|
Share

МАСАЖ

Като средство за лечение на болестите на опорно-двигателния апарат и на простудните заболявания масажът се използва от най-древно време. Масажът прави кожата по-гъвкава, подобрява кръвообращението и храненето на тъканите, успокоява болките, укрепва мускулната система – една своеобразна гимнастика.

След дълго и уморително ходене или тежка физическа работа масажът прогонва умората и осигурява спокоен сън. Той се прилага и при някои нервни заболявания и преди всичко при паралитични състояния. Масажът е и едно от средствата на козметиката.

При правенето на масаж е необходимо да се спазва едно главно условие – ръката на масажиста да бъде мека и топла. Дървеното масло или вазелинът могат да се употребяват само при условие, че кожата на болния е суха и ръката на масажиста не може да се плъзга гладко по нея. Намазването на ръката трябва да бъде леко, защото многото мазнина прави кожата хлъзгава и не може да се обхваща от ръката, вследствие на което не могат да се постигат резултати. Масажът се прави винаги по посока на мускулните влакна и от периферията към центъра. А за това се изискват специални познания за устройството на човешкия организъм. Необходимо е и познаването на редица правила, умение и сръчност.

Особено важен е масажът при парализите и различните видове мускулни атрофии.

Масажът е съставен от няколко елемента: поглаждане, потупване, почукване, пощипване.

Масажирането на вътрешните органи на тялото най-добре се извършва с дълбокото дишане, което подобрява кръво- и лимфообращението на белите дробове. Освен това при пълненето и изпразването на дробовете с въздух се движи диафрагмата, която в своето движение при вдишването натиска коремните органи – стомах, черва, черен дроб, далак, бъбреци и др., а при издишването ги освобождава. От това притискане и освобождаване се постига по-пълно кръвообращение и лимфообращение и по-обилно хранене на тези органи.

Масажът, съчетан с водолечение и гимнастика, дава великолепни резултати. Това става така: най-напред трябва да се направи парна баня (в дните, когато се прави такава), след това да се остави болният да се препоти в леглото и веднага след това се прави масажът. След него незабавно трябва да се пристъпи към поставяне на коремен компрес.

Не се прави масаж на тези участъци от кожата, по които има пъпки. Не се прави масаж на крайниците при разширени вени, тромбофлебит и при състояния, изискващи пълен покой в леглото. Преди да се пристъпи към масаж при различни заболявания, да се потърси лекарски съвет.

Масажите имат голямо влияние при лечението, като намаляват тежестта на боледуването при много болни и скъсяват оздравителния период. Те са особено препоръчителни при някои паралитични състояния, подагра, ишиас, атрофия на мускулите, при затлъстяване, при някои заболявания на жлъчката и черния дроб, при рахитични деца, когато рахитът е в своето начало, при изтощените болни, които не могат да понасят парните бани. Старите гърци и римляните са употребявали масажа и като козметично средство.

Масаж на корема
Той е едно особено изкуство. Употребява се при запек, затлъстяване в областта на корема, чревни възпаления. Прави се със специално предназначена топка, която се търкаля около пъпа (по посока на часовниковата стрелка), първо в малки кръгове около самия пъп, после в по-големи по периферията на корема и оттам по същия път топката се връща пак до пъпа.

Масаж при газове в корема
Масажистът застава зад правостоящия болен и обхваща корема му с двете ръце така, че върховете на пръстите му да са в стомашната вдлъбнатина (под лъжичката). Със силен натиск пръстите се прокарват докъм ребрата встрани така, че кожата да се опъне и в това положение да остане две минути. Прави се няколко пъти.

Масаж при прилив на кръв и болки в главата
Масажистът стои зад гърба на седналия пред него болен и слага дланите на ръцете си на врата му. Палците на масажиста подпират тила, а показалците и средните пръсти повдигат долната челюст. Главата на болния малко се повдига и при изпънат врат той седи така две минути, без да се натискат кръвоносните съдове на врата му.

Масаж при невралгия в областта на главата
Прави се също както предишния масаж, само че в този случай вратът се изпъва назад.

Масаж при нервни болки в главата и челото и натиск в главата
Обхваща се главата на болния така, че върховете на пръстите да са по средата на челото, а палците да се опират отстрани на главата. Тогава с лек натиск се изтеглят пръстите по слепите очи и така опъната, кожата се държи 1/2 минута. При мигрена между третия и четвъртия пръст да се образува гънка.

Масаж при гадене и повръщане на бременни
Той е много сложен и затова трябва да се прави от специалист-масажист, и то по нареждане на лекар. Застава се пред болната лице срещу лице, ръцете се слагат отстрани на главата така, че пръстите да допират до възходящата кост на челюстта, а показалците се закачват на ухото. С вътрешната страна на палците се минава с леко треперене от двете страни на гръкляна, докато се съберат в гънката на брадата и врата, там се напипват рогчетата на езичната кост. Върховете на палците се слагат паралелно под тази кост и тя леко се повдига, без какъвто и да е натиск назад. Натиск има само отгоре, и то без да се пречи на дишането. Продължителността е минута-минута и половина.

Масаж при магарешка кашлица
Този масаж облекчава състоянието на болните. С лявата длан се натиска челото, а палецът на дясната ръка се закача за долните резци при отворена уста. Тогава се дърпа много леко долната челюст напред и с малък натиск надолу. Останалите пръсти на тази ръка подпират брадата отдолу. При задушаване се получава веднага облекчение при този похват.

Масаж на гръдния кош
Той бива сух (с талк), със зехтин или някакъв крем или пък със сапунена вода (в топла баня). Разтрива се гръдният кош с пръсти по направление на ребрата (отзад напред), а гърбът от долу на горе. Масажът продължава до силно зачервяване на кожата и изпотяване.

Масаж на крайниците (ръце и крака)
Болният е в легнало положение, а ръката или кракът се поставят настрана от тялото и високо. Масажът бива сух (с талк) или влажен (със зехтин или някакво лекарство). Извършва се чрез поглаждане и умерено притискане от пръстите към тялото – подмишниците или слабините. Същият масаж може да се направи и в банята със сапунена вода.

Сух четков масаж
Сух четков масаж се нарича четкането на тялото със суха четка през време на въздушна баня. Тези четкови масажи всеки може да прави. Те се правят със специални четки за баня или с обикновени четки за чистене на дрехи или обуща, а може и с конски четки. Меките четки се използват в началото, а по-твърдите по-късно при хора с тренирана кожа. Конските четки са за предпочитане, понеже не са много корави, нито пък много меки. При липса на четка може да се използва и гъба.

Четковият масаж се прави така: тялото се трие със суха четка в различни посоки до зачервяване. За жените е по-добре четкането на корема и гърдите да става на кръгове, и то от дясно на ляво. Най-добре е четкането да започва от лицето и да свършва със стъпалата включително. Това трае при възрастни обикновено 10–20 минути, при желание може да продължи и до 30 минути. Необходимо е обаче да продължава най-малко 10 минути, за да даде искания резултат. Четковите масажи се съчетават с гимнастически упражнения, дълбоко дишане и въздушни бани. Те укрепват и освежават организма, усилват дейността на кожата, правят я по-еластична и я очистват от разни пъпки. Освен това са и чудесно средство за закаляване.

Добре е масажът да се прави от самото лице, ако е здраво и не е тежко болно на легло. Четкането от второ лице се допуска на гърба, където самият човек мъчно достига. В такъв случай може да се прибегне към четка с дръжка.

Този масаж се препоръчва при високо кръвно налягане, затлъстяване, полова импотентност, неврастения, ишиас, безсъние (вечер преди лягане), критическа възраст, прималяване, ревматизъм, подагра, обилно изпотяване на крака и ръце и други.

Същият масаж не се препоръчва при възпалителните кожни процеси (мокри екземи и гнойници), както и при лесно нервновъзбудими хора.

При деца и слаби и изтощени болни сухият четков масаж най-добре е да започва (първите две-три седмици) с изтъркване на тялото със суха кърпа и мека вълнена (фланелена) кърпа, а след това да се премине към използване на мека четка, която да е приятна за кожата на лицето. Самият масаж се прави по описания вече начин, като се започва от 5 минути и всеки ден се увеличава с 1 минута, докато се стигне до 10 минути.

РАЗТРИВАНЕ

Разтриването на отделни части или на цялото тяло усилва кръвообращението и предизвиква затопляне. То се прави с ръка, фланела,кадифе или суха четка. Разтриването с ръка се предпочита - то действува по-добре, отколкото разтриването с фланела.

Разтриването трябва да става равномерно, не твърде бързо и силно. Фланелата, с която ще се разтрива, трябва да бъде мека, да няма гънки по нея, а ръцете трябва да се нагреят.

Разтриването става още със спирт, ракия или с различни масла, маслинен зехтин и други, бързо и силно.

СЛАБИТЕЛНИ (ОЧИСТИТЕЛНИ) СРЕДСТВА

При съвременния начин на живот с недостатъчно физически движения и намалена употреба на храна, съдържаща целулоза, особено често хората страдат от запек. По тази причина те често прибягват до клизми и различни слабителни средства. Но системната им употреба и особено на слабителните средства води както до обратен резултат, така и до някои увреждания и трайни заболявания на червата. Затова стремежът трябва да бъде към създаване на правилен режим за ходене освобождаване на червата и само в краен случай да се практикуват други средства. Едновременно с това трябва да се въздейства общо на организма с коремните компреси, коремните бани и масажи на корема, за да се повиши активността на храносмилателната система. Полезни са и пиенето на топла вода, растителната диета с повече сурови плодове и млади зеленчуци, черен ръжен хляб и други.

Топлата вода като очистително
Тя е най-невинното очистително средство. За целта сутрин на гладен стомах в продължение поне на 1/2 час се изпиват една след друга 1–2 чаши топла вода (38–39оС). Обикновено след няколко часа настъпва ефектът.

Очистително от праз лук

Няколко глави праз лук се варят в 300 г мляко, изцежда се млякото и се дава да се изпие наведнъж.

Вместо праз лук може да се употреби запарка от цветовете на трънки – 30 г цветове се запарват с 500 г вряла вода и киснат 20–30 минути. Пие се по 1 винена чаша сутрин и вечер преди ядене или гроздов сок (шира – пие се на празен стомах).

Очистително от сладък бадем

Ядки от сладък бадем се скълцват много на дребно, докато станат като мляко, и се размиват с малко вода. От тази смес се изпива кафена чашка – дава се на деца като очистително средство.

Очистително от майчин лист
Майчиният лист се попарва като чай (когато се вари, дава колики). За малки деца до 5 години се попарват в кафена чашка 2–3 листа, за по-големи – 3–5 листа, и за възрастни – 7–8 листа на чаша вода. Дава се подсладен с мед, и то най-добре сутрин на празен стомах, защото започва да действа след 4–6 часа.

За деца се препоръчва и запарка от цветовете на праскова: 30 г цветове се запарват с 500 г вряла вода или вряло мляко и киснат 15–20 минути.

Очистително от алое (aloe vulgaris)
Употребява се сутрин на празен стомах, и то по няколко начина според желанието на болния.

1. Една чаша топла вода, размесена с една лъжичка мед и на върха на ножа прах от алое, се оставя на огъня да ври.

2. Една чаша вода с 1 чаена лъжичка ленено семе (несчукано) се смесват и се оставя на огъня да ври в продължение на 5 минути. След това чаят от лененото семе се прецежда, като се прибавя на върха на ножа прах от алое и за вкус 1 лъжичка мед.

3. Към 2 чаши вода се прибавят 1 супена лъжица бъзов цвят, на върха на ножа алое, 1 супена лъжица камилско сено (продава се в билковите магазини), 1 лъжица счукано семе от копър и 1 лъжица мед и се оставя на огъня да заври. Прецежда се и се изпива за два дни по 2 кафени чашки на ден – едната сутрин на празен стомах и другата преди вечеря.

Благотворното действие на алоето, което се проявява като леко очистително, настъпва след 12–13 часа.

Болните, които не могат да понасят горчивината на алоето, е добре да го увиват в аптекарски пилюли и да го гълтат (на парченца колкото грахови зърна) със съответния чай.

Очистително от ленено семе
Вземат се по 1 чаена лъжичка ленено семе (несчукано), птиче жито, кишниш, сладък корен, конопено семе (несчукано) и сладка папрат. Всичко това се накисва от вечерта в 300 г хладка вода. Сутринта се оставя на огъня да поври в продължение на 4–5 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно 3–4 часа след ядене по 1 кафена чашка. Действа слабително като алоето.

Очистително от сухи сини сливи
Сливите са отлично слабително средство. Яжте на празен стомах всяка сутрин по 5–6 сливи, накиснати във вода още от вечерта.

Рициново масло
Рициновото масло е гъста жълтеникава течност. На възрастни се дават 2–3 супени лъжици, а на деца – от 1 до 2 чаени лъжички наведнъж, леко затоплено – чисто или размесено с кафе или чай. Добре се маскира вкусът му, ако се приготви така: рициново масло, яйчен жълтък, захар и сок от лимон. След разбиване се получава приятна сиропообразна течност.

Заключение.

Никога да не се злоупотребява с очистителните, защото те не движат червата, а червата движат тях, за да ги изхвърлят колкото може по-скоро.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker