|
Share

(вж. повече Дънов, „Хляба наш насъщни, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие ...”)

Лакомията е нещо престъпно, но и прекаленото въздържание от храна е престъпно. Ще ядете толкова, колкото ви е потребно. Не съм за това да измъчвате тялото си. Постът е метод за уякване на волята.

Пост, който отслабва тялото, отслабва сърцето, отслабва ума, не е на място.

Тялото не бива по никой начин да се изтощава, както са правили постниците. Постът да е умерен, да се премахнат излишните натрупани вещества.

Някои постят, за да си изкупят греховете. С пост грехове не се прощават, нито изкупват; постът е само за усилване.

Ако си болен, три дни няма да ядеш, но може да не ядеш и един месец. Има болести, които не се поддават на никакво лекуване, а се лекуват само с глад. Когато се лекуват с глад, не бива да се тревожиш, ще се влоши състоянието. Тялото на човека трябва да се пречисти, да мине през огън, затова е постът, но когато организмът трябва да поеме храна, Природата ще тури в него един силен подтик за ядене и ще му каже: ще ядеш по-малко, може по-често, но мъничко храна ще вземаш през 4-5 часа.
Щом нямаш апетит, тогава Природата ще ти каже: не яж! Всяко нещо трябва да става на времето си.

Ако си болен, ще постиш, то е необходимо за тебе, но ако си здрав, ще ядеш и ще се веселиш, и ще благодариш на Бога за всичко. Постът трябва да се взима в много широк смисъл умствен пост, духовен и физически.

Да не окалваш езика си с нечисти думи, това е пост. Да не окалваш ума си и мозъка си с лоши мисли, това е пост. Да не окалваш сърцето си с лоши чувства и волята си с лоши постъпки това е пост. Предназначението на поста е да не окалваш ума, сърцето, душата и духа си, и тялото си. Има една кал, която се образува от човешките мисли или от чувствата, или от постъпките. Ужасна е тази кал!

Вашият пост, който го правите, никакъв пост не е. Ще постите във всички направления, а не само да не ядете. Постиш ли, това значи да не поемаш храна, или да поемаш само вода, или само жито и вода, ще се молиш, за никого лошо да не мислиш, ще си благ, снизходителен, толерантен, няма да се дразниш от никого, няма да чуваш лоши приказки, ще избягваш това, ще се радваш как хората ядат, само хубави мисли и благородни чувства ще пращаш на другите, ще си миеш често лицето, устата, ръцете, краката, да си свеж и жизнерадостен, че никой отвънка да не разбере, че постиш, пък и ти никому няма да казваш, че постиш.

През време на пост нищо абсолютно няма да ядете и пиете, ще се храните с възвишени мисли и чувства, ще простите всичко на всичките си врагове.

Когато човек забележи в себе си някоя отрицателна черта, лошо чувство или някаква тежест, може да пости няколко дни с цел да се освободи от тези неща.

Щом дяволът ви е вързал, ще постите. Ако не постите, не може да се освободите от въжетата на дявола.

Болестите не са нищо друго, освен нисши същества, които влизат в човека и започват да се размножават за негова сметка. За освобождаването от тези същества, наречени микроби, Христос препоръчва пост и молитва.

Онези болести, които не се поддават на никакво лекуване, като проказа, сифилис и прочее може с 30-35 дневен пост да се пречистят и да не остане нищо от тези болести. Гладът ще развие динамическа сила, така ще се спасите от тях.

Постът не трябва да става всякога. Когато човек иска да се пречисти, или хронически боледува, нападнали са го болести, които с нищо не се церят, един по-дълъг пост може да се приложи за лекуване. Постът спомага да се усили волята, да се усилят чувствата, да се избавите от ненужните вещества и натрупвания. За едно основно пречистване може да се приложи 10-15 дни пост. Даже към тридесетия ден е най-приятно, леко и уравновесено състоянието. Дойдете ли до 40-дневен пост, ще се захраните постепенно с много лека супица, после ще преминете бавно на друга храна, но много лека. При 15-дневен пост болестите едва ли ще минат, но ако човек има вяра и воля и ако пости 30 дни, ще има резултат. Страхливите хич и да не се захващат да постят. Постите ли, трябва да имате воля и вяра.

Болният трябва да яде много малко. Десет-петнадесет дни да пости, ще бъде чудесно. Нека отслабне, нека се изтощи туй вещество, туй натрупване, което има, не му е потребно. Всяка болест е смяна в тялото трябва да се сменят известни застояли неща в организма. Непотребното нека си отиде.

Според мене, болестите се дължат на едни малки животинки, загнездили се в организма на човека, бързо се умножават, ядат и пият за сметка на човека и оставят изверженията си там. Човек дори от вонята им само се разболява. Изпъдете ги навън, да вървят по широкия път, кажете им да си излизат, да не ви тровят, не им давайте да ядат. След като постят 15-20 дни, те няма да се размножават. С пост може много болести да лекувате.

Ракът може да се лекува също с пост 40 дни пост.
Проказата 40 дни пост абсолютен глад.

Като се подложите на 40 дни абсолютен пост, няма да мислите, ще се излекувате ли. Ще се излекувате това да е основната ви мисъл.

Заглъхват ви ушите. Постете пет, шест, десет дни. Ако заглушаването не престане, постете 15 дни и повече, докато мине всичко.

Ако изгубите зрението си постете 40 дни, посветени на Любовта и Мъдростта, прекарани в пост и молитва тогава няма недъг в човешкия организъм, който да не се подчини.

Не храни треската. Треската я е страх от глада, затова гладуването е ефикасен начин за лекуване.

Ревматизма може да го лекувате с пълен пост въздържане от храна и лоши мисли; да забравите външния свят; ще се молите да излязат тези духове.

Ревматизмът може да се лекува с глад. Гладът пречиства тялото, порите се отварят, дишането става по-дълбоко. Гладът внася и повече светлина в ума.

Имате ли висока температура, няма да ядете нищо, за да може да излезат всички отрови. Прозорците да са отворени, да влиза чист въздух и светлина, малко ще спите, умът да е буден. Ще се молите.

Най-мъчно се лекуват волевите движения, затова стомахът трябва да се държи в изправност. Съветвам ви да постите, като пиете само гореща вода 2-3 дни. След тези 2-3 дни ще ядете умерено, малко, не давайте на стомаха си мъчносмилаема храна.

За да се освободи от киселините в стомаха си, човек трябва да го промие няколко пъти с топла вода, ако това не помогне, нека пости 2-3 дни. Постът пречиства стомаха, освобождава го от излишните киселини.

Стомашната област има отношение към симпатичната нервна система. Тя не трябва да се натрупва с чужди излишни вещества. Ако стане това, ще си наложите пост до възстановяване нормалното положение.

Ако имате повече материя, отколкото ви е необходимо, ще заболеете, затова гледайте на всяка цена да я понамалите.

Надебеляването е кал, от която трябва на всяка цена да се очистите.

Всеки позатлъстял човек трябва да пости един-два пъти в седмицата.

Голям ти е коремът малко пост е наложително да се прави една ябълка, една круша и една филийка хляб на ден. Така три месеца ще се храниш. Много големият корем е една опасност, но и много хлътналият корем е друга опасност.

Ако коремът е много голям, ще си наложите пост, за да възстановите нормалното си положение.

Някой е пълен, пости за да отслабне, но после пак напълнее. Значи, постът не разрешава въпросите. Постът е да споделиш излишното със своите близки. Ще споделиш не само материалните си блага, но и своите мисли и чувства.

На какво се дължи затлъстяването?
На егоистичния живот.

На какво се дължи изсушаването?
На егоистичния живот.

Бог наказва човека по два начина: чрез затлъстяване и чрез изсушаване. Щом почнеш да изпълняващ Волята Божия, ще се оправиш, нито дебел, нито сух, а в състояние на една умерена, разумна активност.

Ако не ядеш три дни и не пиеш никак вода, ще отслабнеш.

Един човек, който не може да пости 40 дни, не е още силен, не е господар на тялото си. Силен е онзи, който изобщо по-малко се храни. Имаш ли доста мазнини в тялото, ще постиш и ще се молиш, но трябва да знаеш как да изговаряш думите си. Всяка дума е динамическа сила. И ако една дума я употребиш на място, тя ще извърши много неща.

Чрез постенето човек може да смъкне тлъстините си, но не и да придобие някаква дарба. Постът усилва волята, но дарби не развива, с него човек разбира, че не се умира от глад. Да яде човек много, това е наследено.

Постът служи за обновление на тялото.

Вие, като ученици, трябва да изучавате своя организъм, да знаете как ви се отразяват различните храни. Не знаете ли това, някои същества, които искат да ви спънат, ще ви накарат да ядете несъответна храна за вашия организъм, която стомахът ви няма да смели добре, вследствие на което около нервната система ще се натрупат утайки от полуорганическа материя. Тези утайки ще намалят умствената енергия, необходима за правилното мислене, а неправилното мислене намалява светлината на съзнанието. Мнозина не забелязват този процес в себе си. Обаче, забележи ли някой тази промяна в състоянието си, той веднага трябва да възстанови нарушението в своята нервна система. Като метод за прочистване на нервната система служи постът. Който иска да прочисти своята нервна система, той трябва да пости поне 4 пъти в месеца.

Пълният пост подмладява човека. Ако гладуваш сегиз-тогиз през годината, ще се подмладиш. Подмладяват се клетките.

Задължително човек трябва да пости поне един ден в месеца, да даде почивка на стомаха си.

Дължината на поста ще определяте според разположението. Минат ли 24 часа, яде ли ви се яжте. Не ви ли се яде, постете до 36 часа.

Според мене 24-часов пост съзнателен се равнява на 10 дни механически пост. Някои твърдят, че клетките на тялото се обновяват в продължение на три месеца, според други в продължение на седем години.

Аз мисля, че в 24-часов абсолютен пост, без вода и храна, чисти и светли мисли, благородни чувства, молитвени часове, клетките на тялото могат напълно да се обновят, като през време на поста бъдем весели и никакви отрицателни неща не ни занимават и смущават.

Числото 24 е добро и хармонично, то съответствува на обръщането на Земята около оста й. Минат ли тези 24 часа, хапнете си нещо мъничко и леко, и благодарете на Бога. Числото 24 ще ви постави в хармония със Земята.

Опитайте да видите колко дни може да постите. Ако пости съзнателно, човек се подмладява и освежава. Днес повечето хора умират от преяждане, отколкото от гладуване.

Подложете се на 10-дневен пост, абсолютен глад и ако издържите този пост с радост значи сте здрави, ако не го издържите, ще се подложите още един път на пост, докато оздравеете. При това няма да се излежавате, а ще работите през цялото време.

При поста се явяват ред реакции това да не ви плаши. Ще имате резултат, ако едновременно се въздържате и от лоши мисли, чувства и постъпки. Такъв пост крие в себе си магическа сила.

По време на поста можеш да пиеш вода и то само гореща, можеш да пиеш сок от портокали в малки количества, а не с чаши, за да подобриш стомаха си. Ще постиш и ще дишаш. От тези, дето постят, излиза от устата им лоша миризма, това е така, защото каналите са пълни с нечистота, затова е наложително отвреме-навреме да се пости.

Когато човек пости, от устата му излиза неприятна миризма. Ще пости дотогава, докато от стомаха не почне да излиза приятна миризма.
Устата и стомахът трябва да са чисти.

По-добре е да постите, отколкото да ядете нещо, което не ви е приятно. Ще постите, за да уякчите здравето си и да повишите вибрациите на своя живот.

Отвреме-навреме човек трябва да се подлага доброволно на глад. Гладът усилва организма, има смисъл да се Гладува, но не и да се измъчва човек и да прекалява. В нищо да не се прекалява.

В известен момент от живота, когато трябва да усилим нашата воля, да я съединим с Бога, трябва да постим.

Всеки човек, който се удоволства, служи на злото, паденията едно след друго ще последват.

След дълъг пост, при отпостването ще се захраните първо с една четвъртинка от едно гроздено зърно, поемате лека и течна храна, докато дойдете до твърда и най-после ще се храните с обикновената си храна, след около две седмици.

Постът се употребява за обновяване на организма. Той е един метод за подмладяване. След поста, колкото се може по-дълго време употребявайте еднообразна храна, която изисква малко сила за храносмилането, за да не се възбужда във вас апетита, за да може да се развиват дробовете, та да можете да приемате повече прана от въздуха и от водата и да изваждате повече сокове от храната, отколкото сега.

 

Още...

ГладУВАНЕ И АЮРВЕДА (ЕКАДАШИ)

Освен за хранителните комбинации, Аюрведа ни дава сведения и за Гладуването като метод за лечение и превенция на различни заболявания. За всички видове конституции се препоръчва един ден в седмицата или ако това не е възможно, поне два дни в месеца, за разтоварване чрез пълен Глад или лек режим на хранене. За вата и пита-доша не се препоръчват дългите Гладувания, защото те могат да доведат до обратен ефект. Вата бързо се изтощава, а питта-доша се характеризира с много силен храносмилателен огън, който не позволява лишаване от храна за дълго време. Единствено капха дисбаланс се повлиява добре от по-продължително Гладуване, например тридневно. При всички конституции Гладуването трябва да бъде съпроводено с приемане на достатъчно количество вода. Дори и при най-малък дискомфорт, трябва да потърсите квалифициран лекарски съвет или веднага да прекратите Гладуването с разреден плодов сок.
Ведическата култура препоръчва да се съблюдава пост на дните Екадаши, които са благоприятни за духовни дейности. Те се изчисляват според лунния ведически календар и се падат на единадесетият ден след пълнолуние и новолуние. Постът през тези дни може да бъде пълно доброволно лишаване от храна или въздържание само от бобови и зърнени култури. И в двата случая спазването на този пост е един много добър начин за разтоварване при всички видове конституции. Захранването винаги се извършва много внимателно. Най-добре е да прекъснете поста на следващата сутрин с чаша мляко, разредено 1:1 с вода, преди да бъде кипнато. Следващият прием на храна трябва да бъде на обяд – когато слънцето е най-високо над хоризонта и стомашният огън (агни) е най-силен. За препоръчване е да не натоварвате прекалено храносмилателния си тракт и да приемете салата и леко сабджи (зеленчуково ястие). За вечеря – чаша разредено топло мляко с 1 ч.л. гхи.

http://ouim.org

Още...

ВЕСЬ КАЛЕНДАРЬ ЭКАДАШ-2011г.

15 января 2011\, суббота Путрада Экадаши.
Гаура-экадаши  Выход из поста (для Москвы): 16 января\, 09:45 - 12:01


29 января 2011\, суббота Шат-Тила Экадаши. Кришна-экадаши Выход из поста (для Москвы): 30 января\, 09:18–11:54

14 февраля 2011\, понедельник Бхаими (Джая) Экадаши.  
Выход из поста (для Москвы): 15 февраля\, 08:38–11:42  

28 февраля 2011\, понедельник Виджая Экадаши.  
Выход из поста (для Москвы): 1 марта\, 07:59–11:27

Экадаши\, приходящее в темной половине месяца чайтра\, называется Папамочани экадаши. Он препятствует влиянию на преданного\, исполненного веры\, духов и демонов. О лев среди людей\, этот экадаши также дарует восемь совершенств жизни\, исполняет все желания\, очищает жизнь человека от последствий всех грехов и утверждает его в добродетели. Теперь выслушай историю\, об этом экадаши и Читраратхе\, предводителе гандхаров (небесных музыкантов).


16 марта 2011\, среда Амалаки-врата Экадаши .
Выход из поста (для Москвы): 17 марта\, 07:12–08:10


Давным-давно был город Ратнапура\, украшенный золотом и драгоценностями\, в котором острозубые змии наслаждались опьянением. Этим очень красивым царством\, в котором жило много гандхарвов\, киннаров и апсар\, правил царь Пундарика. Среди гандхарвов был Лалита и его жена Лалита\, очень очаровательная танцовщица. Они были очень привязаны друг к другу\, и их дом был полон богатства и чудесной пищи. Лалита нежно любила своего мужа\, а он также постоянно думал о ней в своем сердце.

10 апреля 2010\, суббота Варутхини Экадаши.  Выход из поста (для Москвы): 11 апреля\, с 05:56 до 10:34.


24 апреля 2010\, суббота Падмини Экадаши. Выход из поста (для Москвы): 25 апреля\, с 05:19 до 10:19.

9 мая 2010\, воскресенье Парама Экадаши. Выход из поста (для Москвы): 10 мая\, с 10:19 до 11:09.

24 мая 2010\, понедельник Мохини Экадаши. Выход из поста (для Москвы): 25 мая\, с 05:19 до 10:19.

8 июня 2010\, вторник Апара Экадаши .
Выход из поста (для Москвы): 9 июня\, с 05:23 до 10:34.

22 июня 2010\, вторник  Пандава Нирджала Экадаши .  
Выход из поста (для Москвы): 23 июня\, с 03:45 до 09:36

8 июля 2010\, четверг  Йогини Экадаши.  Выход из поста (для Москвы): 9 июля\, с 03:58 до 05:35

22 июля 2010\, четверг  Падма Экадаши.  Выход из поста (для Москвы): 23 июля\, с 04:19 до 09:50

6 августа 2010\, пятница  Камика Экадаши . Выход из поста (для Москвы): 7 августа\, с 04:46 до 09:59

20 августа 2010\, пятница  Путрада Экадаши.  Выход из поста (для Москвы): 21 августа\, с 05:13 до 10:06

5 сентября 2010\,воскресенье  Аджа Экадаши.  
Выход из поста (дляМосквы): 6 сентября\, с 05:43 до 10:13

18 сентября 2010\, суббота Паршваика Экадаши.  
Выход из поста (для Москвы): 19 сентября\, с 09:14 до 10:18

4 октября 2010\, понедельник Индира Экадаши.
Выход из поста (для Москвы): 5 октября\, с 06:39 до 08:27

18 октября 2010\, понедельник Пашанкоша Экадаши .
Выход из поста (для Москвы): 19 октября\, с 07:08 до 10:32

2 ноября 2010\, вторник Рама экадаши . Выход из поста (для Москвы):3 ноября\, 07:39 - 10:42

17 ноября 2010\, среда Шри Уттхана Экадаши. Выход из поста (для Москвы): 18 ноября\, 08:10 - 10:53

1 декабря 2010\, среда Утпана Экадаши.  Выход из поста (для Москвы): 2 декабря\, 09:18 - 11:04

17 декабря 2010\, пятница Мокшада Экадаши.  Выход из поста (для Москвы): 18 декабря\, 08:55 - 11:16

31 декабря 2010\, пятница Сапхала Экадаши.  Выход из поста (для Москвы): 1 января\, 08:59 - 11:21

http://ekadash.ru/

Още...

ЖИТНИЯТ ПОСТ – ПРЕЧИСТВАЩАТА ДИЕТА НА ПЕТЪР ДЪНОВ
/Варено жито и ябълки препоръчвал Учителя за обновяване на организма/

За любителите на сръбската скара, луканката и филето наближаващите великденски пости вероятно са истинско изпитание. Въпреки че предлаганите на пазара плодове и зеленчуци могат да съставят богато и пълноценно меню, дори за вегетарианците понякога е трудно да се откажат от млечни продукти като кашкавала и сиренето за цели 40 дни. Около два месеца преди Великден е началото на един още по-строг пост, популярен сред последователите на Бялото братство като „Житният пост” или „Житният режим”.  Макар и значително по-кратък от четирисетдневните пости, той е и доста по-ограничаващ.

Житният пост започва през февруари, 2-3 дни след пълнолуние и продължава десет дни. Както предполага и името му, основната храна, която се консумира по време на поста, е жито. Прави се през февруари, за да се изчистят наслояванията от тежките храни през зимата и за да се подготви човек да приеме пълноценно енергията на настъпващата пролет.

За целия пост се предвижда един килограм жито, което се сварява, докато зърната омекнат достатъчно, но не прекалено. Разпределя се в порции по сто грама за всеки ден от режима. В комбинация към житото се прибавят по три ябълки на ден, девет ореха (най-много) и три лъжици мед. По време на поста се пие много вода, препоръчително е да е преварена. Всякакви други храни и напитки се изключват, цигарите, алкохолът и кафето са абсолютно забранени. На десетия ден „се отпоства”, като към житото на обяд и на вечера се прибавя  т.нар. „ангелска супа” (цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, малко сол ). В дните след края на режима не бива да се преяжда.
Освен жито, по време на поста се консумират ябълки, орехи и мед.

Житният режим е препоръчван от Учителя Петър Дънов като диета за физическо и духовно пречистване и обновяване на организма. Самият той смята житото за възможно най-здравословната храна на земята (преди да бъде обработено и смляно на брашно, защото тогава се губят голяма част от хранителните му вещества). По думите на Дънов „Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която, като влезе в организма на човека, се превръща в кинетическа”, и именно в житото „се крият най-мощните, най-благородните сили на живота”.

В необработен вид пшеничното зърно наистина съдържа множество полезни за организма вещества и има висока хранителна стойност. В 100 гр. пшеница се съдържат 12, 1 гр. белтъци, 69,1 гр. въглехидрати, 1,7 гр. мазнини , 2, 0 гр. целулоза, 349 калории. Пшеничното зърно съдържа натрий, калции, желязо, калий, магнезий и фосфор, както и витамин В1, В2, В3, Е. Житото е богато и на фибри и антиоксиданти.

Хранителните дажби по време на житния режим по принцип са достатъчни за нормалното функциониране на организма. За да има ефект обаче, постът трябва да се прави с положителна нагласа и не бива да се превръща в мъчение. Ако човек се почувства зле, по-добре да го прекрати по-рано, отколкото да тормози тялото и психиката си, само за да издържи до десетия ден.

http://e-vestnik.bg/

Още...

КАЛЕНДАРЬ ЭКАДАШИ НА 2012 ГОД

Экадаши – это 11 и 26 лунные дни в соответствии с Ведическим лунным календарем.  То есть получается, что в месяце  2 экадаши, а в году 24.

В древних Ведических текстах  - пуранах сказано, о пользе поста в экадаши. Считается, что  частичный или полный отказ от еды в этот день смягчает негативность последствий от наших неблаговидных действий.
Кроме того, соблюдение всех необходимых рекомендаций в экадаши открывает путь человека к мокше (полному освобождению/просветлению).

Традиционный Индийский подход заключается в полном отказе от еды в этот день. Однако в силу состояния здоровья, больших трудозатрат и других факторов не всем подходит столь жесткий метод. Поэтому существует перечень продуктов, которые можно употреблять в экадаши, и которых следует избегать.
В этот день следует избегать употребления:

Мяса и любых мясных изделий
Рыбы и морепродуктов
Любого вида бобовых
Всех видов круп и особенно риса

Продукты пригодные для употребления в Экадаши
Вода и свежевыжатые соки
Свежие фрукты и овощи
Сухофрукты
Орехи
Молочные продукты

За день до Экадаши в 10 лунный день  необходимо морально подготовиться к посту, некоторые в течении дня принимают легкую пищу только один раз. Утром в Экадаши следует принять душ, и весь пост стараться держать ум и тело в чистоте и спокойствии. Очень важно понять что пост это не просто отказ от пищи или некоторых продуктов. Если в этот день Вы допускаете отклонения от нравственно-этических принципов или даете волю раздражению и гневу Вы на самом деле не поститесь, а просто не кушаете. Надо настроится на соблюдение поста, иначе не стоит себя насиловать! Преданные Вишну так же бодрствуют всю ночь Экадаши, совершая песнопения и молитвы Вишну. Завершается пост на следующий - 12 лунный день. После восхода Солнца и принятия душа пост прерывают небольшим количеством зерновых, после чего можно есть все.

Для людей, имеющих серьезные заболевания перед соблюдением диеты следует посоветоваться с врачом.


Дни поста Экадаши в 2012 году:


5 января 2012 – Путрада Экадаши          (11 л.д.  4.01  4:43 - 5.01  7:06) *
19 января 2012 – Шашшила Экадаши      (26 л.д.  18.01  20:01 - 19.01   18:00)

3 февраля 2012 – Джая Экадаши               (11 л.д.  3.02   2:02 - 4.02   3:27)
17 февраля 2012 – Видджая Экадаши      (26 л.д.  17.02   5:08 - 18.02   4:00)

4 марта 2012 – Амалаки Экадаши            (11 л.д.  3.03   20:59 - 4.02   21:01)
18 марта 2012 – Папмочани Экадаши     (26 л.д.  17.03   15:12 - 18.02   15:05)

3 апреля 2012 – Камада Экадаши              (11 л.д.  2.04   12:12 - 3.04   10:54)
16 апреля 2012 – Варутхини Экадаши   (26 л.д.  16.04   2:42 - 17.04   3:38)

2 мая 2012 – Мохини Экадаши                       (11 л.д.  1.05   23:35 - 2.05   21:18)
16 мая 2012 – Апара Экадаши                       (26 л.д.  15.05   16:00 - 16.05   17:53)
31 мая 2012 – Бхима Нирджала Экадаши   (11 л.д.  31.05   7:49 - 1.06   5:03)

15 июня 2012 – Йогини Экадаши                   (26 л.д.  15.06   7:09 - 15.06   9:39)
30 июня 2012 – Девшаяни Экадаши              (11 л.д.  29.06   14:00 - 30.06   11:12)

14 июля 2012 – Камика Экадаши                   (26 л.д.  13.07   23:47 - 15.07   2:17)
29 июля 2012 – Павитра Экадаши               (11 л.д.  28.07   19:17 - 29.07   16:47)

13 августа 2012 – Ананда Экадаши           (26 л.д.  12.08   17:02 - 13.08   18:52)
27 августа 2012 – Падмини Экадаши         (11 л.д.  27.08   0:51 - 27.08   23:00)

12 сентября 2012 – Камла Экадаши           (26 л.д.  11.09   9:55 - 12.09   10:36)
26 сентября 2012 – Паривартини Экадаши (11 л.д.  25.09   7:58 - 26.09   7:03)

11 октября 2012 – Индира Экадаши           (26 л.д.  11.10   1:41 - 12.10   1:06)
25 октября 2012 – Пасанкуса Экадаши     (11 л.д.  24.10   17:54 - 25.10   18:10)

10 ноября 2012 – Рама Экадаши                   (26 л.д.  9.11   15:58 - 10.11   14:19)
24 ноября 2012 – Прабодини Экадаши       (11 л.д.  23.11   7:38 - 24.11   9:09)

9 декабря 2012 – Уттпати Экадаши         (26 л.д.  9.12   4:38 - 10.12   2:17)
23 декабря 2012 – Мокшада Экадаши         (11 л.д.  23.12   1:20 - 24.12   3:50)* время московское (GMT+4)

http://vedayagya.ru/

eXTReMe Tracker