СЪРЦЕТО

Под разрив на сърцето се разбира разкъсване на сърдечната мускулна стена. При нормално състояние на сърцето разрив не може да стане, а при болестно състояние, когато мускулните влакна са изгубили своята еластичност.

Причини.
Най-често настъпва при увреждане на сърдечния мускул в резултат на хронично възпаление, атеросклероза или инфаркт на сърцето. Разривът на сърцето се явява най-често след вдигане на тежки предмети, физическо усилие, силно вълнение.

Признаци.
Повечето пъти заболяването поразява лица, които на вид са здрави и червендалести. Такъв човек обикновено мигновено пада като безжизнен труп или го намират някоя сутрин мъртъв в леглото. Има случаи, когато болният усеща изведнъж силни болки в сърцето, придружени от невъобразима сърдечна мъка, нему се струва, че нещо в сърцето му се е разкъсало. Лицето му побледнява и се изкривява от болки, кожата му става студена, бледна и се покрива с лепкава пот, ръцете и краката му изстиват, болният припада, пулсът му става доста слаб, едвам се долавя и болният умира.

Предсказание.
Разривът на сърцето се последва в повечето случаи от моментална смърт. Обаче има случаи, когато болният може да живее няколко часа, дори 1-2 дни.

Предпазване.
За предпазване от разрив на сърцето трябва да се избягват всички причини, които могат да го предизвикат. Това трябва да се спазва особено от хора със слабо сърце; те трябва без друго да избягват силната преумора, да не вдигат тежки неща, да правят дълго време гимнастика и спорт.

Предразположените към атеросклероза (затвърдяване на артериите) да не ядат месо, а да се хранят изключително с природосъобразна храна.
Лятно време не бива да отиват на море, нито на места, по-високи от 600 метра над морското равнище.
Трябва да водят редовен живот, всекидневно да правят коремна баня (35-30 °С за 5-10 минути) или да си поставят вечер преди лягане коремен компрес, натопен във вода (26°С), а след това затопляне и дълбоко дишане 5-10 пъти.

Да не пушат, нито да злоупотребяват със спиртни питиета. Да избягват големите вълнения и грижи и да се пазят от преяждане и препиване.

Първа помощ.
Необходимо е по спешност да се извика бърза медицинска помощ. Природното лечение не познава средства, с помощта на които да се преодолее смъртта. Всичко, което може да се направи, е да се облекчат последните минути на болния. За тази цел той трябва да се сложи да легне на гърба си в леглото и да се отстрани всичко, което може да наруши неговия душевен и физически покой.
По-нататък да се слагат на сърцето му студени компреси (20 °С), а на краката (до коленете) и ръцете (до лактите) „мокри чорапи“.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker